Nieuwe restaurants in Amsterdam – Ontdek dé hotspots van 2020

Een tipje van de sluier van wat er dit jaar op het menu staat in onze hoofdstad.

restaurant coulisse amsterdam
Liselotte Legebeke

Welke hippe bars en toprestaurants openen er in 2020 in Amsterdam? Van spannende wijnbar tot niet-zo-doorsnee pizzeria: dé hotspots voor dit roerige jaar. Een tipje van de sluier, want met horeca zoals in Amsterdam, wordt de lijst voortdurend uitgebreid met nieuwe restaurants die de deuren opengooien in de nieuwe twenties.

Nieuw in 2020


Bellezza

We raden je niet vaak aan om vrijwillig de Amsterdamse Wallen op te gaan, maar geloof ons: Bellezza geeft je reden daartoe. Verstopt in een rustig steegje achter de Oudezijds Achterburgwal vind je geen peeskamer of toeristentoko, maar een knus doch extravagant restaurant waar een topchef de komende maanden de lakens uitdeelt. Lees hier meer over Bellezza.
> Bellezza, Oudezijds Achterburgwal 99, Amsterdam

Pequ

Op een van de mooiste plekjes van de stad vind je Pequ, daar aan de Noordermarkt waar voorheen Noordwest zat. De zaak heeft een flinke opfrisser gehad, zowel qua interieur als menukaart. Geen fine dining meer, maar toegankelijke gerechten die deels de hele dag besteld kunnen worden. Alhoewel, toegankelijk... een blik op de kaart doet geloven dat je de portemonnee zult moeten trekken. Denk: oesters, kreeft, wagyuburger. Niets blijkt echter minder waar, al die luxe bij Pequ is fijn geprijsd. Gewoon even binnenlopen dus, over die lekker lage drempel. Zeker gezien de regel dat je 's ochtends geen oesters mag eten daar niet geldt.
> Pequ, Noordermarkt 42, Amsterdam

Slagerij De Beurs

Ken je slagerij De Beurs nog, uit de Indische Buurt? Nou, dit is 'm niet. Maar toeval bestaat ook niet, achter de pannen staat wel een nazaat van de slagersfamilie. Deze Timo de Beurs is echter chef, en opende met compagnon annex maître Ard Muntjewerf een restaurant onder dezelfde naam. Bij De Beurs wordt volgens de Engelse en Franse keuken gekookt met bijzondere vaktechnieken, voor zowel vlees, vis als groente. De vegetariër mag hier dus ook heus aanschuiven, ware het niet dat deze of gene de carnivoor in het gezelschap niets kwalijk mag nemen. De paté en croûte zal toch echt op tafel moeten verschijnen, wil je het goed doen bij De Beurs.
> Slagerij De Beurs, Amstelstraat 9, Amsterdam

Coulisse

Over het knappe NewWerktheater waren we altijd al te spreken, na het onder handen nemen door Studio Piet Boon is het interieur er nog even beter op geworden. Twee jeugdvrienden die ervaring opdeden bij grote zaken - maître Simon Witmaar bij Oud Sluis en The Jane en chef Tim van der Molen in de keuken van Noma - namen de keuken over en daar was restaurant Coulisse. Zoals voorheen is er in het pand nog altijd plek voor creativiteit en siert kunst elke ruimte. Op het wisselende menu staan voornamelijk Nederlandse producten, verwerkt op hoog niveau. Easy fine dining, noemen de mannen het. Wij vonden het ronduit fantastisch. Gaan dus.
> Coulisse, Oostenburgergracht 75, Amsterdam

Sammie Sangria

vanaf 3 juli gaan de deuren van all day hotspot Sammie Sangria open op het Veronicaschip in Amsterdam Noord. Verwacht de hele dag door grote kannen sangria, de lekkerste cocktails en eten door... Sjefietshe! Lees hier alles over Sammie Sangria.
> Sammie Sangria, NDSM Pier 1, Amsterdam

Zien: sangria van witte wijn is áltijd een goed idee

SAGARDI

Een stukje Baskenland aan de grachten. New kid on the block Sagardi had een beetje pech: net voor corona de deuren open, dus gelijk weer dicht. Maar ze zijn terug, en hoe... dat lees je in ons lijstje restaurants in het centrum van Amsterdam. Want het restaurant liep moeiteloos door richting onze favorieten in het hart van de stad.
> Sagardi, Spuistraat 304, Amsterdam

OTTO VOLANTE

Natuurwijnbar Bar Centraal was een instant favoriet op onze redactie. Goed nieuws dus: chef Riccardo Russo heeft een nieuwe stap gezet met zijn Winestories-compagnon Odile van der Weele, met een nieuwe zaak aan de Overtoom. Al staat ook hier natuurwijn centraal, Otto Volante is meer restaurant dan wijnbar. Geen shared dining, maar een maandelijks wisseldn viergangenmenu. Het pand heeft een grote wijnkelder, waar tevens ruimte is voor fermentatieprojecten (eigen miso, sojasaus en azijn), en in de tuin groeien eigen kruiden. ‘Terrazzo, donker hout, kaarsen, neonlampje hier en daar en zeker niks straks,’ vertelde van der Weele ons toen het plan nog in de kinderschoenen stond. Of dat in de praktijk is uitgevoerd, gaan we gauw eens ontdekken.
> Otto Volante, Overtoom 534H, Amsterdam

Bar Pif

Alex + Pinard hebben een broertje en hij is geboren in de Jordaan. Niet voor niets, want ook wijnwinkel Rebel Wines een paar meter verderop is familie. Pif is neus, en laat die snufferd nou net essentieel zijn bij de eerste ontmoeting met een glas wijn. Vanaf de lunch ben je bij Bar Pif welkom en de deuren blijven in het weekend open tot de late uren. In dat flinke tijdsbestek heb je ruim de tijd om alle happen om te delen te bestellen. Het zijn er nogal wat namelijk, die aantrekkelijk klinken. Maar een menu mag ook gewoon.
> Bar Pif, Tweede Tuindwarsstraat 10, Amsterdam

Café Parlotte

Nog een nieuwkomer op steenworp afstand van bovenstaand adres: Café Parlotte. Na succesvol proefdraaien konden in maart gelijk de deuren weer dicht, maar Parlotte is terug. Wederom een Franse naam, dit keer de vertaling van het woord kletsen. Daar leent het Frans getinte zaakje zich uitstekend voor. Je vindt er daarbij het al het goede van het leven: champagne, wijn, oesters, charcuterie, kaas en een lunch- of avondmenu.
> Café Parlotte, Westerstraat 182, Amsterdam

No Rules

In oktober maakte topchef Jacob Jan Boerma bekend dat hij stopt met zijn driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen. Bij zijn nieuwe restaurant No Rules gaat het roer om: in tegenstelling tot wat de chef altijd heeft gedaan, zijn er binnen dit toegankelijke keukenconcept geen regels. De originele openingsdatum in maart was dikke pech, maar intussen loopt deze niet-zo-doorsnee pizzeria als een treintje. Vergeet naast je voorgerecht en pizza de snackkaart niet. De tonijncornetto met shichimi togarashi, furikake en koriander is een moetje en als we meneer Boerma mogen geloven (doen we) is de warme oester met zuurkool, gerookte worst, sherry en hollandaise absoluut de moeite waard.
> No Rules, Marie Heinekenplein 5-8, Amsterdam

Tony's Chocolonely Chocolate Bar

Tony's Chocolonely heeft een heuse chocoladebar geopend in Amsterdam. Dé plek voor chocolate lovers waar alles om het goddelijke bruine goud draait. En ja, er is een chocoladetap. Just saying. Lees hier alles over Tony's Chocolonely Chocolate Bar.
> Tony's Chocolonely Chocolate Bar, Damrak 123, Amsterdam

Bacalar

Noord was al langer de plek voor de beste taco's van de stad. Waar je eerst speciaal de pont nam voor een Mexicaanse hap bij taqueria Coba, kun je nu ook bij Bacalar terecht. Joachim de Buck, voormalig chef van Coba, opende het restaurant tevens aan de overzijde van het IJ. Bij Bacalar staan taco's in alle soorten en maten op het menu. Met varkensnek, runderwang, geitenvlees, maar ook vegavarianten zijn te verkrijgen. En vergeet de mezcal niet.
> Bacalar, Chrysantenstraat 4, Amsterdam

Clos Amsterdam

Na een succesvolle crowdfundingactie is wijnbar en restaurant Clos Amsterdam een feit. Eigenaar Rutger de Witte deed ervaring op bij Grapedistrict, zette verschillende wijnbars op festivals op en vond het na veertien jaar bij de wijnwinkel wel tijd voor een eigen zaak. Clos heeft een centrale bar waaraan meer dan honderd wijnen worden geschonken. Eten komt van de charcuteriebar en wordt geserveerd met huisgeweckte groenten, of bestel je van de menukaart. Die bestaat uit streekgerechten gebaseerd op verschillende wijngebieden. Het restaurant heeft een groot terras, wat fijn is in deze tijd.
> Clos Amsterdam, Beukenplein 50, Amsterdam

Foer

Foer komt van foerageren, de biologische term voor het verzamelen van voedsel. Dat is wat er gebeurt in en rondom de keuken van Foer, waar gerechten worden bereid op houtvuur en de ingrediënten onder meer uit eigen tuin komen. Maître Juriaan van der Maarel deed ervaring op bij de restaurants Rijsel en Pekelhaaring en chef Steven Broere komt van het Deense tweesterrenrestaurant Kadeau. Bij Foer hanteren ze een Italiaans concept met drie componenten per gerecht en worden groenten in huis ingemaakt, komt kombucha uit eigen keuken en is zelfs de miso naar eigen recept. Het interieur is al even spannend: Scandinavië meets Italië, met hout, marmer en een indrukwekkend verenplafond.
> Foer, Cruquiusweg 9, Amsterdam

TOZI

Het hart van Oud-Zuid is sinds eind 2019 een Italiaan rijker - of eigenlijk een Venetiaan. TOZI waaide over vanuit Londen, in Amsterdam vind je de tweede vestiging. Je eet er volgens het cicchetti-concept: gerechten om te delen. Dat is hier geen straf, want van de kaart die bol staat van de klassiekers is het anders té moeilijk kiezen. Aanraders zijn de simpele maar o-zo lekkere cacio e pepe die aan tafel bereid wordt, de king crab uit de oven, maar vergeet ook niet de melanzane en zucchini fritters te bestellen. De negroni, die aan tafel geschonken wordt uit oude rodewijnvaten, is verraderlijk lekker: hij lijkt licht, maar dat is-ie dus niet. Bonuspunten voor de vriendelijke Italiaanse bediening die je geen seconde uit het oog verliest.
> TOZI, Koninginneweg 34, Amsterdam


Volg ELLE Eten op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder