Hotspots Amsterdam Oud-Zuid: lunch, diner en borrelen

Oud-Zuid, supermooi, superduur. Maar hier en daar ook supersimpel, supergoedkoop en uiteraard superlekker.

Hotspots Oud-Zuid
Archief Elle Eten

Zuid

ZUID een buurtrestaurant? Niet helemaal. Ja, Oud-Zuid verzamelt zich graag in deze huiskamer buitenshuis en een korte borrel kan net zo spontaan als thuis uitmonden in etentje. Maar een buurtrestaurant, daar doe je ZUID tekort mee. Chefs Michiel van der Eerde en Richard Way weten wel van koken en toveren zó een uitgesproken vijfgangenmenu voor je op tafel. Van ceviche met huisgemaakte tijgermelk tot boerenkoolsade en ravioli met Tom Kha Kai-saus tot een perfect stukje eend, aan smaken geen gebrek. Tel daarbij de perfecte service op - absoluut niet stijf, wel de nodige kennis - en je hebt er een waar je graag naar teruggaat voor nog zo'n diner.
> ZUID, Stadionweg 320, Amsterdam

Braai - diner

Op slechts vijftien vierkante meter wordt er bij Braai BBQ Bar recht voor je neus getoverd met vlees. Vlees dat je vervolgens zelf van de barbecue plukt, net alsof je je op een Zuid-Afrikaanse braai bevindt. De keuken is echter niet alleen Zuid-Afrikaans; je vindt er barbecue- en grilltechnieken van over de hele wereld. Van maart tot oktober is het opklapterras voor de deur geopend, maar meenemen naar het naastgelegen Vondelpark kan ook.
> Braai, Schinkelhavenkade 1, Amsterdam

Moer - lunch, diner

Bij MOER neemt groente de prominente plek op het bord in van vis en vlees, dat in de biologische keuken van het restaurant slechts een bijrol heeft. Als de producten niet uit eigen stadstuin komen, dan komen ze wel bij lokale boeren vandaan. En dat biologische, dat heeft MOER van zijn familie uit meegekregen - MOER is namelijk deel van de eco-design hotelketen Concious Hotels die zich langzaam maar zeker steeds verder uitbreidt door Amsterdam.
> MOER, Amstelveenseweg 7, Amsterdam

Café Carbòn - borrel, diner

Krijg je spontaan de kriebels van het woord steakhouse, waar toch wel wat Leidseplein-associaties aan vastkleven, geef dan Café Carbòn de kans dat vooroordeel voor eens en altijd van zich af te schudden. Je eet er voornamelijk vlees, maar ook vis en bijgerechten, vergezeld door een bijpassend biertje. Ja, bij Carbòn doen ze niet alleen aan wijnadvies, maar ook aan bijpassende bieren. Ook leuk: een plank delen met je hele tafel.
> Café Carbòn Zuid, Amstelveenseweg 312, Amsterdam

Roots - ontbijt, lunch

ROOTS staat voor balans, met voedsel dat je terugbrengt naar je basis. Puur en biologisch goed in de vorm van onder meer juices, salades, snacks en veggieburgers. Geen ruimte dus voor ongezonde dingen - bij ROOTS is er overigens sowieso weinig ruimte, je neemt je afhaalbestelling lekker mee de buitenlucht in.
> ROOTS, Amstelveenseweg 164, Amsterdam

AS - lunch, diner

De keuken van restaurant AS lat zich inspireren door de natuur. Het wisselen van de seizoenen en het klimaat bepalen het menu. Met de geserveerde gerechten wil AS laten zien dat het een sterft om het ander te laten leven. Zo worden er speciale diners georganiseerd met gastkoks, zoals onder meer een kop-tot-staart diner met zelfgevoede varkens en een wildplukdiner.
> AS, Prinses Irenestraat 19, Amsterdam

Dignita - ontbijt, lunch

Bij Dignita is het de hele dag door brunchtijd, tot de zaak in de namiddag sluit. Er wordt veel gemaakt met bijna niets: alles huisgemaakt in eigen keuken, eerlijk verkrijgen, het liefst uit de buurt. Verwacht er brunchklassiekers zoals pancakes en gepocheerde eieren, maar ook bijzonders als courgettebeignets.
> Dignita, Koninginneweg 218, Amsterdam

Ron Gastrobar - lunch, diner

Oud-Zuid is de plek waar het voor sterrenkok Ron Blaauw allemaal begon - vanuit zijn eerste Gastrobar aan de Sophialaan bouwde hij zijn imperium en naam op. Stel bij Ron Gastrobar je eigen menu samen uit tussengerechten, deel samen een visje of ga voor dry-aged ribstukken van de houtskoolbarbecue.
> Ron Gastrobar, Sophialaan 22, Amsterdam

Restaurant Oud-Zuid - lunch, borrel en diner

No-nonsense in de keuken van Restaurant Oud-Zuid. Biologisch en duurzaam, het liefst de vis nog gevangen met eigen handen. Heus waar, gezien je eigenaar en chefkok Ralph Woerde in zijn vrije uren zomaar tegen zou kunnen komen tussen het mos, op zoek naar cantharellen. Zijn keuken typeert zich door het gebruik van virgin olijfolie, citruszuur en seizoensgroente - liefde voor de natuur die je kunt proeven.
> Restaurant Oud-Zuid, Johannes Verhulststraat 64, Amsterdam

Le Fournil de Sébastien - ontbijt, lunch

Le Fournil is een échte Franse bakker waar een wachtrij op de stoep dagelijkse kost is. Voor Fransman Sébastien Rourier begon het in 2007 te kriebelen om zijn bakkerskunsten voort te zetten in Nederland, het thuisland van zijn vrouw. Hij werd de eerste Franse bakker in ons land en met succes: de broodjes vliegen er dagelijks nog warm over de toonbank.
> Le Fournil de Sébastien, Olympiaplein 119, Amsterdam

Toko Kok Kita - diner

Al is het de bedoeling dat je bij Kok Kita langsfietst als je even geen zin en tijd hebt om te koken, zal je er toch tijd voor uit moeten trekken. Maar waar een rij is, is vaak goed voer en die file tot aan het fietspad is ook hier de moeite waard. Je krijg er veel voor weinig en ook de thuiskok kan er zijn tas volladen, want in de toko zijn ook genoeg ingrediënten voor je eigen Indonesische stoofpotje te koop.
> Toko Kok Kita, Amstelveenseweg 166, Amsterdam

Sotto - diner

Echte kaas, perfect zacht doch krokant genoeg en vers uit de Napolitaanse houtoven - zo zien wij onze pizza’s het liefst en zo haal je ze bij SOTTO. Uit passie voor pizza zijn de pizzabakkers van SOTTO in de leer gegaan bij de Napolitaanse meesters. Dat resulteerde in strenge regels voor hun pizza’s: San Marzanotomaten van rond de Vesuvius, mozzarella enkel van de buffel, zeer fijngemalen Italiaans meel, maar leverde hen ook het trotse keurmerk van de Verace Pizza Napoletana op.
> SOTTO, Amstelveenseweg 89, Roelof Hartstraat 27, Amsterdam

De Bakkerswinkel - ontbijt, lunch

De Bakkerswinkel in zuid is de eerste Amsterdamse vestiging van de Nederlandse bakkersketen. Al sinds 1999 komen buurtbewoners er hun ontbijtje halen, een koffie doen of gaan voor een uitgebreide lunch. Voor je neus worden de lekkerste taarten in elkaar gezet en broden, croissants en huisgemaakte jams sieren op ouderwetse wijze de toonbank, klaar om ter plekke gegeten te worden, of mee te gaan naar huis.
> De Bakkerswinkel, Roelof Hartstraat 68, Amsterdam

Roberto’s Restaurant - ontbijt, lunch, diner

In het Hilton Hotel waan je je bij Roberto’s Restaurant heel even in Italië. De cucina Italiana biedt een à la carte kaart vanuit waar een drie- of vijfgangenmenu is samen te stellen, vergezeld door mooie wijnen. Voor de gerechten laat Roberto zich inspireren door het kookboek Pure Italian Cuisine, waar hij met seizoensgebonden producten een eigentijdse draai aan geeft.
> Roberto’s Restaurant, Apollolaan 138, Amsterdam

RIJKS - lunch, diner

Het Rijksmuseum op je bord, dat betekent kwaliteit, authenticiteit, uniciteit in keuken, chefs, interieur en locatie. Chef Joris Bijdendijk kookt bij RIJKS zo Hollands mogelijk, met respect voor de culinaire geschiedenis van ons land en producten van eigen bodem. Bestel een gerechtje van de kaart met veelal vis en groente, of ga voor een RIJKStafel met zes gerechten van vis tot vlees én een beetje zoet.
> RIJKS, Museumstraat 2, Amsterdam

Le Garage - lunch, diner

Le Garage is niet alleen gevestigd in een oude garage, maar hanteert ook dezelfde filosofie: het vak van een restaurateur is net als bij een reparateur het opkrikken van - in dit geval - mensen. Dat opkrikken gebeurt bij Le Garage met een uitstekende keuken, goede wijnen en een aangename sfeer. Je eet er haute cuisine op zijn Frans, die buiten een wat prijziger menu ook toegankelijk is voor minder: Le Garage heeft ook een Bib Gourmand, en serveert dus een driegangenmenu van hoge kwaliteit voor € 37,-.
> Le Garage, Ruysdaelstraat 54/56, Amsterdam

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nederland