Restaurant 212 is net zo bijzonder als het klinkt

Het is dat we geen sterren op zak hadden, anders hadden we ze gegeven.

restaurant 212
Archief Elle Eten

De lat lag hoog: vanuit de keuken van tweesterrenzaak Bord’Eau vertrokken chef-kok Richard van Oostenbrugge en zijn sous-chef Thomas Groot eind vorig jaar om een eigen zaak te openen. Enkele honderden meters verder, op zwaaiafstand aan hetzelfde water, opende afgelopen week hun 212. Met een in Nederland uniek concept: dineren ín de keuken.

Onlangs open: nieuwe restaurants in Amsterdam >

Interactieve keuken

Dat blijkt net zo bijzonder als het klinkt. Bij 212 schuif je zo aan bij de chefs aan tafel. Een bar rondom de keuken, in dit geval. Met elk een eigen bestekla. Het verandert de bekende open keuken in een interactieve, waarbij je de chefs op de vingers kijkt en zij zich andersom net zo goed met jou kunnen bemoeien.

En dat bevordert de sfeer op een gekke, maar positieve manier. Je vergeet zomaar dat je in een potentiële sterrenzaak zit - tot je een bord voor je neus krijgt.

Verrassing na verrassing

Mooi is om ook in deze bijzondere keuken weer te merken hoe het grote experimenteren in de kleine gerechten zit, en de hoofdgerechten als een soort steady basis aanvoelen. Smaakexplosies in amuses van krokante kippenhuid met vloeibare shiso, gerookt aardappelroomijs met thonburi akita en fusili van hazelnoot - gemaakt met een wijnopener - als starters, bijvoorbeeld. Gevolgd door een altijd-goed-stukje vlees of vis als hoofd, in ons geval reerug en tarbot.

Met een rub zoals ze 'm bij vlees doen, doorsnee is dus anders. Een opbouw die je niet wilt missen; wij zouden er dan ook lekker voor een goed menu gaan en de à la cartekaart laten voor wat hij is. Hoef je ook niet zelf te kiezen.

Favo restaurants in Amsterdam-Centrum voor elke portemonnee >

Geen arrangement

De bijpassende wijnen op glas bieden fijne keuze uit een betaalbare en een duurdere optie, maar geen arrangement. Wil je een fles, dan mag je mee naar de wijnkelder, met assortiment waar je er met de sommelier samen wel uit móet komen. Al is daar even blijven ook geen probleem. Als wij Michelin zouden heten, dan zouden we ‘t wel weten.

> Restaurant 212, Amstel 212, Amsterdam

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nederland