Nieuwe restaurants in Amsterdam – Ontdek dé hotspots van 2019

Als de kippen erbij en als eerste aan een gloednieuw tafeltje? Deze splinternieuwe restaurants in Amsterdam zijn nu open, of openen hun deuren bíjna.

sjefietshe
Sjefietshe

Sjefietshe

De mannen achter Sjefietshe introduceerden het Zuid-Amerikaanse gerecht toen nog geen Amsterdammer het kon uitspreken. Ceviche werd dus Sjefietshe en vele succesvolle pop-ups verder is het tijd voor een écht restaurant. In de Pijp kun je niet alleen terecht voor vijf varianten van de signature dish, maar ook voor andere visgerechten, een verdwaalde coppa (want dat vinden de mannen zelf gewoon lekker) en een goede borrel. Een kleine testlunch heeft ons inmiddels wel overtuigd; hier zwemmen we deze zomer vaker heen.

> Sjefietshe, Van Ostadestraat 1, Amsterdam

La Fiorita

Van een nieuwe Italiaan in de hoofdstad worden wij al blij, van een Italiaan op niveau al helemaal. Keukenervaring werd opgedaan bij Toscanini en De School, nog meer horeca-ervaring bij het altijd rammend drukke en naastgelegen La Perla. Die vlieguren zijn te merken, want overal is over nagedacht. Fijne, vernieuwende antipasti, de primi en secondi een tikkie traditioneler. En wat een fijn interieur.

> La Fiorita, Tweede Tuindwarsstraat 12A, Amsterdam

Kim Chi Wow

Ondergetekende probeerde er dagelijks in het voorbijgaan naar binnen te spieken, toen er nog slechts een roze gevel was met 'Kim Chi Wow' en dichtgeplakte ramen. Gelukkig werden bij het onthullen van de toko alle verwachtingen waargemaakt: de eerste bibimbaptent van Amsterdam, mét fantastische kimchi. Je bibimbap - een traditioneel Koreaans gerecht van rijst en groenten - wordt geserveerd in een kunstig gevouwen doosje en de kimchi kan in een pot mee naar huis. Zeker doen, dat laatste. De geur neem je maar voor lief.

> Kim Chi Wow, Van Woustraat 113, Amsterdam

Naylor's

Het jaar is pas net begonnen, maar Naylor's is het nieuwste restaurant van Amsterdam dat by far de meeste indruk maakte in 2019. In het hart van zijn keuken die het service voor Vermeer* verzorgt, creëerde chef Chris Naylor zijn eigen Dexter-esque laboratorium. Door de plastic lamellen volg je precies wat er in die keuken gebeurt, terwijl de tafel van zes ondertussen op de wenken bediend wordt met de mooiste gerechten en wijnen uit de koker van Naylor. Vermeer-klassiekers, maar ook experimenten. Reserveren in het one table-restaurant kan alleen op uitnodiging van de chef zelf, óf door hem persoonlijk te bellen met een verzoek; je schuift er ten slotte aan alsof je in zijn eigen eetkamer zit.

> Naylor's, Prins Hendrikkade 59-72, Amsterdam

Fenicie

De Midden-Oosterse keuken lijkt Amsterdam te veroveren en daar hebben wij geen problemen mee. In het oude Ron Gastrobar Paris, middenin de o-zo charmante entertainment area, vind je vanaf nu Fenicie. Klinkt bekend? Er zat er al zo-een in Purmerend. Bij Fenicie geen Israëlische roots, maar Libanese - voor de leek is daar weinig verschil. Over de klassieke mazza vooraf waren we het meest te spreken. Kleine gerechten om te delen, denk: baba ganoush, hummus met shakshuka, mutabal en taboulé van peterselie. De slimmeriken spelen overigens handig in op de omgeving. De achterkant van de zaak, met ingang aan de Korte Leidsedwars, is gereserveerd voor De Burgerfabriek voor in de late uren.

> Fenicie, Kleine Gartmanplantsoen 11HS, Amsterdam

Brasserie Carstens

Geen poespas, écht lekker eten en pal tegenover het Centraal Station. Klinkt als verkooppraatje voor de zoveelste toeristenzaak, maar is er een die daar behoorlijke verandering in gaat brengen. Brein achter Carstens in het Park Plaza Victoria Hotel is niemand minder dan Maik Kuijpers, voormalig chef-kok van De Librije. Achter de pannen Rick van der Meij, die kookt met veel aandacht voor het product. En dat product is mooi: zo ongeveer alles wat je tegenkomt op de kaart is van Hollandse afkomst, tot aan de wijnen toe. Wij werden verrast met Hollandse klassiekers, waarbij zelfs de garnalencocktail (deluxe) de revue passeerde.

> Carstens, Hasselaersteeg 1, Amsterdam

Watergang

We zijn nog niet aangeschoven bij het nieuwe restaurant Watergang, dus benieuwd zijn we des te meer. Van het pand waar voorheen La Cacerola zat, heeft Hotmamahot de sleutel nu in handen. Hotmamahot van Dum Dum Palace, Xampanyeria Centra, Pompet en de Klaproos ja. Bij Watergang gaat het collectief een stapje hoger op de culinaire ladder en staat er fine dining op het menu in knusse setting.

> Watergang, Weteringstraat 41, Amsterdam

NENI

De familie Molcho is met veel bombarie neergestreken in de iconische Citroëngarage, waar sinds februari de eerste vestiging van NENI in Nederland zit. Een mega restaurant, inclusief deli met eigen bakkerij en bar The Lemonman. Ondanks de enorme afmetingen van de zaak, kun je er een huiselijk sfeertje verwachten - een sympathieke chaos. Op de kaart Oost-Mediterrane mezze, frisse groenten, spul van de houtskoolgrill en meer van zulks om te delen.

> NENI, Stadionplein 22 - 24, Amsterdam

Ron Gastrobar Indonesia Downtown

Waar Nacarat het eerder niet werd, hoopt Ron Blaauw het met een nieuw Indonesisch restaurant boven warenhuis Hudson's Bay wel te gaan maken. En dat restaurant belooft wat: het is Blaauw's succesverhaal uit Ouderkerk dat naar de hoofdstad komt. En ook bij Ron Gastrobar Indonesia Downtown eet je de vertrouwde rijsttafels, rendang en cocktails.

> Ron Gastrobar Indonesia Downtown, Rokin 49, Amsterdam

The Food Department

Meer dan vijftien foodstands, een cocktailbar, biergarten met speciaalbieren, centrale bar en een coffee corner op de tweede verdieping van Magna Plaza. Je leest hier alles over onze favo stands.

> The Food Department, Nieuwezijds Voorburgwal 182I, Amsterdam

2019

Oeuf

Eitje! Oeuf in de Pijp wordt je nieuwe brunchspot. Het is menens: dit concept maakt élk brak weekend beter. Op 25 mei opent de zaak officieel de deuren - tot die tijd lees je hier de ins and outs over Oeuf. En in de tussentijd nog even je eigen eitjes bakken.

> Oeuf, Daniel Stalpertstraat 36, Amsterdam

Capital C

We wachten er al een jaar op, maar Capital C staat voor 2019 op de planning. Hét creatieve hoofdkantoor van Amsterdam zal zich vestigen in de Amsterdamse Diamantbeurs, waar Creativiteit, Conversaties, Colleges, Community, Culinair samenkomt. Verantwoordelijk voor het culinaire gedeelte (van 500 m2!) is horecaonderneming Debuut, bekend van Stan&Co, Olivier en Popcatepetl.

> Capital C, Weesperplein 4, Amsterdam

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nederland