Liefst naar Lissabon: 7 lekkere adressen

De zussen Famke en Floor van Praag doen niets liever dan eten. Ze selecteerden een lijstje Lissabon voor ons.

Restaurant Lissabon Palacio Chiado
Palácio Chiado, door Francisco Nogueira

Bairro do Avillez

Een naam die maar blijft gonzen in Lissabon: José Avillez. De man kookt al jaren op sterrenniveau, maar heeft ook een talent voor ondernemen, dus inmiddels een hele trits aan lekkere eetplekken in de stad. In Bairro do Avillez (letterlijk: wijk van Avillez) in Chiado heeft hij zijn eigen foodhallen. Wij streken neer bij Patéo in de ruime, lichte patio van het complex. We aten er octopus, vissoep en een enorme rode Carabineros-garnaal met een onvergetelijk sausje van boter, knoflook, olijfolie, chilipepers en koriander. Een andere aanwinst in de ‘wijk’ is het Peruaanse restaurant bovenin (Cantina Peruana), met een eigen cocktailbar.
> Bairro do Avillez, Rua Nova da Trinade 18, Lissabon

Prado

Is het niet in het seizoen, dan komt het niet op tafel – dat is het credo van restaurant Prado. Bij de duurzame gerechtjes om te delen, drink je hier vins naturels en biologische wijnen. Chef António Galapito werkte de afgelopen negen jaar in Londen voor de bekende sterrenchef/kookboekenschrijver Nuno Mendez. En nu is hij dus, met vrouw Inês, terug in hometown Lisboa. Het interieur van de voormalige koekfabriek is Scandinavisch getint met blankhouten stoelen, groengrijze lambrisering, hangplanten, een racefiets achter glas en mannen met baarden in denimhemden te gast. Maar het eten is wél erg vernieuwend en avontuurlijk, en betaalbaar ook nog. Zo aten wij gegrilde radijsjes met garnalenmayo en gedroogde hibiscus, kokkeltjes met snijbiet en koriander en een dessert van zoete aardappel, gerooktemelkijs en honing. Geen standaardwerk dus.
> Prado, Travessa das Pedras Negras 2, Lissabon

O Asiático

Chef Kiko Martins zou je de Ron Blaauw van Lissabon kunnen noemen: hij is niet alleen een begenadigd kok, hij voelt ook trends feilloos aan en opent de ene hotspot na de andere in de stad. Een paar jaar geleden nog A Cevicheria, een bar met smakelijke ceviches, bijvoorbeeld. Maar wat we bij O Asiático proefden, was echt ongekend. Een combinatie van Aziatisch en Zuid-Amerikaans. Dus veel (rauwe) vis, zuurtjes, maar ook kimchi, jonge kokos en krokante varkensbuik. In de lichte ruimte met patio, veel planten en zelfs een hele boom, hangt een ontspannen vibe. Bestel vooral de sint-jakobsschelpen: die worden rauw en dungesneden geserveerd met hazelnoten, radijs, peer, wasabi en dashiazijn. Nee, die zullen we nooit vergeten. Overigens zit Martins niet stil en inmiddels zijn er meerdere nieuwe zaken bij: O Watt, beneden aan de waterkant met vooral healthy gerechten in een strak interieur, en O Poké in warenhuis El Corte Inglès aan de Avenida da Liberdade.
> O Asiático, Rua da Rosa 317, Lissabon

JNcQUOI delibar

‘Delibar’ JNcQUOI is gevestigd in een souterrain aan de winkelstraat Avenida da Liberdade, de Champs-Élysées van Lissabon. Je zit er aan een ellipsvormige witmarmeren bar tussen de lokale chic aan de oesters, wijn, salades en champagne. JNcQUOI is een pietsje posh, eigenlijk meer Milaan dan Lissabon, maar wel aangenaam en leuk om mensen te kijken. Naast internationale klassiekers als carpaccio, burrata en pasta met truffel vind je hier op het menu typisch Portugese gerechten als prego (biefstuksandwich) en gegrilde octopus. De desserts en macarons zijn van het Parijse patisseriehuis Ladurée, dat bij de ingang ook nog een counter voor zoetigheid to go heeft. Mogen we de pistachemacaron aanraden?
> JNcQUOI, Avenida da Liberdade 182-184, Lissabon

Palácio Chiado

In het drukke Chiado is een prachtig achttiende-eeuws paleis omgevormd tot luxe uitgaanshotspot met zes restaurants. Alle ruimtes zijn kwistig gedecoreerd met rondom trompe-l’oeils, kroonluchters en ornamenten. Je snapt meteen dat deze stek in vervlogen tijden het toneel was van decadente banketten en bals. Maar het gebeurt hier nog steeds: na een stevige renovatie zijn veel gasten in uitgaans-tenue, er draaien regelmatig dj’s en de drank vloeit rijkelijk. Loop na binnenkomst vooral door, de mooie trap op naar de foyer voor een cocktail of P&T (witte port met tonic en een schijfje limoen, onze favoriet). Eten kan in Palácio Chiado op uiteenlopende niveaus: van Portugese worstjes en kroketjes beneden tot een pittige pokébowl en fusionsushi op eenhoog.
> Palácio Chiado, Rua do Alecrim 70, Lissabon

Memmo Príncipe Real

Memmo had al een fijn hotel in de wijk Alfama, tegenwoordig heeft de kleine hotelgroep ook een geweldige uitspanning op een heuvel in de hippe buurt Príncipe Real. Net zo mooi, en net een tandje luxer, met een verwarmd buitenzwembad, kamers met gigantische inloopkasten, en overal een fenomenaal uitzicht op de stad. We sliepen er heerlijk, en bovendien is het een aanrader voor drankjes (gin met witte port!) en vriendelijk geprijsde gerechten (voor een vijfsterrenhotel, dan). Café Príncipe Real heeft een interieur met strakke houten latjes, zwart marmeren tafels en groene banken van velours. Dat voelt uitermate plezant en trekt leuke locals en hotelgasten. Inspiratiebron voor de gerechten vormen de voormalige Portugese koloniën zoals Brazilië, Goa en Macau. Dat levert bijvoorbeeld een salade met rauwe kabeljauw, sesamolie, zeewier en auberginepuree of een curry met grouper en garnalen op.
> Memmo Príncipe Real, Rua Don Pedro V 56J, Lissabon

RIB

Verblijf je wat langer in Lissabon, dan heb je na al die mooie vissen ook weleens zin in een sappig lapje vlees. Bij RIB zit je dan gebakken: je eet er Portugees met voornamelijk vlees. Het restaurant is onderdeel van het indrukwekkende Pestana Pousada de Lisboa, een fijn boutiquehotel in een voormalig regeringsgebouw aan het Praça do Comércio. Je eet hier op het terras met uitzicht over het plein en de Taag, of knus binnen onder de gewelven terwijl keurige obers je bedienen. Op de kaart naast al dat (rund)vlees ook bijzondere voorgerechten, zoals een ontzettend lekker potje met paddestoelen in een soort romesco (amandelsaus) met eidooier en geroosterde pijnboompitten. Bij je ribeye, chateaubriand of zestig dagen gerijpte sirloin steak kun je een heel arsenaal aan sauzen krijgen. Van lobbige béarnaise tot een rinse saus gemaakt van Azeitão-schapenkaas. Je drinkt er natuurlijk een douro, alentejo of andere mooie rooie Portugees bij, uit de aanzienlijke wijnkelder van het restaurant.
> RIB, Praça do Comércio 31-34, Lissabon

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Buitenland