12 Franse restaurants en bistro's in Amsterdam

La crème de la crème. Bon appétit!

image
Maris Piper

The French Connection

Hoe laag de drempel letterlijk gezien van dit souterrain aan het Singel ook is, zo hoog lijkt de drempel te zijn om er daadwerkelijk overheen te stappen. Zonde, want chef Jef kookt er een potje goed Frans. Niet klassiek, maar modern. En dat leidt tot verrassende gerechten. Heb je je tomatensalade bijvoorbeeld weleens op met ijs van mosterd? Je asperges met beurre blanc van paling en haringkaviaar? Buikspek met bisque en Tom Ka Kai? Dat bedoelen we.
> The French Connection, Singel 460, Amsterdam

Maris Piper

We hebben nog steeds de tijd niet gevonden om er binnen te stappen, maar als we ergens van durven te zeggen dat-ie in een lijst als deze thuishoort, is het Maris Piper wel. De drie uit Breda openden dit voorjaar hun nieuwste project: een Franse brasserie aan de Frans Halsstraat. De foto's liegen er niet om, de CV's van de eigenaren achter BREDA, GUTS & GLORY en Pita evenmin. Bij Maris Piper staat de kaart bol van de Franse klassiekers en wordt er niet geschroomd voor een beetje luxe - oester, kaviaar, kreeft en een chef's table die superieur is aan de rest. Het laatstgenoemde is namelijk een restaurant-in-restaurant, met geheel eigen menu.
> Maris Piper, Frans Halsstraat 76, Amsterdam

Rijsel

Rijsel is een beetje van Frankrijk en een beetje van Vlaanderen. Het restaurant is vernoemd naar het Franse Lille, wat door de Vlamingen Rijsel wordt genoemd. Wie Lille een beetje kent, weet dat het niet de meest charmante of hippe stad is om je restaurant naar te vernoemen. En dat verklapt precies wat Rijsel is; wél hartstikke Frans, verder weinig opsmuk. Het oude klaslokaal is altijd vol, altijd gezellig. Het restaurant is beroemd om zijn rotisserie en wordt gesierd door laagrempeligheid – je kunt er altijd van op aan.
> Rijsel, Marcusstraat 52, Amsterdam

Café Caron

Net als Rijsel is Café Caron een beetje boers. In het familierestaurant van de bekende chef Alain Caron heerst een huiskamergevoel. Het is superfrans, niet al te duur en ook de vegetariër kan er prima terecht; wie een beetje zoekt, vindt genoeg vega-opties.
> Café Caron, Frans Halsstraat 28, Amsterdam

14x terrassen aan het water in Amsterdam >

Auberge Jean & Marie

Loop dat très Franse terras op de Albert Cuypstraat (het marktloze gedeelte) niet voorbij, loop erlangs naar binnen. Al is het alleen al voor de prachtige klimaatkast. Maar dat is niet het enige waar je de herberg van Jan en Marije, ofwel Auberge Jean & Marie voor bezoekt. Het is er fijn, het is er gezellig en de Franse gerechten zijn er magnifique - zowel de vaste klassiekers op de kaart als de specialités du chef.
> Auberge Jean & Marie, Albert Cuypstraat 58-60, Amsterdam

Restaurant Adam

Nog zo'n ondergewaardeerde parel. Achteraan de drukke Overtoom vind je Adam, een knusse pijpenla waarin níks verraadt wat er uiteindelijk op je bord zal belanden. Eigenlijk willen we dus ook niet te veel verraden, en geven we je één tip: bestel het verrassingsmenu met wijnarrangement en laat het gepassioneerde personeel hun ding doen. De kaart is overigens niet enkel en alleen klassiek Frans, maar de verfijnde keuken voert er wel de boventoon.
> Adam, Overtoom 515, Amsterdam

Arles

Niet zomaar een bistro, maar een neo-bistro. Dat is dus een bistro met een moderne twist: Franse klassiekers met een nieuw sausje – figuurlijk dan. Arles is een echt buurtrestaurant, dat bestaat uit vier kleinere ruimtes op verschillende hoogtes. De jonge chefs koken op hoog gastronomisch niveau, maar ook voor de zeer goede wijnen mag je er al eens heen gaan.
> Arles, Govert Flinckstraat 251, Amsterdam

Bordewijk

Bordewijk is een typisch bourgondisch restaurant. Verrassend genoeg voor het toeristengebied waar het middenin ligt, komen er veel vaste gasten. Bordewijk is namelijk al dertig jaar steady en betrouwbaar. Er worden mooie ingrediënten gebruikt waar er veel van van de boerenmarkt komen, het is beroemd om zijn sauzen en wie er een vorkje meeprikt, mag de kaastrolley absoluut niet overslaan.
> Bordewijk, Noordermarkt 7, Amsterdam

Bistrot Neuf

Al vijf jaar houdt Bistrot Neuf vast aan z’n Bib Gourmand, waarmee het restaurant trots laat zien dat het een kwalitatief goed menu serveert voor een degelijke prijs – nog geen veertig euro. Op de met toeristen overspoelde Haarlemmerdijk speelt het restaurant in op de vlugge eter, maar ook op zij die de hele avond ongestoord willen tafelen. Neuf is een traditionele bistro met klassiek Franse gerechten als escargots, cassoulet en coq au vin.
> Bistrot Neuf, Haarlemmerstraat 9, Amsterdam

Le Garage

Nog één met zo’n Bib Gourmand-menu. Le Garage werd in 1990 geopend door wijlen Joop Braakhekke in een oude garage. Zoals het betaamt op een locatie als deze, verlaat de gast het restaurant volledig opgekrikt: een goede beurt, maar dan door middel van eten, wijn en fijne service. Onlangs keerde na 26 jaar afwezigheid chef-kok Ricardo van Ede terug op het oude nest. De poulet noir en steak tartaar blijft, maar een frisse wind zal ook door de kaart waaien.
> Le Garage, Ruysdaelstraat 54-56, Amsterdam

Le Restaurant

We gaan even met wat feiten strooien: een chef die meerdere malen tot twee Michelinsterren bij elkaar kookte, een restaurant dat van 2009 tot 2017 zelf zo’n ster droeg en deze enkel moest afstaan vanwege bedrijfbeïndiging. Tot groot genoegen van de culinaire wereld opende luttele maanden later het restaurant op nieuwe locatie. En ja hoor, aldaar stroomden de positieve recensies opnieuw binnen – evenals de nieuwe Michelinster.
> Le Restaurant, Frans Halsstraat 26H, Amsterdam

Bistrot des Alpes

In deze piepkleine zaak is het net alsof je een Frans chalet in een ski-oord binnenloopt – er staat zelfs een skilift in de zaak. Het is een grote ratjetoe van meubels, maar alles even knus en van hout. Verwacht er dan ook geen frisse Franse salades, maar winterse kost: naar Bistrot des Alpes ga je om traditioneel te kaasfonduën, voor een eigen kacheltje met raclette of voor andere gerechten uit de Savoie.
> Bistrot des Alpes, Utrechtsedwarsstraat 141, Amsterdam

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nederland