Zonnig dagje vrij? 5x de beste ijsboerderij

Voor een ambachtelijk boerenijsje verlaten wij graag even de stad. We geven je vijf ijsboerderijen die het omfietsen waard zijn.

ijsboerderij
Getty Images

Nederland is nogal wat ijsboerderijen rijk. Vaak met een fijn terras in het rustgevende groen. Met een beetje geluk is er een landwinkel met boerenproducten. Je komt dus ook nog thuis met een tas vol souvenirs van je mini-vakantie naar het platteland.

De IJskuip op Erve Kuiper, Denekamp

Het beste ijs van Europa komt dus van een boerderij in Twente. Huh? Klinkt als een sprookje, maar is echt waar. Met melk van hun Jerseykoeien, walnoten uit de tuin en frambozen van de buren, maakt de IJskuip winnend ijs.

Het yoghurt-honingijs met framboos en walnoot won de Europese titel van de Gelato World Tour van 2017. Wij plannen graag op reisje voor zo'n ijsje. Vind jij het toch iets te ver? Plan gewoon een hele dag uit rond dit ijs, met een (ijs)rondleiding, proeverij of een wandeling in de mooie omgeving.

De IJstuin op zorgboerderij Ons Verlangen, Amsterdam

Met biologisch ijs op het terras in het gras en knuffelen met een van de boerderijdieren. Wie doet je nog wat? In de mooie landwinkel vind je verse groenten, yoghurt, jam en vlees. De ‘hulpboeren’ helpen je graag. Leuk weetje: de zorgboederij levert zijn melk onder andere aan café de Ceuvel.

De Vreugdehoeve, Zwolle

IJs van volle, biologische schapenmelk in smaken als oma’s cake. Wij zijn fan. Omrijden doe je, ook in dit geval, niet alleen voor het ijs. Blijf borrelen of eten van het lunch- en dinermenu bereid met producten van de hoeve. Vergeet niet om schapenyoghurt en het Mècorinokaasje in te slaan bij de landwinkel. En de schapen? Die bespied je schaamteloos door de ramen in hun stal.

IJsboerderij Middelbroeck, Meerkerk

De liefde voor het boerenleven straalt van deze familieboerderij. In een supergroene omgeving eet je dik yoghurt-, kwark- en roomijs, maar ook spekkoekijs. Naar recept van de jongste dochter die het ijsstokje van haar moeder overnam. Bewaar een plekje in die koeltas, want de meeste mensen gaan niet weg zonder een bak ijs - of twee - voor thuis.

Artikel gaat verder onder de video.

Zien: deze Amerikaanse shop verkoopt ijs op warme wafels...

IJshoeve Ruitenbeek, Leusden

Als voorbijganger op de rustige landweg is een lekker chocoladeijsje dit keer geen fata morgana. Met melk van hun Montebéliard-koeien, maakt de hoeve dagvers ijs in originele smaken. Het ijs vind je ook in de grandioze landwinkel van Hoeve Ravenstein (Baarn) met terras op het erf, naast landgoed Groenevel.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nederland