Op de bucketlist: deze nog onontdekte foodbestemming in Zweden

Bereid je voor op een zoetje en een zuurtje.

Zweden Skane ELLE Eten
James Stokes

ELLE Eten tourde door Zweden en stuitte op de regio Skåne. Deze culinaire regio in het zuidelijkste puntje van Zweden wordt ook wel de voorraadschuur van Zweden genoemd. Want de grond is er vruchtbaar en daarom oogsten ze als allereerste van het land. En dat levert een boodschappenlijst met prachtige groenten en fruit op. Die je gewoon bij de boerderijwinkel koopt: van het land zo - hoppatee - op je bord. En ook de visliefhebber kan er zijn geluk niet op, want Skone ligt ook nog eens aan de kust. Nee, aan mooie en luxe ingrediënten in deze streek geen gebrek. En genoeg uitmuntende chefs die deze lokale ingrediënten omarmen en kunnen laten schitteren in een lichte New Nordic Cuisine-dis.

Wat je in Skåne niet mag missen? We proefden alvast voor je voor.

James Stokes

Geluk uit de oven

Als je bij een bakker in Skåne vraagt naar een ander brood dan een zuurdesem, dan word je een beetje gek aangekeken. Gewoon niet doen dus, want dan mis je een belangrijke specialiteit: luchtige Zweedse zuurdesembroden met een knapperig korstje, gemaakt van spannende granen en specerijen, zoals karwijzaad. Bakker zijn in Zweden is een eervol beroep en een kwestie van geduld hebben. Menig restaurant heeft dan ook gewoon zijn eigen bakker in huis. Zo'n restaurant is Wanås in Knislinge. Waar bakker Elin niet alleen de zuurdesembroden netjes aflevert, maar 's ochtends ook het ontbijt van de nodige koolhydraten voorziet. Door haar fenomenale croissants vroegen we ons dan ook serieus af of de croissant stiekem niet gewoon in Zweden is uitgevonden.

James Stokes

Van de koe

In Skåne tref je overal zuivelboerderijen. En ze zouden gek zijn, die Zweden, als ze daar geen goed gebruik van maakten. Wat dacht je van zelfgemaakte yoghurt en boter? In Skåne zijn ze er gek op. Bij tweesterrenrestaurant Vollmers van chef Mats Vollmer proefden we wel iets heel bijzonders: geitenkaasboter. Het beste van twee werelden. Over kaas gesproken: Zweden was vroeger het land van kaasmakers. Die traditie is helaas wat weggeëbd en vele traditionele recepten zijn verloren gegaan. Maar gelukkig maakt een nieuwe generatie kaasmakers zich hard voor een kleine kaasrevolutie. Zo beginnen de Zweedse blauwe en harde kazen langzaamaan de schappen weer te vullen. Bij kaaswinkel Möllans Ost in Malmö hebben ze bijvoorbeeld de Zweedse harde kaas Vastebotten. En als zelfs de Italianen deze mee naar huis nemen van vakantie, dan mag je daar als Zweed best trots op zijn. En vergeet het zelfgemaakte ijs niet: het roomkaas-ijs, geserveerd met frambozen, dat we bij Vollmers van chef Gabriël Hedlund proefden, is alleen al een goede reden om naar Skåne af te reizen.

Keramiekfans opgelet! In Noordwest-Skåne draait alles om pottenbakken >

James Stokes

Verse vangst

We zeiden het al: Skåne ligt aan de kust. En dat betekent reuzeveel keuze voor de visliefhebber. Lunch met het typisch Zweedse gerecht Räksmörgäs, met garnalen en ei, geserveerd op geroosterd brood. Ga voor een vissoep of kies voor haring. Volgens de legende zwommen er vroeger zoveel haringen rond in Skåne, dat je ze zelfs met je blote hand kon vangen. Eén van de typisch Zweedse gerechten met haring is sillamacka, eigenlijk gewoon een broodje haring, maar dan next level met de ingelegde variant en ei. Zalm is ook altijd een goede keuze. Bij restaurant Wanås aten we bijvoorbeeld trekzalm. Mét gefermenteerde wortel, dille en duindoorn, die hier ook bij de kust groeit, en een dressing van grapefruit.

James Stokes

Smaakmakers

In Skåne zijn ze gek op zaden, pitten en verse kruiden. Ze strooien deze smaakmakers dan ook over elke salade en elk gerecht. Maar de zaden worden ook gebruikt om bijvoorbeeld lijnzaadolie en raapzaadolie van te maken. Die laatste is heel typerend voor de regio, met haar kenmerkende gele velden, waar raapzaad bloeit. En van die zaden maken ze ook zaadcrackers, die bij elk voorgerecht tevoorschijn worden gehaald. Maar ze zijn ook heerlijk met zelfgemaakte boter en groentedips, of bij de plock, Zweeds voor de borrelplank.

James Stokes

Wildplukkers

Skåne heeft de vruchtbaarste grond van het Zweden. Perfect voor het kweken van fruit, waaronder bessen. Niet zo gek dus dat ze in Skåne wild zijn van alles wat aan struiken groeit. Zo'n typisch Zweedse bes die menig gerecht siert is de vossenbes. Met haar donkerroze kleur valt de bes altijd op. Bij Miss Alice een restaurant in Vallåkra, straalt de bes in de klassieker op het menu: een gerecht met bacon, peultjes en aardappelen. Het zuurtje van de bes wordt maar wat graag ingezet in een Zweeds maal. Net als de friszure appel. Skåne is namelijk befaamd om haar appels. De regio heeft namelijk de grootste appelproductie van Zweden en voorziet het hele land van appels, appelcider en appelsap. Nieuwsgierig? Breng een bezoek aan de appelkelders van Kiviks Musteri. Wist je trouwens dat je in Zweden mag wildplukken? Zolang je het maar bij een klein bakje bosbessen of bramen houdt en niet de hele struik leeg plukt natuurlijk.

James Stokes

Gek op groente

De grond in Skåne is de vruchtbaarste van het land. En dat levert een breed scala aan prachtige groenten op. De streek is voor menig vegan en vegetariër dan ook een verademing, zeker vega(n)stad Malmö. Groenten worden gekookt, geroosterd, gekaramelliseerd en gefermenteerd. Fermenteren? Ja fermenteren, want in Skåne zijn ze dol op het zoetje én het zuurtje. En laat je die nou beide nodig hebben voor het wecken, om het hele jaar van deze groenten te kunnen genieten. Wat er zoal in die weckpot belandt? Denk aan bieten, wortels en kool. Een typisch streekgerecht is kålpudding. Een soort lasagne, zonder pastabladen, maar mét koolbladeren. In het tweesterrenrestaurant Vollmers [link naar artikel Vollmers] krijgt dit klassieke Zweedse laagjesgerecht een modern tintje, met lardo en sherryazijn. Wil je alle lokale groenten van Skåne aanschouwen? Bezoek dan de foodhal in Höganäs.

Vijf culinaire redenen om naar Skåne af te reizen >

Zoetekauwen

Zoetekauwen zijn het, die Zweden. Ze kunnen dan ook niet zonder hun fika, het Zweedse koffiemoment van de dag. De traditie leert dat je minstens één fika per dag houdt. Mét natuurlijk een zoet broodje zoals de kardemummabulle of een chokladboll. Bakkerijen en koffiezaken vind je er dan ook op elke hoek van de straat, zowel in de stad als in de dorpen. Maar het blijft niet bij zoete broodjes bakken. In Skåne maken ze ook graag zelf hun snoepgoed en koekjes. Zoals toffees en de typisch Zweedse geblokte chocoladekoekjes. In de hoofdstad van Skåne, Malmö, slaan de patissiers inmiddels een andere weg in. Beetje bij beetje proberen steeds meer dessertmeesters met plantaardige ingrediënten te werken. Goed nieuws dus voor de vegan zoetekauwen. Voorop loopt patissier Joel Lindqvist met zijn Mat & Chokladstudion in Malmö. Een banketbakker die je bij een bezoek aan Malmö zeker niet mag missen. Malmö staat overigens ook bekend om de hoge kwaliteit chocola, die er al sinds eeuw en dag gemaakt wordt. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de chocoladefabriek in de stad.

Vijftien vega(n) hotspots in Malmö >

James Stokes

Wijnwonder

In Zweden mag je met geen enkele druppel op achter het stuur zitten en daar wordt slim op ingespeeld. Zo vind je op elke kaart een groot assortiment met frisdranken. Zo heeft zich in Malmö inmiddels een lokaal kombuchamerk geworteld: Malmö Roots. Met natuurlijke smaken als lemon verbena en framboos met citroentijm. Daarnaast maakt Skåne een flinke opmars als wijnregio. Wijn in Zweden? Jazeker. Skåne heeft een mild klimaat en dat is perfect voor wijnboeren die graag een frisse wijn op de markt brengen. De wijnboeren trekken vooral naar de kust. Wat zorgt voor een fris briesje in de lente, waardoor de druiven niet te snel rijpen. En door de lange herfst in Skåne krijgen de druiven rustig de tijd om te rijpen. Proef het zelf bij Arilds Vingård.

3 Boerderijwinkels in Skåne die je niet wilt overslaan

De vele boederijwinkels in Skåne zijn niet te missen, maar we hebben er alvast drie voor je uitgelicht.

James Stokes

1. Tomatens Hus

Mocht je denken dat het exporteren van tomaten de enige bron van inkomsten zijn voor een tomatenkweker, dan heb je het mis. Want bij het Tomatens Hus staat de kwekerij van de lente tot oktober stampvol met tomatenliefhebbers die komen inslaan. Niet zo gek ook, want ze verkopen bij het Tomatens Hus niet één soort, nee ze verkopen er wel zestig. Van friszuur tot volzoet. Dat de tomaat hier het paradepaardje is moge dus duidelijk zijn. In de winkel voor de kas, met inmiddels ook een bakkerij, proef je alle tomatensoorten. Maar ze maken er ook de allerlekkerste ketchup die je ooit geproefd hebt. Met kruiden als basilicum of met pit door de chili. Culinaire ketchup dus. En wat dacht je van tomatenbrood? Kortom: het walhalla voor de tomatenfanaat.

> Tomatens Hus, Aspavägen 421, Vallåkra

James Stokes

2. Miss Alice

En als je er dan toch bent, loop dan even naar de overkant om te kijken wat je nog meer kunt met die tomaten. Boel van Miss Alice serveert je namelijk haar voortreffelijke en inmiddels befaamde tomatentaart. Want die tomatpaj vindt gretig aftrek: Miss Alice schotelde haar gasten vorig jaar maar liefst 100.000 stukken voor. Dat recept ga je dus zeker niet bemachtigen. Neem dus rustig de tijd om te proeven, schuif aan in de binnenplaats en scoor een tweede stuk bij de winkel van Miss Alice met alleen maar lokale delicatessen.

> Miss Alice, Aspavägen 418, Vallåkra

James Stokes

3. Wanås boerderijwinkel

Bij Wanås vermaak je je wel even. Op het landgoed staat een hotel, een restaurant, een beeldenpark én Wanås Deli. In de lokale winkel vind je producten van meer dan zeventig lokale leveranciers uit de Skåne. Denk aan kaas, ciders, fruit en bessen. Maar ook vlees en zuivel van de eigen zuivelboerderij die Wanås runt.

> Wanås, Hässleholmsvägen, Knislinge

Lees hier meer over beeldenpark, hotel en restaurant Wanås >

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Tourism in Skåne.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Buitenland