Bijschenken? 10x de beste wijnrestaurants in Nederland en België

ELLE Eten's huiswijnkelner Job Seuren zet 10 wijnrestaurants op een rijtje.

ijnrestaurants
Getty Images

Welke restaurants staan er goed op als je een perfect glas wijn naast je bord wilt hebben, of meer over wijn wilt leren? ELLE Eten's huiswijnkelner Job Seuren zet 10 opties voor een wijnrestaurant met de beste wijn en spijs voor ons op een rijtje. In zowel Nederland als België.

De Klepel

Ik maak me als sommelier nuttig in een nederig etablissement: eetcafé De Klepel in Amsterdam. We hebben een volledig Franse wijnkaart, met zeer bekende en totaal onbekende wijnen. De rode draad: elegantie, verfijning en drinkbaarheid. De Klepel is een knus eetcafé, maar mét wijnklimaatbeheersing en kristallen glaswerk. En met de beste champagnelijst van Amsterdam – dat vinden wij tenminste.
> De Klepel, Prinsenstraat 22, Amsterdam

Wijn drinken én schenken volgens het boekje >

Zarzo

Chef én sommelier, Adrian Zarzo is een alleskunner. Na bij drie driesterrenrestaurants te hebben gekookt, gooide de half-Spaanse meester het over een andere boeg en werd hoofsommelier bij De Librije en daarna bij FG Rotterdam, het restaurant van sterrenkok François Geurds. Nu heeft hij zijn eigen wereldse zaak in het centrum van Eindhoven en een sterk sommelierteam om zich heen met Ruben Kwakman (hij werkte in de restaurants Parkheuvel en de Bokkedoorns en was in 2014 beste sommelier van Nederland) en Randy Bouwer (tevens ex-Parkheuvel en FG). Er is een wijnkaart om je vingers bij af te likken met voor een sterrenzaak buitengewoon schappelijke prijzen. Door keuken én wijn een unieke zaak in Europa. Uiteraard drink je hier geweldig en origineel Spaans.
> Zarzo, Bleekweg 7, Eindhoven

Fitzgerald

Naast de Markthal zit deze typisch Rotterdams moderne plek met een on-Rotterdams warme uitstraling. Gastheer van het jaar 2012, Danny Gonzalez, vond na zijn ervaring als restaurantmanager van het Wereldmuseum (één Michelinster) dat het tijd werd voor een échte wijnplek in de havenstad. En Gonzalez gaat niet over een nacht ijs. Het lievelingsrestaurant van de Rotterdamse fine fleur van de wijn trekt zelfs de internationale wijntop naar Nederland. Krug-champagne per glas? Hier kan het! Maar je kunt op de zevenhonderd-plus wijnen tellende kaart vast ook voor een betaalbaarder alternatief terecht.
> Fitzgerald, Gelderseplein 49, Rotterdam

Cordial

Bij het gemoedelijk Brabantse Cordial liggen de wortels van veel Nederlandse topsommeliers. Ruben Kwakman, Peter-Paul Kleiss, Richelle van Gemert, Martijn Verkerk, Michael Daals, allemaal werden ze groot onder de hoede van wijnmeester Roy Pelgrim die meermaals Nederland vertegenwoordigde tijdens het WK Sommeliers. Roy schenkt een subtiel wijnarrangement dat de verfijnde keuken eer aandoet, maar beter nog laat je hem een fles uitzoeken uit zijn originele met zorg samengestelde wijnkaart. Bovendien doet hij alles ‘volgens het boekje’, dus kun je meemaken hoe échte tafelbereidingen op wijnniveau eruit horen te zien. Een ervaring op zich. Na twintig jaar werkzaam zijn bij Cordial gaf Roy het stokje vorig jaar door aan de tevens door hem opgeleide Adriaan Visser, waarna hij zelf naar restaurant Tribeca vertrok.
> Cordial, Oostwal 175, Oss

Hotel V The Lobby Fizeaustraat

Door zijn losse, bijna nonchalante uitstraling zou je niet verwachten dat hier een van de beste proevers van de nieuwe generatie sommeliers rondloopt. Zet Midas van der Meiden ’s nachts blind een glas atypische Cabernet Franc voor en hij vertelt je de producent en het jaar. The Lobby is een restaurant dat precies het moderne Amsterdam uitstraalt: verwelkomend huiselijk, maar met oog voor detail en een zeer gastvrije bediening. Naast de toch al veelomvattende wijnkaart kun je bij Van der Meiden terecht voor wijnen uit ‘het vieze boekje’: geweldige trouvailles die hij her en der opscharrelt. Oude jaargangen, icoonwijnen, en dat allemaal voor prijzen van vroeger.
> The Lobby, Fizeaustraat 2, Amsterdam

Bougainville

Uitdaging: vind een sommelier die met meer enthousiasme en kennis aan tafel komt dan Lendl Mijnhijmer. Lukt niet, hè? Het is één bonk energie. Mijnhijmer straalt wijn. Tv-sommelier Lendl, de zelfbenoemde Wijnpiet, won vorig jaar de McNie Tasting Trophy door als beste ter wereld het proefexamen van de zeer zware WSET Diploma Course af te leggen. Hij was ook nog talent van het jaar bij restaurantgids GaultMillau. Vlak na zijn vertrek van Waterproef naar Bougainville werd Lendl afgelopen jaar Nederlands kampioen.

Waterproef

Het stokje bij Waterproef gaf Lendl door aan Priscilla van der Voort, ex-sommelier van Rijsel. Bij het strakmoderne Waterproef in de Scheveningse haven lopen wijn en eten naadloos in elkaar over. Met een aparte wijnkamer en een schatkist gevuld met de grootste wijnen ter wereld kun je hier compleet losgaan.
> Waterproef, Dr. Lelykade 25, Den Haag-Scheveningen

Bottles

What’s in the name? Juist, oneindige hoeveelheden flessen. Na twee pagina’s met veertig wijnen per glas, van Argentijnse chardonnay tot Château d’Yquem, volgen vijf pagina’s wijnen met honderd punten in de wijngids van de invloedrijke wijnjournalist Robert Parker. En dan begint deze kaart met een Wine Spectator’s Award of Excellence net warm te lopen. De in-en-in Zeeuwse wijnfreak Jens Hoogstad slaat compleet door. Net op de grens met België is deze uithoek het wijnwahalla van beneden de rivieren. Gelukkig maar dat er ook een hotel bij zit: alles schreeuwt hier om een perfect wijnweekend in Zeeland.
> Bottles, Gentsestraat 12, Sas van Gent

Pazzo

Dé wijnklassieker van België. Een aantal jaar geleden namen sommelier Tom d’Hooghe en meesterkok Ingrid Neven Pazzo over van de Vlaamse wijnreus William Wouters. Het is onverminderd goed en uitgebreid. De vijftien pagina’s tellende wijnkaart strekt zich uit van klassieker dan klassieke Arbois Savignin van Puffeney tot vernieuwende Jim Clenenden in Californië en alles er tussenin. Bovendien kun je er dus naast fingerfood ook terecht voor de topgerechten van Ladychef of the Year Neven.
> Pazzo, Oude Leeuwenrui 12, Antwerpen

Terminus

Type familierestaurant dat je alleen nog in België vindt op de grens van Frankijk in bierdorp Watou. De comfortabele traditionele keuken (met eigen boerderij en slagerij!) wordt uiterst finesserijk omlijst door het geweldige wijnservice van Pieter Verheyde, beste sommelier van België en voormalig sommelier van driesterrenrestaurants Hof van Cleve en Alain Ducasse. Pretentieloos genieten op het Vlaamse platteland, doorlopend zeven dagen per week van 11 tot 22 uur.
> Terminus, Calicannesweg 16, Watou

Les Eleveurs

Voor het moderne België ga je naar Halle, bistronomie avant la lettre. Wijn, wijn en nog eens wijn, daar gaat het bij Andy de Brouwer om. Deze ‘Maître Sommelier de France’ , ‘Sommelier van het jaar’ en ‘Maître d'hôtel van België 2019’ maakt zijn eigen wijn, bier en gin, schreef wijnboeken en columns voor De Morgen en is jurylid bij gereputeerd magazine Decanter. Ohja, hij runt zijn eigen hedendaagse luxe hotel-restaurant. Als Michelin een wijngids zou hebben zou Les Eleveurs de reis waard zijn.
> Les Eleveurs, Suikerkaai 1a, Halle

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nederland