Restaurant Felix wil je bezoeken voordat het er storm gaat lopen

Want dat gaat gebeuren, als je ‘t ons vraagt.

Restaurant Felix
Restaurant Felix

Regelmatig kleurt de lucht boven de grachten prachtig babyblauw met zachtroze, als de zon haar plek inruilt voor de maan. Het zal de Amsterdammer vast niet ontgaan zijn dat ook plakzuilen en muren sinds kort die kleuren hebben; de posters voor het nieuwe restaurant Felix sieren de halve stad. Hoog tijd voor een bezoek. We gingen je voor.

Restaurant Felix

In het indrukwekkende Felix Meritis aan de Keizersgracht huist tegenwoordig restaurant Felix. Op de begane grond herken je de blauw-roze muren direct – dit keer verweven in de wandbekleding. Elke kamer in het pand is geïnspireerd op de rijke historie van het pand, het restaurant weerspiegelt een zeventiende eeuwse stijlkamer. Achter de pannen staan de jonge chef Floris van Straalen en zijn keukenteam, die je wellicht nog kent uit de keuken van Envy. Maar bij Felix doet hij het even helemaal anders.

Restaurant Felix Meritis
Restaurant Felix

Verrassingsmenu

Over het menu gaan we niet in detail treden. Dat is ten slotte een verrassing, met als doel de gast op scherp te zetten. Kiezen doe je enkel uit het aantal gangen, dat bij lunch tot vijf en bij diner tot zeven gaat. En die zijn alle zeven de moeite waard. Wel is er nog de optie om voor vegetarisch te gaan. Rode draad in het menu is de ‘nieuwe Nederlandse keuken’, met typisch Hollandse producten op duurzame en vernieuwende manier verwerkt en gecombineerd.

Om je niet geheel in het ongewisse te laten een tipje van de sluier. Het hek is eigenlijk al van de dam bij het hexagon-trio van amuses. Absolute favoriet bij ons aan tafel: de signature dish met perfect gegaard eitje, aardpeer, knoflook en kaviaar, waarvoor de vegavariant niet onderdoet. En dan nog het hartige pre-dessert met koolrabi, mierikswortel en buffelyoghurt... Een impressie van de gerechten vind je hieronder.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Sommelier

Een glansrol is bij Felix weggelegd voor de sommelier, die haar rol met verve invult. Saskia Smeenk komt bij het Okura Hotel vandaan, waar ze zestien jaar aan ervaring opdeed – om over de rest van haar indrukwekkende carrière nog niet eens te spreken (Amstel Hotel, Vermeer). Smeenk ontploft haast van enthousiasme aan tafel en schenkt bijzonder spul als sake, waar de chef op zijn beurt weer mooi op inspeelt door de beurre blanc in het gerecht te maken met dezelfde Japanse rijstwijn. Keuzes die elkaar versterken zoals je het niet vaak proeft. Ook de rest van het jonge personeel is aangenaam, goed geïnformeerd en daarbij niet stijf.

Felix Meritis

Nu de verf haast nog nat is bij Felix is er des te meer reden om de zaak te bezoeken. Vanaf 20 maart zal de drukte toenemen, wanneer het culturele programma van Felix Meritis van start gaat. Dan zal niet langer alleen de culinaire fijnproever richting het cultuurhuis komen, maar ook het nalatenschap van de oorspronkelijke wetenschappers, kunstenaars, ondernemers en denkers die het instituut ooit oprichtten. We verwachten echter dat de tafels van het restaurant voor die tijd al goed bezet zullen zijn.

> Restaurant Felix, Keizersgracht 324, Amsterdam

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nederland