Andalucië, Calabrië en Côte d'Azur: bijzondere culinaire bestemmingen in Europa

Van sherry drinken in Andalucië, fruits de mer eten in Zuid-Frankrijk tot genieten van het typische Italiaanse worstje 'nduja in Calabrië...

typical dish of the costa del sol, in estepona, málaga, andalucia, spain  grilled sardines  it's called espeto
Juana Mari MoyaGetty Images

Europa kent zoveel bijzondere culinaire bestemmingen. Zo drink je sherry het liefst in Andalucië, reizen we naar Zuid-Frankrijk voor fruits de mer en genieten we van het type Italiaanse worstje 'nduja in Calabrië. JAN zet drie fijne culinaire Europese plekken voor je op een rij.

Niet alle landen kunnen nu vrij bezocht worden. Check de website van het RIVM voor de laatste adviezen en updates omtrent het corona-virus en de maatregelen in Europa.

Andalusië

Jerez de la Frontera, de stad in de Spaanse regio Andalusië, staat bekend om de flamenco én de sherry. Bezoek bijvoorbeeld de wijngaarden van de Tio Pepe en ontdek waar sherry zijn oorsprong vindt én hoe de drank wordt geproduceerd. Op vele plekken kun je een proeverij van lokale wijnen boeken.

Een aanrader is het Palacio Domecq, een prachtig pand met veel marmer uit de achttiende eeuw. Dit huis is al geruime tijd in handen van de Domecq familie, één oud geslacht dat al eeuwen lang sherry maakt.

Wil je een goed restaurant reserveren? Check dan zeker Mantua, Atuvera, Alboronía en Lu Cocina y Alma: vier zaken waar de mediterrane keuken hoogtij viert.

typical andalucian street   jerez de la frontera
By Eve LiveseyGetty Images
This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Calabrië

In de Italiaanse regio Calabrië geniet je van het prachtige landschap, maar ook zeker de fantastische wijnen én gerechten. Dit gebied werd door vele inwoners beïnvloed, zoals Grieken, Romeinen, Sicilianen, Fransen en Spanjaarden.

In Calabrië wordt er stevig ontbeten, met vleespasteien en pagnotta, het goddelijke ronde zachte brood. 's Middags wordt er pitta chicculiata geserveerd, een plat gistbroodje dat wordt belegd als een soort pizza – met bijvoorbeeld tomaat, ansjovis en ricotta.

Uiteraard wordt er in dit gebied ook volop pasta gegeten, zoals dunne lange pasta met de prachtige naam capieddi 'e prieviti, oftewel: priesterhaar.

Maar het allerlekkerste wat Calabrië voortbrengt, is misschien wel de 'nduja: een goddelijk, kruidig worstje. Absoluut het proberen waard!

tropea italy
maudanrosGetty Images

Côte d'Azur

In het zuiden van Frankrijk krijg je een instant zomergevoel. Neem plaats op een terras in een van de mondaine badplaatsen, zoals Saint-Tropez, Cannes, Nice en Monaco. Maar sla ook zeker een van de minder bekende plekjes niet over, zoals Villefranche-sur-Mer, Saint-Jean-Cap-Ferrat of Beaulieu-sur-Mer. Alleen van de prachtige namen krijgen we al zin om op vakantie te gaan!

En wat eten en drinken we daar? Fruits de mer, bien sûr. Grote schalen vol oesters, langoustines, garnalen en wulken – uiteraard met een koud glas pinot blanc erbij. Een ander populair gerecht uit deze streek is bouillabaisse, een goed gevulde vissoep.

Zin in wat gezonders? Bestel dan zeker de salade Niçoise, om vervolgens de lunch of het diner af te sluiten met een glaasje pastis.

strippped beach umbrellas
Paul ViantGetty Images
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Buitenland