Restaurant Zeeland: 8x culinaire hotspots

Zeeuwse Foodie Martine ging op zoek naar het beste restaurant in Zeeland. Van Renesse en Zierikzee tot aan Bruinisse: dit zijn haar acht favorieten op Schouwen-Duiveland.

Zeeland culinaire hotspots
De Proeverij & Zeeuwse Foodie

Bij Kees

Midden in het centrum van Zierikzee vind je het sfeervolle en huiselijke Bij Kees, gerund door chefkok Kees Visser. Lokale leveranciers en seizoensgebonden gerechten zijn een must. De menukaart, bestaande uit negen verschillende gerechten, wisselt daardoor wekelijks en zelfs soms dagelijks. Je eet er onder andere coquilles, paling, krab, kreeft en andere zilte zaligheid. De porties van de gerechten liggen qua grootte tussen een voor- en een hoofdgerecht en hebben een vaste én betaalbare prijs.

Bij Kees

> Bij Kees, Lammermarkt 18, Zierikzee

Restaurant Zeeland: De Vierbannen

Het échte Zeelandgevoel beleef je toch wel bij restaurant De Vierbannen. Met een fraai uitzicht over zee en land bevindt deze tent zich op een prachtige locatie in Ouwerkerk. De kaart bestaat voornamelijk uit regionale producten en wisselt per seizoen. Het motto van De Vierbannen is dan ook: 'Je bent Zeeland, dus je proeft Zeeland'. Het restaurant op de eerste verdieping oogt wat luxe maar serveert gerechten die voor iedereen toegankelijk zijn zoals asperges, lam en mosselen. Beneden is er een gezellige brasserie met een groot terras.

Zeeuwse Foodie

> De Vierbannen, Weg van de Buitenlandse Pers 3, Ouwerkerk

De Gekroonde Suikerbiet

Bij dit bruine café, in de volksmond ‘De Biet’ genoemd, kun je op elk moment terecht. Of je nu zin hebt in ontbijt, lunch, diner of een borrel, deze Zeeuwse hotspot serfeert het. Op vrijdag is er een drukbezochte vrijmibo en in het weekend is er regelmatig livemuziek. Naast een borrel en een dankje kun je er terecht voor dé bietburger (zonder biet, maar wel met een flinke burger), diverse salades, surf & turf gerechten, varkenshaassaté en meer. Het café dankt zijn naam aan de vele bietentransporten die in de negentiende eeuw vanuit de haven van Zierikzee plaatsvonden.

Zeeuwse Foodie

> De Gekroonde Suikerbiet, Nieuwe Haven 141, Zierikzee

De Wig

Voor verrassende culinaire hoogstandjes moet je bij De Wig in Renesse zijn. In het dorp is het altijd gezellig maar vooral druk: dit klassieke restaurant is perfect om daar even aan te ontsnappen. Chef Jimmy Verboon is de derde generatie die hier de touwtjes in handen heeft en toverde De Wig om van een toeristenzaak naar een specialiteitenrestaurant. Op de kaart vind je seafood, zoals Oosterscheldekreeft, krab en oesters. Ook de carnivoren kunnen hier hun hart ophalen met onder anderen ribeye en ossenhaas.

Zeeuwse Foodie

> De Wig, Hogezoom 181A, Renesse

Restaurant Zeeland: De Zeeuwse Hemel

Met je blote voeten in het gras smullen van een bruschetta met avocado en boerenkaas, dát is De Zeeuwse Hemel in Zierikzee. De tuin is een groene oase met een moestuin, waar je plaats kunt nemen op pittoreske tuinstoelen voor een biologisch ontbijt, lunch of diner. Je hoeft niet met lege handen thuis te komen, want in de Zeeuwse Hemelwinkel koop je speciale groenten en fruit, taarten en brood.

De Zeeuwse Hemel

> De Zeeuwse Hemel, Melkmarkt 8, Zierikzee

De Heerenkeet

Verser dan bij De Heerenkeet in Kerkwerve krijg je het niet. Zeebaars, kreeft en andere lekkernijen worden letterlijk voor de deur gevangen. Op de kaart staat een variatie aan visgerechten, maar ook vlees en vegetarisch komt aan bod. Leuk zijn de onbeperktdagen zo eet je bijvoorbeeld op dinsdag onbeperkt gamba’s en op donderdag onbeperkt zeetong. Zowel in het restaurant als op het terras heb je een prachtig uitzicht op het water. Ook de viswinkel van De Heerenkeet met zelfgerookte paling is een bezoekje waard.

De Heerenkeet

> De Heerenkeet, Boogerdweg 1, Kerkwerve

Bru17

Aan de vissershaven in Bruinisse vind je het kleine en knusse Bru17. Vanaf het terras kijk je uit op de haven en de vissersboten die in- en uitvaren. Verse kreeft wordt ’s ochtends gevangen en heb je ’s middags al vers op je bord. Op de lunchkaart staan onder andere verse broodjes, kibbeling en garnalenkroketten. De dinerkaart is zeer uitgebreid, met diverse soorten vis, schaal- en schelpdieren. Een dame blanche of crème brûlée maken je driegangenmenu compleet. Voor mosselen, gebakken vis, haring en meer kun je ook terecht bij de viswinkel van Bru17, zodat je thuis ook kunt genieten van Zeeuwse lekkernijen.

Bru17

> Bru17, Havenkade 18, Bruinisse

Restaurant Zeeland: De Proeverij

Bourgondisch Zeeuws genieten doe je bij De Proeverij in Zierikzee. Je kunt er lunchen met een vispotje of dineren met surf & turf van biefstuk en gamba’s. Er is dus een ruime keuze aan vis- en vleesgerechten, maar ook aan de vegetariër is gedacht. Het restaurant is knus ingericht en op het grote terras is voldoende plaats om met je vriendengroep te genieten van een zomerse pils en een proefplank met kleine gerechten.

De Proeverij

> De Proeverij, Kraanplein 12/14, Zierikzee

Zeeuwse Foodie Martine

Zeeuwe Foodie
+

Zeeuwse Foodie Martine Ridderhof blogt over gezond eten en culinaire hotspots in haar eigen Zeeland. Je vindt Martine op Facebook en Instagram.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nederland