Sterrenchef Peter Gast opent speakeasy-restaurant

En veel exclusiever ga je ze niet tegenkomen. 

gerelateerd
Hotspots: 6x Royal Afternoon Tea’s
Hier eet je de lekkerste Turkse pizza's en dolama's in Rotterdam
Dit zijn de 6 beste bestemmingen voor een culinaire stedentrip
Graphite, via Facebook

Geen naam op de gevel, slechts een rood lampje dat iets weggeeft van wat er zich achter de zwarte deuren afspeelt. Als je in bezit bent van een QR-code die je erin laat, althans. Het nieuwe restaurant van chef Peter Gast en Jacqueline van Lier is gehuld in mysterie. En dat is de bedoeling.

Op zoek naar meer nieuwe restaurants in Amsterdam? >

Graphite

Gast en van Lier sloten afgelopen jaar hun sterrenzaak ‘t Schulten Hues en verlieten, inclusief keukenchef Bart Leussink, Zutphen voor een nieuw begin in de hoofdstad. Bij Graphite – een verwijzing naar de voormalige diamantslijperij waar het restaurant in huist – wordt hetzelfde culinaire niveau doorgevoerd. Maar dan zonder gesteven tafellinnen en zonder creatieve beperkingen.

Tafeltje voor twee

Slechts twintig man kan er in de zaak terecht. Er wordt voornamelijk gericht op tweetjes – je schuift aan op een bankje voor twee en waant je op een soort intiem, eigen eiland. Elk eiland kijkt op een andere minikeuken, waarvan er vier zijn en er verschillende gerechten ter plekke afgemaakt worden door een chef. Zonder een enkel raam in de zaak ben je dus aangewezen op elkaar én op je eten. 

De sous-chef van Aan de Poel** opent ook een eigen restaurant >

Peter Gast

Op ’t bord? Een duidelijke signatuur van chef Peter Gast, met veel kruiden en bloemen. Wij proefden bescheiden voor – als je zes gangen bescheiden kunt noemen –, maar je kunt aan tafel blijven zitten tot er 24 gangen voorbij zijn gekomen. Een menu kies je op basis van aantal gangen, niet op smaak. Een tipje van de sluier? Wij begonnen met een salade van groentes, kruiden en bloemen, onze favoriet was de Yellowtail Kingfish met saus van rode biet en we sloten af met een fotogenieke wittechocoladebloem met Mispelblom Brandewijn uit Zutphen.

Bestek kiezen

Leuk detail: bestek wordt niet elke gang opnieuw ingedekt. Het assortiment aan ‘gereedschap’ ligt vanaf de eerste gang voor je klaar en wordt hier en daar aangevuld met een vork en lepel. Na een lichte twijfel of we het wel goed doen, zien we er de lol wel van in. Jacqueline van Lier: ‘Door het uitproberen van verschillend bestek kom je er soms zelfs achter dat eten lekkerder smaakt met bijvoorbeeld stokjes. Of juist helemaal niet.’

Geen wijnarrangement

Bij Graphite geen wijnarrangement, maar van Lier weet uitstekend te adviseren zonder veilige keuzes te maken. En dat is slim; een 24-gangenmenu voorzien van bijpassende wijnen is niet alleen moeilijk, maar brengt gokken we ook risico’s met zich mee. Gasten die in de lampen hangen, bijvoorbeeld.

Ben jij al bij restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge geweest? >

Reserveren bij Graphite

Benieuwd geworden? Via de website kun je een tafel reserveren, waarna je het adres ontvangt en een persoonlijke QR-code om mee binnen te komen. Spannend!

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO