ZOEK

Dit zijn de favoriete restaurants van de mannen van Scheepskameel

Waar eten de mannen achter Scheepskameel het allerliefst? Dit zijn de favoriete restaurants van gastheer Pieter Smits en chefs Tijs Jeurissen en Iwan Driessen. 

gerelateerd
8x restaurants met het mooiste uitzicht van Nederland
9 favoriete en bijzondere terrassen in Utrecht
14x terrassen aan het water in Amsterdam
Zoek het hogerop: dit zijn 13 dekselse dakterrassen

Scheepskameel - Copyright Janus van den Eijnden

Scheepskameel - Copyright Janus van den Eijnden
1 / 2

Buitenland

Nieuw! Deze restaurants zijn onlangs geopend in Amsterdam >

CLAMATO
Het inspirerende Clamato in Parijs bestaat al een tijdje. Het is een favoriete plek voor vis. De kwaliteit is hoog en de prijs is schappelijk. Het is een soort café, maar dan met volwassen, profesioneel eten.
> 80 Rue de Charonne, Parijs

FÄVIKEN
Fäviken in Zweden is een absolute aanrader. Vooral als je wil sparen en gek wil doen. Het is wel moeilijk om te reserveren. Het eten is simpel, maar héél erg goed. Een stukje kingcrab, bijvoorbeeld, met beurre noissette. That’s it. Iets waar we heel gelukkig van worden.
> Fäviken 216, Järpen, Zweden

HEDONE
Gastheer Pieters mooiste beleving was bij het Londense Hedone. Het is een klein en sympatiek restaurant op het hoogste niveau. En ook meteen de moeilijkste om binnen te komen. Heel welgesteld Londen wil er eten. Amsterdammers klagen soms over lastige reserveringen... Probeer het hier maar eens!
> Chiswick High Road 301-303, Londen

L’AIR DU TEMPS
Op zondagochtend rij je om 10.00 uur weg en om 13.00 uur zit je te lunchen bij L’air du Temps vlakbij Brussel. De Zuid-Koreaanse chef combineert de Franse keuken met de Zuid-Koreaanse. Pieter: We aten een keer de risotto met eendenleversaus. Die was, bewust, te hoog op smaak. Als je alleen de saus at was het te zout. Maar bij het gerechten schonken ze een stokoude sherry. De sherry op zich was erg wrang, maar in combinatie met de saus was het een geweldige balans. Dat is het allerhoogste niveau.’
> Rue de la Croix Monet 2, Namen, België 

DER HEIMAT
Der heimat in Frankfurt is een ster op het gebied van gastvrijheid. Het is fijn als je je welkom voelt. De eigenaar is een fantastische sympatieke man en weet alles van Duitse wijn. Daar haalden we ook een beetje inspiratie vandaan voor Scheepskameel.
> Berliner Str. 70, Frankfurt

CLOWN BAR
Deze populaire wijnbar in Parijs serveert de mooiste Franse vin naturels, in combinatie met gerechten van Japanse chefs.
> 114 Rue Amelot, Parijs

MAREA
Ooit bezochten we met een New Yorkse vriend 16 restaurants in 3,5 dag. De pasta met beenmerg en octopus bij Marea blijft voor altijd op ons netvlies.
> 240 Central Park S, New York

SIPHON
Een all time favorite is Siphon in Dammen. Dit restaurant heft de mooiste bordeauxwijnen ter wereld. Daar zouden ze in New York een moord voor doen. Je moet met een goede intentie naar een restaurant gaan. Sommige mensen gaan met eenzelfde verwachting op pad en raken teleurgesteld. Bij Siphon is bijvoorbeeld het eten prima, je eet er de beste gebakken paling ter wereld, maar het is niet complex. De wijnkaart daarentegen wel.
> Damse Vaart-Oost 1, Damme, België

VIVA M’BOMMA
Voor de liefhebbers: Viva M’Bomma is een goeie op het gebied van orgaanvlees.
> Vlaamsesteenweg 17, Brussel

VAN DOBBEN
Van een broodje Van Dobben kunnen we zo intens genieten. Dat is het leuke van eten: je kunt van de kleinste dingen plezier hebben. Het hoeft niet allemaal onbetaalbaar te zijn.
> Dobben’s Eetsalon, Korte Reguliersdwarsstraat 5-7-9, Amsterdam

MANFREDS
Bij Manfreds in Kopenhagen, het nonchalante zusje van restaurant Relae, aten we de beste steak tartare.
> Jægersborggade 40, Kopenhagen

ULIASSI
Uliassi, vlakbij Pisa, heeft twee sterren. Bij Uliassi werken mensen uit het dorp. Je hebt dus mensen uit de omgeving aan je tafel. Pieter: ‘Ik hou van dat bourgondische aspect. En je drinkt van een van de mooiste champagnekaarten ter wereld.’
> Banchina di levante 6, Senigallia, Italië

Meer lezen? Dit zijn de favoriete restaurants van de chefs bij BREDA en Guts & Glory >

Amsterdam en Zeeland

Nieuw! Deze restaurants zijn onlangs geopend in Amsterdam >

ME LIEFSTE
Me Liefste in Zeeland serveert verrassende combinaties. De producten zijn extreem vers. De vis is spot on. Je proeft gewoon dat-ie die ochtend is gevangen.
> Wolphaartsdijkse Veer 1, Wolphaartsdijk, Zeeland

TOSCANINI
Bij Toscanini komen we al jaren. Het blijft niet voor niks een klassieker. Je eet er lekkere antipasti’s en pasta’s.
> Lindengracht 75, Amsterdam

DE JAPANNER
De Japanner op de Albert Cuyp richt zich op betaalbare happen. Ze doen veel met grondproducten die wat minder exclusief en duur zijn. Als je het druk hebt met werk en je wil niet de hele avond aan een gedekte tafel zitten, dan is dit een fijne plek met lekker eten. Plus een vriendelijke bediening. De chef laat je je welkom voelen.
> Albert Cuypstraat 228, Amsterdam

RIJSEL
Die mag natuurlijk niet missen. Rijsel is gewoon een fijne plek. Als je veel in de horeca werkt zoals wij, wil je naar een plek waar ze weten wat lekker eten is. Het voordeel bij Rijsel is de schappelijke prijs. Daarom zijn we ook Scheepskameel begonnen. Overeenkomst is dat bij beide zaken het tafelgezelschap, kennis van wijnen, eerbied voor het product en gastvrijheid belangrijk is. Bij rijsel eet je veel dierlijke eiwitten. Het is meer op Noord-Europa gefocust. Bij Scheepskameel, iets lichtvoetiger, komt het meer vanuit de Zuidelijke kant.
> Marcusstraat 52, Amsterdam

KOKO
Bij Koko op de Wallen drink je een goede kop koffie, voor in de winkel op een kruk. Helemaal prima.
> Oudezijds Achterburgwal 145, Amsterdam

ORIENTAL CITY
Bij dimsumparadijs Oriental City staat altijd een rij. Smits gaat graag voor gestoomde pens, een Chinese delicatesse. Love it or hate it. ‘Ik vind de structuur lekker om op te kauwen en het is een lekkere afwisseling tussendoor.’
> Oudezijds Voorburgwal 177-179, Amsterdam

BIRTAT
Bij Birat in Bos en Lommer is het zeven dagen in de week druk. Je eet er turkse pizza’s uit de houtoven en als je heel veel trek hebt en comfortfood blieft, bestel je een dagmaaltijd voor €6,50. Bijvoorbeeld gestoofde lamsschenkel, aubergine en kikkererwten met rijst. Het is een fijne plek voor als je trek en geen tijd hebt.
> Bos en Lommerweg 242, Amsterdam

BAK
De jongens van BAK staan dicht op de wereldtrends. Het eten is clean en goed uitgevoerd. Als je van groenten houdt, zit je hier goed.
> Van Diemenstraat 408, Amsterdam

WESTERWIJNFABRIEK
Glouglou in de Pijp is fijn, maar de Westerwijnfabriek is net wat langer open. De wijnkaart is erg uitgebreid en er is goede kaas. Anne, die de boel runt, is gewoon een lieverd.
> Pazzanistraat 10, Amsterdam

CAFÉ DE KLEPEL
Gastheer Pieter gaat vaak uit eten om de wijnkaart. Dan kiest hij een restaurant uit op de bepaalde wijn waar hij zin in heeft. Het is een soort tik. De Klepel is daar een goed voorbeeld van.
> Prinsenstraat 22, Amsterdam

GEBROEDERS HARTERING
Pieters ‘wijntik’ komt ook ten goede bij Gebroeders Hartering. De broers stoppen veel tijd in de wijnkaart.
> Peperstraat 10, Amsterdam

CHOUX
Nog zo’n plek voor een goede combinatie van eten en wijn. Bij Choux zijn de mensen heel sympatiek. Dat spreekt ons altijd aan. Choux heeft een unieke natuurwijnkaart waar veel tijd in zit.
> De Ruijterkade 128, Amsterdam

Dit zijn de favoriete restaurants van de chefs van BREDA en Guts & Glory >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO