Dit zijn de favoriete Amsterdamse restaurants van Cityguys

Die eten zoals 't mannen betaamt.

Cannibale Royale Cityguys
Cannibale Royale, via Facebook

Hoe ga je elke dag uit eten zonder je faillissement daarbij aan te moeten vragen? Door naast hippe zaken ook schnitzelparadijzen te bezoeken waar je voor een tientje rond bent. Dat is tenminste hoe Cityguys van veelvraten naar Amsterdamse horeca-encyclopedie mét succesvolle blog gingen. We spraken ze over hun favoriete zaken.

Cityguys

Een kleine introductie. Cityguys is begonnen als website, maar gezien de breinen erachter, Roger Bloem en Jean-Paul Schaddé van Dooren, ook daarvóór al dagelijks in een restaurant zaten, is het een soort kip-en-het-ei-verhaal. Het daadwerkelijke concept kwam in 2014 in de vorm van een recreatief, doch intensief onderzoek: elke maandag een andere cocktailbar bezoeken, twee jaar lang. 150 bezoeken aan Hiding in Plain Sight later staat Cityguys als een vrolijk huis vol favoriete hotspots en wordt JP op bartend-kampioenschappen herkend als barman zonder zelf één cocktail te hebben gemaakt. ‘In welke bar sta jij?’ ‘Elke bar’.

Favoriete cocktailbar

Hiding in Plain Sight dus. 'En een fancy date begin je bij The Duchess, waar je de The Duchess-cocktail bestelt met een foie gras-donut. Een boef neem je mee naar Tales and Spirits. En eindigen doe je bij Vesper,' aldus JP.

Favoriete wijnbar

4850. ‘Dat is een wijnbar die om negen uur ’s ochtends opengaat.’

Favoriete burgers

The Beef Chief in de Oedipus brouwerij in Noord is een absolute favoriet voor burgers. ‘De Kimchief burger is er goddelijk en als vegetariër moet je de vega-opties ook echt eens proberen,’ aldus Roger. ‘De eigenaar is een purist. Er stond een cheeseburger op de kaart met bacon, die iedereen altijd bestelde. Terwijl die kimchiburger veel beter is. Hij besluit dan op zo’n moment om de cheeseburger van de kaart te halen. Terwijl je andere optie is om gewoon geld te verdienen.’

Favoriete steak tartare

Al vindt-ie het een vrouwelijk gerecht, steak tartare is het lievelingsgerecht van JP. ‘Bij Cafe Restaurant Amsterdam eet je de lekkerste. En bij l'Entrecôte et les dames. Lekker met friet.’ Roger vult aan: 'Of bij The Beefsteak Club. Daar is-ie gerookt.’ ‘Godsgruwelijk lekker,’ zegt JP.

Favoriete spareribs

Waar je je favoriete spareribs vindt, hangt volgens de mannen af van je eigen smaak. 'Je hebt twee soorten spareribseters. Wil je dat je ribs van het bot glijden, dan moet je bij Cannibale Royale zijn. Ben je een kluiver? Dan moet je naar De Klos.’

Favoriete friet

‘De friet van The Beefsteak Club is heel goed,’ zegt JP. ‘Daar zit beef jerky-kruiden eroverheen,’ vult Roger aan. ‘Ze worden gebakken in ossenwit, zo is friet altijd het lekkerst. Dat doen ze ook bij café Gollem.’ Check Cityguys voor meer favo frietzaken.

Favoriete nachtsnack

'Cannibale Royale en De Japanner zijn tot laat open.' En Favorite Chicken & Ribs op de Wallen. ‘Het beste eten? Nee. Maar lekker is het zeker. Als je daar net voor sluitingstijd komt, dan krijg je vaak de vraag: “Heb je nog vijf euro?” Dan krijg je alles mee naar huis, een enorme zak met kip.’

Favoriete ontbijtplek

The Lobby aan het Nesplein is favoriet voor de vroege uren die daarop volgen. ‘Als ze je daar als gast herkennen, staat de champagne al klaar,’ vertelt JP. Zijn favoriet? ‘Merel, uit de bediening. Niet Mischa, want die heeft een mooiere snor dan ik.’ Een kater werk je volgens Roger weg bij Sea Palace: ‘Na een avond stappen is er altijd wel iemand in de groepsapp die zegt: “Gestoomde hapjes?”. Vervolgens gaan we twee uur dimsummen en thee drinken op de bamiboot.’ ‘En daarna weer door met bier. Of bloody mary’s,’ vult JP aan.

Favoriete Japanse restaurants

‘Bij De Japanner bestellen we altijd het chef’s menu, ook al staat dat niet meer op de kaart. Het staat wel in de kassa. Wel de vestiging op de Albert Cuyp, waar je na één uur 's nachts nog terechtkunt.’ Buiten De Japanner komen de heren ook graag bij EN Japanese Kitchen. ‘Voor sushi. Het is duur, maar je krijgt er echt kunst op je bord. En Hokkai Kitchen in IJmuiden. Die ontdekten we eigenlijk via ELLE Eten. Daar wordt onze video nu op groot scherm afgespeeld. Dat is in plaats van Cityguys-stickers plakken, alsof je een giga-vlag plant op een enorme berg.’

Andere favoriete restaurants

‘Ik kom zo’n 26 keer per jaar bij Bo Nam, voor een bao met soft shell crab. Bovendien hebben ze er lekkere pho, voor als je ziek bent. Ook kunnen niet wachten op de opening van de nieuwe vestiging van Shanghai Bistro,’ zegt Roger. ‘En heb je écht geld over, ga dan naar 212. Ik heb er geluncht en gedineerd, het is gruwelijk.’

Het onlangs geopende 101 Gowrie van Alex Haupt is ook een aanrader. ‘Díe kan koken. De wijnimporteur is daar ooit wijn komen brengen en vond er het zo leuk, dat hij is blijven hangen als sommelier. Hij weet alles te vertellen over de wijnen, tot aan de kinderen van de wijnboer toe. Alex loopt intussen de zaak door alsof hij net nieuw aangenomen is en doet voor de grap alsof hij geen woord Nederlands spreekt. Zijn gerechten zijn een mindfuck, maar door zijn gedrag de bediening ook nog. Fantastisch.’

Bij Salmuera eet je de beste ceviche en het beste vlees. ‘En dan vooral de lechon. Daar hangen de vierengedeelde varkens boven de hete kolen, waar ze de hele dag door salmuera overheen spuiten: knoflook, zout en rozemarijn.’

Favoriete schnitzel

En die schnitzelparadijzen dan? ‘Er is een reden dat toeristenzaken toeristenzaken zijn. Het is vaak gewoon écht niet lekker,’ zegt Roger. De beste schnitzel bestaat volgens JP overigens wel: ‘Die at je voorheen bij pop-uprestaurant Schnitzel & Weizen. Een schnitzel is goed als de paneerlaag een beetje loslaat. Dat deed hij daar perfect. In een toeristenzaak laat-ie soms wel los, maar is het meer alsof je het Parool van gisteren naar binnen werkt.’

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nederland