Dit restaurant staat op de favorietenlijst van bijna iedere Nederlandse chef

Bijna iedere chef die we spraken voor onze rubriek Waar Chef's Eten, noemde dit restaurant als een van de favorieten. We geven ze helemaal gelijk.

favorieten
BAK

Een aantal jaar terug streek restaurant BAK na een reizend bestaan neer in de Zeeheldenbuurt in Amsterdam-West, net nabij het centraal station. Het restaurant zit in verstopt in een pakhuis en heeft uitzicht over de Oude Houthaven.

Chefs van BAK

De jongelui achter BAK, onder wie chef Benny Blisto, sommelier Alessandro Da Fies en manager Piet Sanders, begonnen ooit als pop-up in het café van het Veem Theater. Het restaurant bleek een succes en de pop-up werd een vaste stek.

Chefs over BAK

BAK wordt alom geprezen, collega-chefs incluis. Zo vinden de chefs van Guts & Glory en BREDA dat BAK een van de meest innovatieve keukens heeft. De chefs zijn erg bezig met een stijl en lopen voorop in milieubewust eten en natuurwijnen. De mannen van Choux zijn het ermee eens. BAK heeft de beste wijnkaart van Amsterdam. Het hoeft niet altijd te kloppen, maar de Benny is in ieder geval zeer creatief bezig en altijd op zoek naar de volgende stap.

Op het menu

A la carte is niet mogelijk bij BAK. Prima, vinden wij, want we vertrouwen de chefs en sommeliers. Blisto werkt met seizoensgebonden producten. Er is besloten om geen vee meer te gebruiken, enkel wild. Groenten zijn het belangrijkst. Dat vertrouwen is niet voor niets, blijkt als we het eerste gerecht opgediend krijgen door de vriendelijke, jonge bediening. Op het bord ligt bietentartaar met mierikswortelcreme. Waanzinnig lekker en het smaakt tien keer innovatiever dan het klinkt. In de volgende gangen proeven we onder andere paarse wortel met geitenyoghurt en postelein. Daarbij is de wijn het verrassende onderdeel: een oranje uit Italië (Ansonica Bucce van Poggia Argentiera '13). Het hoofdgerecht is een wilde duif en het pré-dessert bestaat uit pompoen-ijs met pompoenpitten en een creme van wei. We sluiten af met karamel, melk-ijs, zonnebloempitten en een krokant schuim van melk.

Perfect voor vegetariërs

Bij BAK zit je als vegetariër goed. Plantaardig eten wordt hier niet als bijzaak gezien. Het menu draait om groenten. Als omnivoor zul je jouw portie vee ook niet missen, maar mocht je toch een stuk vlees willen, dan is het zo wild dat er nog hagel in kan zitten. Pas op, he!

> BAK, Van Diemenstraat 410, Amsterdam

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nederland