Kerstmarkten in Berlijn? Hier moet je zijn

Alle kramen, routes en delicatessen mag je níet missen op de Berlijnse kerstmarkten.

gerelateerd
12 Franse restaurants en bistro's in Amsterdam
Is dit dé nieuwe Haarlemse hotspot voor deze zomer?
21x Eten in Antwerpen
9 verrassende stadsstranden door het ganse land
Getty Images

Wie in Duitsland is, móet eigenlijk wel een rondje over een Weihnachtsmarkt doen. We raadpleegden duitsekerstmarktenexpert Sander Goudswaard voor dé hotspots in Berlijn tijdens de Kerst. Deze kramen, routes en delicatessen mag je niet missen op de Berlijnse kerstmarkten.

Dit zijn de leukste kerstmarkten van Europa >

‘De must do tot en met Oud en Nieuw is kerstmarkten hoppen,’ aldus Goudswaard. ‘Neem een goede dag de tijd en zorg dat je lekker aangeschoten wordt. Wel de wandelschoenen aan, want dat is de leukste manier om door de stad te dwalen. Oké, stiekem een metro hier en daar mag.’ Dit is de beste route door Berlijn:

POTSDAMER PLATZ
Potsdamer Platz is een erg commerciële markt met een modern megawinkelcentrum, maar met wél hele mooie kerstversiering. Het is er de moeite waard om naar het panoramaterras te gaan, waar je ook een goede, beknopte geschiedenis van Berlijn en het plein te lezen is. Het hoogtepunt van Potsdamer Platz is de glühwein van Lutter & Wegner – dat is de allerbeste.

Hier moet je zijn in Nederland voor een leuke kerstmarkt

GEDACHTNISKIRCHE
Op deze rechttoe-rechtaan-markt ga je op zoek naar een tent waar ze gratis speculaas en pinda’s hebben staan. Daar drink je feuerzangenbowle, ofwel Duitse, geflambeerde punch. Ga er lekker voor zitten en wacht tot het licht uitgaat om te kijken naar in de fik gestoken wodkasuiker die in wijn druppelt. De honger stil je op deze markt met een bratwurst van een halve meter.

GENDARMENMARKT
Hier betaal je een euro of twee entree. Waarom? Omdat het er posh is. Met balletuitvoeringen, echte restaurants, etcetera. Heel wat anders dus, dan al die andere kerstmarkten, maar zeker zo leuk. Op de Gendarmenmarkt drink je goede jägerthee. Een alternatief is de nabijgelegen markt op Bebelplatz, naast de Sankt-Hedwigs-Kathedrale. Klein, knus, gratis én jägerthee. Ook daar eet je goed, probeer bijvoorbeeld de Duitse boerenkool eens..

Nog zo'n lekker lijstje: de beste bierbestemmingen wereldwijd >

ALEXANDERPLATZ
Alexanderplatz is gróót. Je hebt er een reuzenrad, ijsbaan, zingende koortjes en zelfs kerstmannen in kabelbanen. Ga er op zoek naar glühbier. Yup, dat is warm bier. Niet makkelijk te vinden, wel het proberen waard. 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO