12 Franse restaurants en bistro's in Amsterdam

La crème de la crème. Bon appétit!

maris piper amsterdam
Maris Piper

Maris Piper

De drie uit Breda openden in de Pijp hun vierde project: een Franse brasserie aan de Frans Halsstraat. De foto's liegen er niet om, de CV's van de eigenaren achter BREDA, GUTS & GLORY en Pita evenmin. Bij Maris Piper staat de kaart bol van de Franse klassiekers en wordt er niet geschroomd voor een beetje luxe - oester, kaviaar, kreeft en een chef's table die superieur is aan de rest. Het laatstgenoemde is namelijk een restaurant-in-restaurant, met het beste van het menu.
> Maris Piper, Frans Halsstraat 76, Amsterdam

Rijsel

Rijsel is een beetje van Frankrijk en een beetje van Vlaanderen. Het restaurant is vernoemd naar het Franse Lille, wat door de Vlamingen Rijsel wordt genoemd. Wie Lille enigszins kent, weet dat het niet de meest charmante of hippe stad is om je restaurant naar te vernoemen. En dat verklapt precies wat Rijsel is; wél hartstikke Frans, verder weinig opsmuk. Het oude klaslokaal is altijd vol, altijd gezellig. Het restaurant is beroemd om zijn rotisserie en wordt gesierd door laagrempeligheid – je kunt er altijd van op aan.
> Rijsel, Marcusstraat 52, Amsterdam

Café Caron

Net als Rijsel is Café Caron een beetje boers. In het familierestaurant van de bekende chef Alain Caron heerst een huiskamergevoel. Het is superfrans, niet al te duur en ook de vegetariër kan er prima terecht; wie een beetje zoekt, vindt genoeg vega-opties. Café Caron heeft ook een broertje verderop: Petit Caron.
> Café Caron, Frans Halsstraat 28, Amsterdam

Auberge Jean & Marie

Loop dat très Franse terras op de Albert Cuypstraat (het marktloze gedeelte) niet voorbij, loop erlangs naar binnen. Al is het alleen al voor de prachtige klimaatkast. Maar dat is niet het enige waar je de herberg van Jan en Marije, ofwel Auberge Jean & Marie voor bezoekt. Het is er fijn, het is er gezellig en de Franse gerechten zijn er magnifique - zowel de vaste klassiekers op de kaart als de specialités du chef.
> Auberge Jean & Marie, Albert Cuypstraat 58-60, Amsterdam

Restaurant Adam

Een ondergewaardeerde parel. Achteraan de drukke Overtoom vind je Adam, een knusse pijpenla waarin níks verraadt wat er uiteindelijk op je bord zal belanden. Eigenlijk willen we dus ook niet te veel verraden, en geven we je één tip: bestel het verrassingsmenu met wijnarrangement en laat het gepassioneerde personeel hun ding doen. De kaart is overigens niet enkel en alleen klassiek Frans, maar de verfijnde keuken voert er wel de boventoon.
> Adam, Overtoom 515, Amsterdam

Arles

Niet zomaar een bistro, maar een neo-bistro. Dat is dus een bistro met een moderne twist: Franse klassiekers met een nieuw sausje – figuurlijk dan. Arles is een echt buurtrestaurant, dat bestaat uit vier kleinere ruimtes op verschillende hoogtes. De jonge chefs koken op hoog gastronomisch niveau, maar ook voor de zeer goede wijnen mag je er al eens heen gaan.
> Arles, Govert Flinckstraat 251, Amsterdam

Bistrot Neuf

Al jaren houdt Bistrot Neuf vast aan z’n Bib Gourmand, waarmee het restaurant trots laat zien dat het een kwalitatief goed menu serveert voor een degelijke prijs – nog geen veertig euro. Op de met toeristen overspoelde Haarlemmerdijk speelt het restaurant in op de vlugge eter, maar ook op zij die de hele avond ongestoord willen tafelen. Neuf is een traditionele bistro met klassiek Franse gerechten als escargots, cassoulet en coq au vin.
> Bistrot Neuf, Haarlemmerstraat 9, Amsterdam

Le Restaurant

We gaan even met wat feiten strooien: een chef die meerdere malen tot twee Michelinsterren bij elkaar kookte, een restaurant dat van 2009 tot 2017 zelf zo’n ster droeg en deze enkel moest afstaan vanwege bedrijfbeïndiging. Tot groot genoegen van de culinaire wereld opende luttele maanden later het restaurant op nieuwe locatie. En ja hoor, aldaar stroomden de positieve recensies opnieuw binnen – evenals de nieuwe Michelinster.
> Le Restaurant, Frans Halsstraat 26H, Amsterdam

Bistrot des Alpes

In deze piepkleine zaak is het net alsof je een Frans chalet in een ski-oord binnenloopt – er staat zelfs een skilift in de zaak. Het is een grote ratjetoe van meubels, maar alles even knus en van hout. Verwacht er dan ook geen frisse Franse salades, maar winterse kost: naar Bistrot des Alpes ga je om traditioneel te kaasfonduën, voor een eigen kacheltje met raclette of voor andere gerechten uit de Savoie.
> Bistrot des Alpes, Utrechtsedwarsstraat 141, Amsterdam

Volg ELLE Eten op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nederland