Houthavens, Spaarndammerbuurt en omstreken: de leukste restaurants

De ene tent heeft zijn deuren nog niet geopend of er is alweer een andere. Ja, die 'nieuwe' buurt bruist.

Restaurants Houthavens Spaardnammerbuurt Compartir
Compartir door Friso Boven

Achter de Spaarndammerstraat wordt een geheel nieuwe wijk uit de grond gestampt: de Houthavens. Voor 't gemak schotelen we je een lijstje voor met restaurants die een bezoekje waard zijn. Hier moet je zijn in de Spaarndammerbuurt, de Houthavens en het Westelijk Havengebied.

Pont 13

Gezellig en een service die relaxed is: bij Pont 13 ontsnap je aan de hectiek van de stad. Op de houtskoolgrill worden dagverse vlees- en visgerechten bereid. Je kunt er terecht voor koffie, lunch, borrel en diner. En in de zomer kun je daarvoor plaatsnemen voor, óf achterop de grote boot, in de buitenlucht. Of vaar eens langs: aan de eigen aanlegsteiger kun je met een bootje aanleggen en bijna alle gerechten zijn mee te nemen.
> Pont 13, Haparandadam 50, Amsterdam

Karaat

Geopend van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat: dat is Karaat. Voor de Houthavens echt een juweeltje, want Karaat is een restaurant, bar, bakkerij, brasserie en lounge ineen. Je kunt er de hele dag aanschuiven, zowel zakelijk als voor je eigen plezier. De menukaart van het restaurant is ingedeeld op rauwe, herbivore en omnivore gerechten met verschillende internationale invloeden. Ook leuk: in de bistro zijn biertafels te vinden waar je je eigen bier kunt tappen.
> Karaat, Houthavenkade 103, Amsterdam

Compartir

De Spaanse naam Compartir staat voor delen - en dat zegt het eigenlijk al: van delen wordt (bijna) alles leuker. Gewoon lekker langs voor een goed glas (oranje) wijn en een tafel gevuld met de fijnste gerechten vanuit het Midden-Oosten tot aan de Mediterranée. Bij Compartir ontvlucht je de drukte - al wordt de knappe zaak al goed opgemerkt - en zit je met je ogen dicht even in een ver, warm land. Nieuwsgierig? Lees hier ons uitgebreide artikel over Compartir.
> Restaurant Compartir, Spaarndammerstraat 49H, Amsterdam

De Werkplaats van BAQ-fiets

Net aan de andere kant van het Westerpark, in de steeds gezelligere Staatsliedenbuurt, zit sinds kort een nieuwe verborgen parel. Culinair grillmeister Joeri van de welbekende BAQ-fiets heeft hier zijn eigen werkplaats, waar je vanaf 2020 aan lange tafels kunt schuiven tijdens de nodige restaurant pop-up avonden. Vanuit de straat art-achtige keuken verzorgt hij op verzoek ook uitgebreide lunches voor bedrijven in de Houthavens en Spaarndammerbuurt. De zogenoemde Werkplaats van BAQ-fiets is trouwens ook af te huren voor private dining (tot vijftig personen) of bijvoorbeeld als meeting space. Oa Tony’s Chocolonely, Hema en wij van ELLE Eten gingen je al voor. We hebben dus eerder van de kookkunsten van Joeri mogen genieten, en boy, dát was lekker!
> Werkplaats van BAQ-fiets, Joan Melchior Kemperstraat 80 / Fannius Scholtenstraat 10 huis, Amsterdam

Marius

Al een lange tijd is het table d’hôte restaurant van Kees Elfring een Amsterdamse favoriet. Schuif aan tafel met geblokt tafelkleed en laat je verrassen door het dagelijks wisselende viergangenmenu. (pssst: Marius zit naast Worst en is van dezelfde eigenaar!)
> Restaurant Marius, Barentzstraat 173, Amsterdam

BAK

Sinds alweer een aantal jaar is het immer verhuizende pop-uprestaurant neergestreken in pakhuis Het Veem aan het IJ. Hoera! Je eet er stoere, creatieve gerechten met uitzicht over de Oude Houthaven. Elke week zijn een aantal regionale, biologische ingrediënten het uitgangspunt van het dagelijks wisselende menu. Al geruime tijd een redactiefavoriet.
> BAK, Van Diemenstraat 410, Amsterdam

Lars Amsterdam

Om de vijf weken verandert bij Lars Amsterdam de kaart. Je kunt erheen voor een diner op niveau of een drankje, maar een handige optie is ook de snelle lunch. Wie aangeeft dat-ie even tussen de bedrijven door komt, staat met anderhalf uur weer buiten. De gerechten hebben de Franse keuken als basis, met een Aziatische twist.
> Lars Amsterdam, Danzigerkade 179, Amsterdam

Wijncafé Worst

‘Of je worst lust!?’ Is het antwoord ‘ja’, dan ben je bij Worst aan het juiste adres. Op het menu staan weisswurst, worst gemaakt van kreeft en zelfs chocoladesalami. Ze hebben er trouwens ook ambachtelijke paté, ham en voor de vegetariër: kaas. En daarbij kan je kiezen uit meer dan 200 wijnen. De gerechten op de kaart zijn van voorgerecht formaat: lekker als snack bij de borrel of om meerdere gerechten te delen. Tip: op zondag kun je er brunchen!
> Restaurant Worst, Barentzstraat 171, Amsterdam

De Prael

Bij De Prael aan het randje van de Houthavens serveren ze biertjes. En bij een lekker biertje, hoort lekker eten. Dus dat kun je er ook. De gerechten zijn uiteenlopend: van belegde broodjes in de middag en goede borrelhappen, tot veelal Hollandse maaltijden in de avond, zoals stoofvlees en (vega)burgers. Wat je ook bestelt: de maaltijden hebben meestal een link met bier en vormen stuk voor stuk een goede bodem voor een stevige borrel.
> De Prael, Nieuwe Hemweg 2, Amsterdam

De Walvis

De Spaarndammerstraat is booming. Hippe cafés en restaurants schieten er als paddestoelen uit de grond, maar De Walvis was toch wel een van de eersten. We komen er graag voor de borrel, maar prima eten kun je er ook. En woensdag is het steevast gehaktdag: dan eet je een hamburger (met friet) voor een tientje. Ook leuk: iedere laatste zaterdag van de maand komt er een kok uit een ander Amsterdams restaurant, café of cateringbedrijf een driegangen diner koken. En dat voor slechts €25,-.
> De Walvis, Spaarndammerstraat 516, Amsterdam

Meneer Nieges

Daar aan de Westerdoksdijk, heb je Meneer Nieges. In zit je er op het gigantische terras aan het ruime water van het IJ, in de winter kun je rustig loungen bij de haard. Dat is lekker toeven. Meneer Nieges is laagdrempelig en de sfeer is ongedwongen. Je kunt er de hele dag door van alles en nog wat naar binnen schuiven uit de Bourgondische keuken. Enne, in 't weekend mag er gedanst worden tot in de vroege uurtjes. Bij Meneer Nieges kan 't allemaal.
> Meneer Nieges, Westerdoksdijk 40, Amsterdam

REM-Eiland

Vroegâh, toen Nederland nog maar één televisiezender had, was het REM-eiland de uitzendlocatie van de commerciële piratenzender TV-Noordzee. Toen stond het REM-eiland nog ergens in de Noordzee. Nu staat het in het water van de Amsterdamse Houthavens en kun je er goed dineren, met geweldig uitzicht.
> REM-Eiland, Haparandadam 45, Amsterdam

BAUT

Het rondtrekkende pop-up restaurant BAUT heeft weer een nieuwe thuishaven gevonden. Dit keer gevestigd in West. De gerechten van de menukaart zijn om gezellig te delen of je kunt kiezen voor een verrassingsmenu met drie-, vier- of vijfgangen. De locatie mag dan continu veranderen, het eten blijft altijd de goede kwaliteit die we van BAUT gewend zijn. Naast goede gerechten geeft deze BAUT ook aandacht aan kunst, cultuur en muziek. Wat inhoudt dat je op de begane grond kunt eten en drinken en op de eerste verdieping exposities en events kunt bezoeken. Leuk!
> BAUT, Spaarndammerstraat 460, Amsterdam

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nederland