Dushi Curaçao: de lekkerste restaurants op het Caribische eiland

Zon, zee, strand en goed eten. We deden een culinair rondje Curaçao.

Restaurant Curacao
Roberto Moiola / SysaworldGetty Images

Het is een tikkie verwarrend. Curaçao is duidelijk een stukje overzees Holland, maar tegelijkertijd ook weer absoluut niet. Dat bewijst de bonte mix aan restaurants in deze lijst, die van traditioneel Caribisch tot Nederlandse import leidt. Allemaal even leuk. Dat dan weer wel.

De traditionele keuken van Curaçao

De Curaçaose keuken is een vrij simpele. Hij wordt gekenmerkt door traditie. Je ziet duidelijke invloeden erin terug van verschillende bevolkingsgroepen die zich in de loop der jaren op het eiland hebben gevestigd. Creoolse invloeden voeren de boventoon; het is grotendeels comfortfood en veel gerechten worden gestoofd. Kip, papaja, geit en zelfs cactus - van alles is wel een stobá, ofwel stoofgerecht, te vinden.

Een rondje eiland leert je echter dat de vegetatie divers is. Van het ene op het andere moment beland je van een groene jungle in een dor cactuslandschap. De ingrediënten die daaruit voortkomen variëren van exotisch fruit tot aan cactus, en ook qua vlees staat er spannends op de kaart. Op Curaçao kom je niet gauw een schaap tegen, maar lusten ze van geitenvlees wel pap en wordt het eten van leguaan niet geschuwd. En, een inkoppertje, ook vis is er in overvloed.

Curaçaose gerechten

Een aantal specialiteiten op Curaçao zijn kabritu stobá (geitenstoof), karkó (kroonslak), yuana (leguaan, smaakt naar kip), kadushi soep (cactussoep), mondongo (soep van runder-ingewanden), funchi (een soort polenta) en tutu (funchi, rijst en bonen). Daarmee noemen we een rijtje voor de durfal op, want er bestaan tevens genoeg gerechten op basis van ingrediënten als bakbanaan, pompoen of kippen-, varkensvlees of vis, schaal- en schelpdieren die ons wel bekend zijn.

Restaurants op Curaçao

Zoals eerder gezegd: in lang niet alle restaurants wordt de traditionele keuken geserveerd. We bezochten een rits aan restaurants die variëren van klassiek tot modern, waar voor ieder wat wils tussen zit.

Hofi Cas Cora

Achter een poort in hartje Willemstad bevindt zich de verborgen boerderij Hofi Cas Cora. Op het landgoed baten Joshua en Femi het eerste farm-to-table restaurant van het eiland uit. Een gezellige chaos, waar loslopende geiten stiekem de bananenplanten aanvallen en de het aantal opgevangen dieren iets te explosief groeide de afgelopen tijd. Op het menu van het restaurant staat wat er van het eigen land komt, aangevuld met producten van nabije boerderijen. Op die manier ondersteunen de ondernemers uit de omgeving elkaar. Denk dus aan veel groenten, fruit en kruiden en weinig vlees, met een aanbod dat afhankelijk is van het seizoen. Je kunt er in het weekend aanschuiven voor ontbijt of lunch, of een van de events bezoeken die het stel regelmatig organiseert. Een vlooienmarkt, vegan markt, of de zero waste shop die in maart opent.
> Hofi Cas Cora, Reigerweg, Willemstad

Restaurant 020

Wij schoven aan bij restaurant 020 toen het nog een telg uit de 212-familie van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot waren en waren ook over deze zaak zeer te spreken. Intussen hebben we vernomen dat de twee Nederlandse chefs afstand hebben gedaan van de zaak. Over de keuken kunnen we dus niet meer spreken, want de toenmalige chefs zijn weg. Wel kunnen we vertellen dat de locatie hoe dan ook een bezoek waard is; het knappe interieur van Concrete is onveranderd, het privézwembad aan zee en het uitzicht vanaf het terras daarop is er niet minder op geworden.
> Restaurant 020, Penstraat 300, Willemstad

Mosa & Caña

Restaurant Mosa en bar Caña delen een fijn, overdekt terras in Pietermaai. Combineer de twee zaken dus vooral. Begin met een verrassende cocktail of mocktail van Caña, waarbij je je kunt laten adviseren door de vrolijke barmannen. Schuif daarna door naar een tafel bij Mosa voor een shared dining-diner. Iets wat op Curacao - in tegenstelling tot in Nederland - niet gangbaar is. De gerechten zijn modern, origineel, internationaal en typeren de mix van culturen op het eiland. Een nieuw, derde restaurant uit dezelfde koker is Meat the Fish, verderop het eiland in Jan Thiel.
> Mosa & Caña, Lombokstraat 4-6 / Penstraat 41, Willemstad

Helmi Smeulders restaurant Curacao
Caribbean kookworkshop bij Helmi Smeulders
Sophie van der Meer

Helmi Smeulders Caribbean Chef

Helmi Smeulders is een Nederlandse chef, die je wellicht kent van haar kookboek The Joy of Caribbean Cooking. Smeulders woont al jaren op het eiland, waar ze een cateringbedrijf en kookstudio heeft. In haar keuken geeft ze workshops waarbij je de Caribische keuken in de praktijk kunt ontdekken. Ze kookt echter niet traditioneel Caribisch. Smeulders gebruikt lokale producten uit Curaçao en steekt deze in een nieuwe jas. Verwacht dus geen zware stoofgerechten of frituur in overvloed, maar kraakverse ingrediënten en frisse, exotische smaken. De perfecte manier om de keuken te leren kennen.

Twee keer per maand tovert Smeulders haar keukeneiland om tot chef's table, waarbij gasten hun handen niet zelf uit de mouwen steken, maar de chef zelf het fine dining menu bereidt. En met een beetje geluk ben je op het eiland wanneer de Caribbean Spice Girl haar pop-up restaurant opent. Dat gebeurt twee maal per jaar op een licht ruige locatie die geheim blijft tot het laatste moment. Dat was eerder in een kas tussen de gewassen, in een vintage oude werkplaats in een voormalige Engelse nederzetting en de laatste editie in een verlaten kerk. Avonden die nogal populair zijn, dus daarvoor zul je bovenop haar nieuwe website moeten zitten, die binnenkort live gaat.
> Helmi Smeulders Caribbean Chef, Djonoramarthaweg 1, Willemstad

Landhuis Misjé

Sla bij een bezoek aan Curaçao de westkant - banda abo, vertaalt zich naar benedenkant vanwege de wind - niet over. De mooiste natuur is daar te vinden en het barst er van idyllische baaitjes. Op steenworp afstand van de bekende Kleine en Grote Knip houdt Landhuis Misjé verblijf. Het is een van de vele landhuizen waar je kunt eten op het eiland. Misjé is een landhuisje - letterlijk een klein gebouw op een landgoed - waar de kippen en hanen los rondscharrelen en de geit van de buren gezellig door je gesprekken heen brult. Er staan verschillende lokale gerechten op de kaart, zoals geitenvlees en stobá. En probeer er tamarindesap, wat bij Misjé huisgemaakt wordt, dus op is op.
> Landhuis Misjé, Westpunt 24, Westpunt

Hofi Cas Cora Plasa Bieu Curacao
Verse kruiden bij Hofi Cas Cora, lunch bij Plasa Bieu
Sophie van der Meer

Plasa Bieu

Plasa Bieu is een overdekte foodmarkt in Punda die recentelijk is opgeknapt. Bij zes verschillende keukens onder hetzelfde dak kun je traditionele gerechten bestellen. Met je bordje schuif je bij een van de tafels met vrolijk gekleurd tafelzeil aan, die je deelt met een drukke mengelmoes van toeristen en locals. De prijzen zijn laag, de kwaliteit is goed. Het is dan ook de perfecte plek om stobá te proberen. Als vegetariër is het hier oppassen; bestel je een vegetarische variant (die overigens ook niet op de kaart staat), dan wordt het vlees netjes weggelaten, maar gaat dezelfde jus alsnog over de rijst. Plasa Bieu is alleen open voor lunch.
> Plasa Bieu, De Ruyterkade, Willemstad

Briso do Mar - Pop's Place

Een andere plek waar locals graag komen voor lokale gerechten is Pop's Place aan de Caracasbaai. Een houten zaakje pal op een niet al te gepolijst stuk strand, geverfd in alle kleuren van de regenboog. Geen geschikte plek voor vegetariërs, maar carnivoren en pescotariërs kunnen er hun geluk niet op. Hier staan bijvoorbeeld funchi, karkó en mondongo op het menu voor een kleine prijs.
> Pop's Place, Caracasbaai Beach, Jan Thiel

De Visserij Piscadera

Een van de betere visrestaurants op het eiland is De Visserij. Versere vis ga je haast niet krijgen. Iedere weekendochtend brengen lokale vissers hun vangst rechtsreeks naar deze zaak, waardoor het aanbod met de dag verschilt. De vangst ligt uitgesteld in een loods. Je bestelt de verse vis aan een loket, waarbij je tevens zelf de hoeveelheid aangeeft en een bereidingswijze kiest. Vervolgens loop je naar het volgende loket voor eventuele bijgerechten en het loket daarna voor drankjes. Om je culinaire doe-het-zelf-route af te sluiten op het terras met uitzicht op de Piscadera-baai.
> De Visserij, Caracasbaai, Willemstad

Koraal

Als je dan toch aan de (relatief verre) westkust bent... Op Coral Resort bevinden zich twee restaurants: Karakter en Koraal. Die laatste bevindt zich op een soort rooftop, waar je de zon ziet zakken in de zee. Koraal heeft een uitgebreide cocktailkaart en een menu dat is onderverdeeld in sharing en grotere gerechten. Er staan klassieke ribs op, maar ook origineel spul als een rijstburger in panko, met zeewier, wasabi en een zoete toevoeging. Het restaurant is goed te combineren met de naastgelegen The 8 Spa, waar je een waanzinnige massage kunt boeken en een duik kunt nemen in een infinity pool of hot tub. Je baalt er haast van dat je ogen bedekt zijn tijdens de behandeling, maar het geluid van de golven door de open ramen maakt alles goed.
> Koraal, Coral Estate, Rif St Marie, Sint Willibrordus

Kome

Een restaurant met uitgebreide cocktailkaart in Pietermaai. Kome is Papiaments voor 'eten'. Ondanks dat de eigenaren niet van Curaçao komen, komt de inhoud van de menukaart er wel zoveel mogelijk vandaan en komen locals er graag. De chefs varen er hun eigen koers, wat resulteert in een mix van typisch Caribische en internationale smaken. Het interieur doet aan als een grote, omgebouwde hooischuur, waarbij de vele vleesgerechten op de kaart niet misstaan.
> Kome, Johan van Walbeeckplein 6, Willemstad

Blessing

Restaurant Blessing bevindt zich in een oude kapel. Op het terras merk je daar weinig van, maar binnen kun je niet om het glas-in-lood en het toeziend oog van het grote heilige-figuur heen, dat boven de tafels uit torent. Het menu is creatief, met veel combinaties waar je in eerste instantie wellicht je twijfels bij hebt. Deze pakken echter verrassend prima uit; onze wilde gok op cheesecake van geitenkaas, bladerdeeg en uienchutney raden was geen verkeerde. Blessing is onderdeel van het charmante boetiekhotel 't Klooster, met toffe binnentuin vol zitjes, planten en een klein zwembad.
> Blessing, Abraham de Veerstraat 12, Willemstad

Baoase 020 restaurant curacao
Ontbijt bij Baoase, lunch bij restaurant 020
Sophie van der Meer

Baoase

Er was eens een Nederlands gezin dat neerstreek op Curaçao. Ze bouwden een villa aan het strand, vijf villa’s ernaast voor de kids en toverden het later om tot kleinschalig resort. Klinkt als een sprookje, niet? Het is het waargebeurde verhaal achter Baoase, gebouwd om een stokoude baoaseboom. Uitkijkend over een privélagune met daarachter de azuurblauwe zee bevindt zicht het openluchtrestaurant, waar je ook als niet-hotelgast kunt eten - mits gereserveerd. Je kunt aanschuiven voor ontbijt; een luxe buffet met verse sappen en een kaart waarvan wij heerlijke pompoenwafels bestelden, voor lunch en voor diner. In de avonduren heeft de kaart soms een thema en eens in de zoveel tijd zijn er events, waarbij bijvoorbeeld andere chefs uitgenodigd worden. Wil je het echt luxueus aanpakken, dan reserveer je een eigen hutje aan het water, waar je in alle rust eet. Leuk voor wanneer je nog een huwelijksaanzoek of iets dergelijks op de planning had staan. Huur voor of na je hap een bedje op het eigen strand en je bent de hele dag zoet.
> Baoase, Winterswijkstraat 2, Willemstad

Tips van locals voor eten op Curaçao

Meer tips van locals: goede vis vind je verder bij Fishalicious en Purunschi. Leguaan eet je bij Jantji restaurtant en tutu moet je bij Landhuis Dokterstuin zijn. Cactussoep kadushi blijkt het lekkerst uit eigen keuken.

Truk'i pan

Tot slot is een bezoek aan Curaçao zonder bezoek aan een truk'i pan eigenlijk niet compleet. Deze niet-hippe foodtrucks maken al sinds jaar en dag deel uit van het straatbeeld op het eiland en bevinden zich veelal langs drukke autowegen. Ze openen hun deuren pas in de avonduren en houden deze open tot in de nacht. Truk'i pan laat zich letterlijk vertalen naar 'broodtruck', wat verwijst naar de zachte broodjes gevuld met vlees die de trucks vroeger serveerden. Tegenwoordig staat de truk'i pan garant voor een stevige maaltijd van vlees, friet, macaroni en een salade, perfect voor na het stappen.

Meer zien? Check de Instagram-stories van onze Curaçao-trip hier.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Buitenland