ZOEK

Onlangs geopend! Dit zijn de nieuwe hotspots in Amsterdam - 2016

Nieuwe eetstekken, bars, lunchtenten, koffieplekjes, eetwinkels en meer in Amsterdam die in 2016 of op de valreep in 2015 zijn geopend. Bekijk hier de restaurants die in 2017 openden en vlieg snel hierheen voor de net geopende restaurants in 2018.  

gerelateerd
De zon schijnt weer! Rotterdam Terrassen Top 24
Op naar Den Haag! 17x leuke strandtent in Scheveningen
Nieuwe restaurants in Utrecht! Dé hotspots van 2018
5 hotspots in Rome: uit eten in Pigneto

Credits Bahya

Auberge Jean & Marie

Beeld: Poké Perfect website

Beeld: website Harewood Bakery

Beeld: Stasja Kapitonov

Foto: Stasja Kapitonov

Foto: Getty Images

Café Carbon Zuid

Restaurant Vermeer

Beeld: Wouter van der Sar

Facebook Meneer Nieges

Facebook Ron Gastrobar Indonesia

ROOTS Tortilla

The White Room

Macaron by RJA

Restaurant Breda Amsterdam

MOOK Pancakes - Pannenkoekenrestaurant Amsterdam

The Pool

The Meets

SNCKBR

Gegrilde bloemkool en paddenstoelen bij Jansz.

Eastside

Baut Zuidas

Beeld: Anne Dokter

De School - © Martijn Savenije
1 / 26

Bahya

Liefhebber van tajines? Dan ben je hier aan het juiste adres. Maar er is méér! Kruidige Marokkaanse hummus, salades, broodjes en tapenades. Bij Bahya  wordt met geurige Arabische kruiden en specerijen gekookt, zoals komijn, koriander, saffraan, ras el hanout, gember en peper. Dit alles proef je bijvoorbeeld in een geurig broodje zaalouk; (=gerookteauberginesalade) of een broodje feta kaas met honing en walnoten.

TAJINE
Ga vooral voor een van de tajines. Je kunt kiezen uit een stoof met vis, vlees, kip of vega met couscous. Ook voor een tajine to go kun je terecht bij de zusjes van Bahya. En proef dan om af te sluiten nog een stuk van de zoete dadel-notentaart, een van de specialiteiten op de kaart.

Bahaya, Roelof hartstraat 66, Amsterdam

Auberge Jean & Marie

Aan de rustige kant van de Albert Cuypstraat vind je Auberge. Klassiek Frans, van de hand van Franse alter ego’s Jean (Jan) en Marie (Marije). Een restaurant zoals Auberge zien we niet veel meer. Geen poespas. Gewoon goed, traditioneel Frans eten. Zoals escargots, paté, entrecôte de boeuf, crêpes én kikkerbillen in knoflook en peterselie. Uiteraard begeleid door wijnen uit eigen wijnkamer.

CAVE À VIN
In hun eigen ‘wijnkamer’ verzamelen Jean en Marie unieke wijnen. Auberge heeft meer dan 200 wijnen op fles, die Jean en Marie  stuk voor stuk passend weten te serveren bij het menu.

AMBIANCE
Dat rustige stukje Albert Cuyp licht momenteel flink onder de schop. Geluk voor Jean en Marie is dat het flink wordt opgeknapt en vrijgemaakt. In de zomer zit je onder de luifel op het terrasje op typisch Franse gevlochten stoeltjes en tafels met wit linnen. 

Bij Auberge kun je terecht voor 3- of 4-gangen van €34,50 tot €42,50, gecombineerd met een wisselende à la carte kaart en ‘specialités du chef’. Voor de warme lunch is er een aangepaste versie van de avondkaart met een selectie van de beste Franse lunchklassiekers. Want warm lunchen, daar ontkom je niet aan in Frankrijk.

Auberge, Albert Cuijpstraat 58-60, Amsterdam

Poké Perfect

Dat poké een gi-gan-tische trend is geworden, is Amsterdam niet ontgaan. Gerrit-Jan en Quinta besloten een heuse poké-bar te openen, midden in de stad, omdat we eenvoudigweg deze 'gezonde' foodhype niet mogen missen. Quinta vindt het overigens geen hype en heeft er het volste vertrouwen in dat we dit nog jarenlang blijven eten. En daar zijn wij het eigenlijk wel mee eens, want bij Poké Perfect kun je honderden variaties maken op de poké bowl.

POKÉ BAR
Je kiest een van de door de chefs samengestelde bowls of je bedenkt er zelf een. Kies je basis, rijst, kool, sla, quinoa. Kies je vis of vlees: zalm, tonijn, garnaal, etc. En kies je toppings en saus. Wij gingen voor De Witzel, die Quinta zelf bedacht, met zalm, avocado, komkommer, masago, lente-ui, sesam en een ponzu-dressing. 

DE HAWAÏAANSE MANIER
De moderne poké bowls van Poké Perfect doen denken aan sushi-bowls, want totaal geen probleem is. Want: nog steeds even lekker. Maar als je het op de klassieke manier wil doen: de Hawaïanen zelf eten het liefst poke van geeltonijn, de ahi poke. Hou je niet van? De he’e poke met octopus is ook een klassieker.

> Poké Perfect, Prinsengracht 502, Amsterdam

Harewood Bakery

Verse handgemaakte donuts en koffie, een gouden combinatie wisten ze al in Amerika. Harewood Bakery startte de doughnut movement op de Albert Cuypstraat en wij doen maar wat graag mee.

Lekker! Deze donut is een hit op Instagram! >

Bij Harewood Bakery zijn de donuts zijn gemaakt van brioche deeg, waardoor ze luchtig en toch juicy blijven. Een donut gevuld met frambozen- en anijsjam, de zomerse combo mango chili, de ultieme chocodonut of een met crème brûlée. Iedere dag liggen ze vers in het schap.

Onze tip? Haal een doosje, want uit ervaring blijkt dat één donut altijd naar meer smaakt.

Harewood Bakery, Albert Cuypstraat 62, Amsterdam

Tinner

Ein-de-lijk een fijne plek om te lunchen midden in de stad. Op het Rokin, op dezelfde plek als Terpentijn, bestel je van 10.00 tot 16.00 uur van de Tinnerkaart. Na vier uur is het restaurant weer van Terpentijn. 

Vanwaar de naam Tinner? Terpentijn gebruik je om verf te verdunnen. Thinner (Engels) is een iets agressievere verdunner. Vandaar ook de kwasten die tussen het bestek op tafel staan. En omdat je verre van 'thinner' wordt van de gerechten op het menu, besloot Elise het restaurant Tinner te noemen (#tinnernotthinner). Laten we het nog even hebben over die kaart. We noemen: tosti's met gegrilde groenten, kaas en als je wil 'sriracha infused bacon'. We herhalen: SRIRACHA INFUSED BACON. Dat mag je ook bij je eggs benedict bestellen. Of bij de frietjes met Parmezaanse kaas. Voor zoetekauwen zijn er twee verschillende wentelteefjes: part 1. is bananenbrood met bacon, creme fraiche en maple syrup en part 2: suikerbrood met rood fruit, creme fraiche en maple syrup. 

Deze restaurants zijn nieuw in Rotterdam >

De drankenkaart is niet minder belangrijk. Wij gingen voor de befaamde kokosmilkshake. En we ontdekten hoe lekker een caffe tonic (espresso met tonic en limoen) kan zijn. Maar ook de ijskoffie is een aanrader. 

Kortom: heb je een kater? Heb je onwijze trek van het rondslenteren door de stad? Heb je gewoon zin in iets lekkers? Tinner is je vriend. 

> Tinner, Rokin, Amsterdam

Jacobsz

Jacobsz: de reïncarnatie van pop-up restaurant Staets. Niet meer in hartje centrum, wel in een prachtig monumentaal pand aan de Middenweg in Amsterdam-Oost. Klinkt voor sommigen ver weg, maar oost is misschien wel het hipst en hotst van allemaal. Daar gebeurt het, en nu draagt ook Jacobsz z’n steentje bij.

RESERVEREN
Driegangen kost je zo’n 30 euro. Maar vier of vijf gangen zijn ook mogelijk. Jacobsz is open voor lunch en diner en als de zon schijnt zit je op het terras.

Ook voor vega’s is het restaurant uitstekend. Uit betrouwbare bronnen hebben we vernomen dat de geroosterde kool als hoofdgerecht de hemel is.

> Jacobsz, Ringdijk 1, Amsterdam

Sillers

Klein maar fijn zullen we deze hotspot maar noemen. Dat weerhoudt Sillers er niet van een fantastische stop te zijn om even wat mierzoets te halen. Koekjes met ijs ertussen, zoete milkshakes, kleurige killer cereals, een tosti waar het kaas uit druipt en natuurlijk koffie. Allemaal te eten op de Nassaukade in het zonnetje. Of gewoon to go.

> Sillers, Nassaukade 900, Amsterdam

Café Carbon Zuid

Op de Van Woustraat stal Café Carbon het hart van menig buurtbewoner. En het plan is om dat in Amsterdam-Zuid ook te doen. De tweede vestiging van Café Carbon heeft dezelfde kaart als de eerste. En dat is maar goed ook, want die vinden we lekker.

VLEESRESTAURANT
Café Carbon is een hip steakhouse met op het menu voornamelijk vlees. Denk aan spareribs, cote du boeuf, biefstuk en ossenhaas. Maar ook vis en maaltijdsalades, voor wie wil.

De bijgerechten zijn net zo bourgondisch: gepofte aardappel, brood met Mike’s dipsaus, coleslaw en frietjes. Die frieten, daar willen we nog kort iets over kwijt. De frieten bij Café Carbon zijn op een bijzondere wijze uitgehold, waardoor ze nóg knapperiger worden. En in het holletje past precies een hoopje saus. Dat dus.

Het toetje zouden we, hoe vol je ook zit, niet overslaan. En dan met name de Sticky Toffee taart. Ken je de film Matilda naar het boek van Roald Dahl? En herinner je je Bram Bokkepoot? Dit is ‘m. De Sticky Toffee. De donkerbruine, kleverige, gigantische taart die Bram tot de laatste kruimel opat.

> Café Carbon Zuid, Amstelveenseweg 312, Amsterdam

Restaurant Vermeer

Chef-kok Chris Naylor is, na de uitstap naar het pop-up restaurant Roomservice at Olof’s, terug in zijn oude keuken. Terug bij zijn oude stek tegenover het Centraal Station in Amsterdam: restaurant Vermeer. Geen baksteen is achtergelaten van het oude interieur dat - mogen we best zeggen toch? - nogal stijfjes was. Een prachtplaat is het geworden. Stijlvol, chic en toch best nonchalant.

GROENTEN
Nog steeds kookt groentegoeroe Naylor vooral met, je raadt het al, groente. En daar is hij de beste in. Het menu van Roomservice at Olof’s draaide om groente. En bij Vermeer is dat niet veel anders.

Still dreaming about this dish. Nu weet ik eindelijk hoe Sinterklaas smaakt. ✨ #perfect #vermeer #iwantmore

Een foto die is geplaatst door Stasja Kapitonov (@stasjakapitanov) op

MENU
Het menu staat vast. Je hoeft alleen het aantal gangen aan te geven. Maar over de inhoud hoef je je niet druk te maken: wortels  die smaken naar Sinterklaasavond, op de juiste manier. Rode en gele bieten, met een miso-bietencrème waar je een bak van mee naar huis wilt. En radijs met geitenyoghurt en lavas. Dat is wat wij aten. Maar het menu kan dagelijks verschillen, omdat de beschikbaarheid van ingrediënten van Naylor’s leveranciers het menu bepalen. Ingrediënten worden zo lokaal mogelijk ingekocht en sommige groenten en kruiden komen uit de daktuin van het bijbehorende NH Collection hotel.

RESERVEREN?
Dat kan hier >

> Restaurant Vermeer, Prins Hendrikkade 59, Amsterdam
 

Happyhappyjoyjoy East

Dit Aziatische eetparadijs van Julius Jaspers heeft hetzelfde concept als zijn eerste Happyhappyjoyjoy in West. Het grootste verschil is dat  deze tweede Happyhappyjoyjoy aan de Oostelijke Handelskade ook nog een groot terras plus tuin heeft.

Daar zit je dan. Met je bao bun met pekingeend (aanrader) in de ene hand en een Japans biertje in de ander, en je koppie in de zon. Niks meer aan doen. Tip: reserveer alvast voor op zomerse dagen, want Julius’ happyhappyjoyjoys zijn hartstikke popi-jopie.

> Happyhappyjoyjoy East, Oostelijke Handelskade 4, Amsterdam

Ons interview met Julius Jaspers over zijn eerste happyhappyjoyjoy lees je hier >

Meneer Nieges

Lekker Amsterdams, dat is het nieuwe restaurant slash bar aan de Westerdoksdijk: Meneer Nieges. Van de jongens van Cannibale Royale, Hannekes Boom en de Vergulden Eenhoorn: een recept voor succes. En dat klopt, Meneer Nieges is leuk. Met z’n Franse tuintafels en een terras aan het water is het er in de zomer goed toeven.

Het restaurant zelf staat vol planten en er hangt een vliegtuig aan het plafond, omringd door verschillende kroonluchters. De kaart staat bomvol lekkere lunchgerechten, we noemen een wortel-gembersoep met sesam en koriander, of het zuurdesembrood met avocado, rode peper en een gepocheerd ei.

De prijzen zijn vriendelijk voor de portemonnee, en dat is ook het geval bij het diner. Lamsnek, gestoofde aubergine en dukkah? Klinkt goed. En toe een kaasplank van KEF. Onze dag kan niet meer stuk.

> Meneer Nieges, Westerdoksdijk 40, Amsterdam
 

Ron Gastrobar Indonesia

Op 1 mei heeft Ron Gastrobar Indonesia van Ron Blaauw in Ouderkerk zijn deuren geopend. Chef Agus Hermawan van restaurant Blaauw bemant de keuken. Je eet er Indonesische rijsttafelgerechten en je kunt kiezen voor de full experience - de Rijsttafel van Agus - of je kiest voor die van Ron, die is iets goedkoper. Verwacht bij de rijsttafel gerechten als gado gado, atjar, seroendeng en natuurlijk bami ketjap. Maar er is natuurlijk ook saté van de grill en - klinkt spannend - Indonesische foie gras met mango en seroendeng. Bijzonder Indonesisch dus. Je moet wel even uitwijken naar Ouderkerk, want deze gastrobar is voor het eerst niet in Amsterdam. Maar het is de rit zeker waard.  

> Ron Gastrobar Indonesia, Amstelzijde 51, Amstelveen

ROOTS - healthy take away

Terug naar de basis. ROOTS opende een tweede filiaal, midden in het centrum in de Heisteeg. Het assortiment bestaat uit pure en biologische producten voor ontbijt, lunch, avondeten en tussendoor. Al meerdere malen zijn we langs geweest voor een van de cold pressed juices. De favoriet? Die met wortel. Een beetje zoet, gezond en vooral erg smakelijk.

COLD PRESSED
Alle sappen worden met biologische groenten en fruit gemaakt in een slowjuicemachine. Het sap wordt op een langzame manier van het pulp gescheiden en zo schijnen de meeste vitamines, mineralen, enzymen en smaak (!) in het sap te blijven.

DOE MAAR GEZOND
Naast sappen verkoopt ROOTS ook salades met lokale en seizoensgebonden producten, glutenvrije en suikervrije zoetigheden, overnight oats, soepen, burgers en meer. Allemaal even gezond.

> Roots, Heisteeg 8 & Amstelveenseweg 164, Amsterdam

The White Room in het Krasnapolsky hotel

Eindelijk, na lang wachten kunnen we straks weer terecht in The White Room in het NH Krasnapolsky hotel. Onder leiding van Jacob Jan Boerma en Arturo Dalhuisen worden hier de sterren van de hemel gekookt.

30 april opende The White Room. We waren een dag eerder te gast en wat zullen we zeggen, we zijn betoverd. Sterrenchef Jacob Jan Boerma van De Leest staat samen met chef Arturo Dalhuisen aan het roer van het oudste restaurant van Amsterdam. Als je een avond gefascineerd wilt worden door prachtige kunstwerken van gerechten ben je bij The White Room aan het goede adres.

The White Room, Dam 9, Amsterdam

Macaron by RJA - Amsterdam-Zuid

We kunnen niet kiezen. De hele vitrine bij Macaron by RJA staat vol met de meest knappe éclairs, rijen kleurrijke macarons en perfect gestijlde taartjes. Precisiewerk. De man achter deze Franse patisseriezaak in Oud-Zuid is Ruben Jan Adriaan. RJA werkt al vijftien jaar als patissier over de hele wereld, o.a. bij sterrenrestaurant Oud Sluis, het Parijse Maison Pierre Hermé en in Seoul opende hij drie succesvolle eigen boutiques.

macarons by rja

Macarons en The Desire: melkchocolademousse, vanille, frambozen creme brulee en cacao nibs

Even terug naar de vitrine. Er staat zoveel in om te proeven. En dat wil je. Macarons in bijzondere smaken zoals yuzu, yoghurt-grapefruit, crispy caramel-chocolade en er is zelfs een olijfoliemacaron. Eclairs met prachtige toppings van bladgoud, walnoten, chocolade, vers fruit en meer. En een cheesecake, chocoladetaartje, tropische kokostaart met ananas en meer. Plus zakjes met Franse koeken, financiers en meringues om mee te nemen. Hoe fout het ook klinkt: het is bijna zonde om op te eten.

Wil je deze kleine kunstwerkjes ook proeven? Dat kan op de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam-Zuid. Je kunt de taartjes en macarons meenemen, maar er is ook plek om een kop koffie, iced macaron latte of een bijzondere thee te drinken. In augustus 2016 opent een tweede zaak op de Utrechtsestraat.

> Macaron by RJA, Cornelis Schuytstraat 50H, Amsterdam

Restaurant BREDA in Amsterdam

Na lang oefenen bij hun succesvolle restaurants Daalder en Guts & Glory, brachten chefs Freek van Noortwijk en Guillaume de Beer de 'parel van het zuiden' naar de Amsterdamse Singel: BREDA. De kaart van BREDA is gebaseerd op bourgondische keuken van de geboortestad van Freek en Guillaume, maar dan met hoofdstedelijke allure, zoals ze zelf graag zeggen.

breda

ELLE Etens Klaartje Scheepers at er dit malse stukje lam

ETEN WAT DE CULINAIRE POT SCHAFT
Het is vrij simpel. Je eet wat de pot schaft en hebt drie keuzes: een kleine selectie (€47,50), een beetje extra (€62,50) of je gaat all out en kiest voor de Full Monty (€77,50). Eigenlijk best fijn en we weten inmiddels dat we de chefs kunnen vertrouwen. Aan de tweede optie hadden we meer dan genoeg. Maar voor wie stiekem nooit genoeg heeft: ga voor de hele mikmak. 

Tip: reserveer tijdig want het restaurant zit minimaal twee weken vooruit volgeboekt.

> BREDA Amsterdam, Singel, Amsterdam

MOOK Pancakes

Wie - net als wij - altijd heeft gedacht dat een pannenkoekenrestaurant per definitie suf en kinderlijk is, heeft het mis. MOOK Pancakes op de Amsterdamse De Clercqstraat is namelijk verre van suf. 

PANCAKESTACKS
MOOK Pancakes heeft een knap interieur en een lekkere, vrolijke kaart. Vol met biologische pancakestacks. Op de kaart staan voornamelijk stapels pannenkoeken met volwassen toppings, zowel zoet als hartig, met komische namen als 'The Hmmmm' met hummus en gegrilde paprika. En voor durfals is er 'The Mancake', een giga stapel pannenkoeken met gekarameliseerde uienringen, bacon, cheddar en maple syrup of barbecuesaus. En natuurlijk is er 'The Chocolate Sensation' met zelfgemaakte chocoladesaus, kokos en vers fruit.

AVOCADO
Naast pannenkoeken staat er ook avocado op de kaart in drie gedaantes. Heel simpel en doeltreffend: een opengesneden avocado met een topping van bijvoorbeeld geitenkaas, dadels, walnoten en honing. Of gerookte zalm en crème fraîche. 

> MOOK Pancakes, De Clercqstraat 34, Amsterdam

 

The Pool - Amsterdam-Oost

Nieuw, hip en lekker: The Pool in Amsterdam-Oost. In The Student Hotel aan de Wibautstraat - waar ooit club en restaurant Trouw zat - opende onlangs een nieuwe, hip-ingerichte eetplek met een heuse Miami-vibe. Denk: flamingo's, neonlampen en veel kleur. Je eet er van een Mediterraan getinte en goedgeprijsde kaart. Onze favorieten? De calamaris, empanadas, gegrilde octopus en garnalenkoekjes. De tapas zijn perfect voor shared dining. En een tip: neem alle toetjes. Sla er geen een over. Maar als je dan toch wilt kiezen: de lekkerste is toch echt de 'sunshine in a bowl', een crema catalana van chocolade.

Voor een betaalbare en smakelijke avond gaan we vanaf nu dus naar The Pool. 

> The Pool, Wibautstraat 131-A, Amsterdam

The Meets Eatery - Zuid

Bij The Meets in Amsterdam-Zuid eet je gezond. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. De koks gebruiken alleen natuurlijk en lokale producten. En een groot deel is zelfs suikervrij. Er geldt een heuse 80/20 regel: 80% is plantaardig en 20% bevat vlees. Voor alle health freaks en vega's is dit dus de juiste plek, maar ook als je niet per se zo bewust bezig bent met gezonde voeding, zit je hier goed. Het interieur is knap en licht met subtiele tekeningen van mode-illustrator Piet Paris op de muur.

Op de kaart staan onder andere een mezze platter, linguine met amandelpesto, bieterballen (!), boerenkoolchips maar ook een heuse Mexicaanse burger. Vega, dat weer wel. Als ontbijt eet je er granola en smoothie bowls en de verse sappen liegen er niet om. Je kunt er als toet een avocadotaart proeven, voor als je daar benieuwd naar bent. Of een matcha of geelwortel latte, ook bijzonder. Oh ja, en - niet geheel onbelangrijk - er is bier en wijn. 

> The Meets Eatery, Cornelis Troostplein 3, Amsterdam-Zuid

SNCKBR - ontbijt, lunch, diner, borrel

Bij deze hotspot lijkt álles ongezond, maar eigenlijk is alles op de kaart héél gezond. SNCKBR maakt gezond eten leuk en dat merken we direct als we het menu doornemen. Pannenkoeken, croissants, appeltaart en carrotcake als ontbijt. Een broodje citroenkip, rib-eye, gegrilde octopus, mozzarella of gewoon de guilt-free pleasure (!): een hamburger als lunch. En verse vis van de Albert Cuypmarkt, courgettespaghetti of een broodje 'frikandelicious' als avondmaal. Klinkt niet allemaal even gezond, maar geloof ons. Dat is het heus.

Ook fijn: bij SNCKBR staan e-nummers nadrukkelijk op de zwarte lijst en de setting is gemaakt van duurzaam materiaal en eigenlijk best mannelijk en stoer. Niet alles wat gezond is hoeft tuttig te zijn.  

> SNCKBR, Van Woustraat 34-36 en Kinkerstraat 106, Amsterdam

Kopstootbar - borrelen

Naast pop-up Roomservice at Olof's aan de Zeedijk, is deze Aziatische straat een hartstikke Hollandse pop-up bar rijker. Bij de pop-up Kopstootbar drink je de huisgemaakte Amsterdamse jenever JAJEM. Het piepjonge jenevermerk is gestart door Sunny, Maarten en Jamie, die ook de bar runnen.

Door gebruik van ingrediënten als vlierbloesem, citroengras en hibiscus is JAJEM het frisse unicum onder de jonge jenevers. Het borreltje wordt ijskoud geserveerd, of samen met een biertje voor een ‘kopstoot’. Snap je 'm?

De Kopstootbar is nog tot april (en hopelijk langer) open voor een borrel. Iedere twee weken is er een toffe avond met muziek uit het geluidssysteem van Mooie Jongens, die ook voor Club Trouw het geluid organiseerden. Dat belooft wat.

> Kopstootbar, Zeedijk 134, Amsterdam

Jansz.

Wat niet nieuw is, is hotel Pulitzer: een intiem hotel in de Amsterdamse negen straatjes bestaande uit 25 samengevoegde grachtenhuizen, nog uit de Gouden Eeuw. Wat wel nieuw is, is het hotelrestaurant Jansz., waar je ook komt als je geen hotelgast bent. Daar is de sfeer en het eten immers wel naar. 

ALL-DAY DINING
Jansz. is vernoemd naar de rijke kopersmid Volkert Janszoon, die in de 17e eeuw de panden liet bouwen waar het hotel en restaurant zich nu vestigen. Bij Jansz. eet je van 's ochtends tot 's avonds. En na het diner eindig je in de Pulitzer Bar, voor een cocktail van meestercocktailshaker Andrew Nicholls. Tijdens de opening proefden we van de hele kaart. We aten klassiek comfortfood, bereid door chef Cassidy Hallman, die onder meer bij Momofuku Ko in New York werkte.

Onze favorieten? Ten eerste: de in-je-mond-smeltende vanillecheesecake. En ook de burrata met wilde tomaten en basilicum en de bavette met rokerige aardperenpuree vielen in de smaak. En het knappe interieur is, wat zullen we zeggen, klassiek en modern tegelijk. Als dat überhaupt mogelijk is. Ben je er geweest? Dan zul je het begrijpen.

> Jansz., Reestraat 8, Amsterdam

Eastside

Waar past een Brooklyn-style café beter dan in Amsterdam-Oost? De eigenaren van o.a. Staring at Jacob openden 18 december vorig jaar (op de valreep) een nieuw comfortfoodcafé: Eastside. Tijdens de boozy brunch eet je er van gigantische borden vol roerei, pannenkoeken met maple syrup, chicken 'n waffles, eggs florentine en bacon. Alles bereid door chef Noah uit - jawel - Brooklyn en zijn team. Daarbij is een cocktail van de hand van cocktailgoeroe Dani Snow niet mis. Liever geen alcohol? Dani maakt ook limonades die niet onderdoen voor the real deal. Onze lievelings? De tropische pomelo dirty water

In de avonduren bestel je bij Eastside sappige meatballs met polenta, een slider en een of meer van de sidedishes - waar wij niet uit kunnen kiezen. En 's zomers staat er een taqueria op de stoep. De wijnen zijn geselecteerd door sommelier Simo, die ook bij 35 Wine & Food de wijnen kiest. Eastside is van woensdag t/m zondag open. Bekijk hier het menu >

> Eastside, Sumatrastraat 47, Amsterdam

Baut Zuidas

BAUT dwaalde rond door Amsterdam via BAUT aan de Wibautstraat naar BAUT Zuid in Oud-Zuid en nu strijkt het restaurant neer op de Zuidas. De keuken wordt nog steeds geleid door chef-kok Michiel van der Eerde (bekend van Masterchef en Restaurant C en leerde het vak bij o.a. Oudsluis en Het Amstel Hotel).

Tot en met april zal BAUT Zuidas zeven dagen per week geopend zijn voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe locatie biedt tevens weer ruimte voor kunst, design en muziek. En de bar en bistro die voorheen deel uitmaakten van het restaurant, zullen op de nieuwe locatie een geheel eigen gedeelte krijgen: de BAUT Bar & Bistro.

> BAUT Zuidas, Prinses Irenestraat 31-33, Amsterdam

Restaurant Hangar - Amsterdam-Noord

Aan het water in Amsterdam-Noord serveert Hangar, van het brein van Tim Immers, een Frans-Italiaans getint menu. Vlak naast De Goudfazant, in een oude loods. In een tropisch-industrieel interieur eet je o.a. risotto met cantharellen, geroosterde wortels met komijn, snoekbaars met knolselderijpuree en een lichte bisque en gegrilde ananas met vanillemascarpone of een klassieke baba au rhum toe.

Hangar, Aambeeldstraat 36, Amsterdam

De School, café & restaurant

Een jaar geleden was het afscheid van club en restaurant Trouw een lastige. Dit jaar opende De School op 3 januari, precies een jaar na de sluiting van Trouw. Waar Trouw zich huisde in het oude kantoorgebouw van de gelijknamige krant, huist De School zich in een oud schoolgebouw in Amsterdam-West.

De School telt een club, concertpodium, restaurant, café en zelfs een sportgelegenheid. Bovendien heeft De School de 24-uursvergunning al op zak. 

In Restaurant DS kun je vijf dagen per week, van dinsdag tot zondag terecht voor een 3-, 5- of 7-gangendiner waarbij groenten centraal staan. Café DS is zeven dagen per week open voor ontbijt, koffie en lunch. Ook fijn: het grote terras voor op zomerse dagen.

De School, Dr. Jan van Breemenstraat 1, Amsterdam

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO