Skane Zweden
James Stokes

We reisden af naar het zuidelijkste puntje van Zweden: Skåne om precies te zijn. En troffen een keuken om trots op te zijn. In tegenstelling tot het noorden van Zweden, waar de wat zwaardere winterse gerechten op tafel komen, zijn het in Skåne de lichte gerechten die de kaart sieren.

Typisch Nordic Cuisine, met een zoetje, een zuurtje, veel groenten, vis en fruit. Uitgesproken smaken, die van het smaakpalet knallen. Maar waar de chefs in Skåne prima mee kunnen balanceren. De keuken is een afspiegeling van wat er allemaal in de streek groeit, wordt gemaakt en wordt gevangen. Elke chef in de regio realiseert zich dat hun producten niet van ver hoeven te komen: hoe minder kilometers, hoe beter.

En wat dat betreft bevindt de streek zich natuurlijk ook wel in een luxe positie, met een rijkdom aan groenten en fruit, door het milde klimaat, de vruchtbare grond en de ligging aan de kust. Niet zo gek dus dat we menig Deen tegenkwamen die even naar Skåne was gehopt voor een nieuwe culinaire ervaring. En voor ons was de reis ook zeker geen opgave. Al na anderhalf uur reizen met vliegtuig en trein stonden we in het hart van Skåne: Malmö.

Daarom 5 culinaire redenen om naar Skåne af te reizen:

1. Vega(n)stad Malmö

Vlieg je op Kopenhagen? Dan sta je al binnen een half uurtje met de trein in Malmö. Deze derde stad van Zweden is op culinair gebied behoorlijk in beweging. Overal staat een vegadis op de kaart. Vraag je om een vegan of vegetarisch gerecht, dan kijkt niemand daar dus gek van op. Integendeel, de stad zit stampvol met vega(n)zaken. Allemaal vanuit de overtuiging dat iedereen moet kunnen genieten van eten.

En het zijn zeker niet alleen groentegerechten die de boventoon voeren. Ook op zoet vlak wordt er geïnnoveerd. Joel Lindqvist, patissier van Mat & Chokladstudion, is één van die innovators: voornamelijk plantaardige gerechten sieren zijn vitrine. Van een vegan brownie met karamel en frambozen en vegan macarons tot een vegan chocolademousse met een zoet hart van jam. Ook ijsmeester Peter voert een zoete revolutie en schept het lekkerste vegan ijs bij Köld in foodhal Mitt Mölan. Alle smaken waren stuk voor stuk subliem, maar met onze verhalen over de Saltlakrits, ijs met de smaak van zoute drop, maken we nog steeds menig collega en dropliefhebber jaloers.

Vijftien vega(n) hotspots in Malmö >

James Stokes

2. Fika

Als zoetekauw kwamen we ook in de rest van Skåne aan ons trekken. Op elke hoek van de straat troffen we namelijk een een koffiezaakje of bakkerij. De Zweedse traditie leert namelijk dat je minstens één keer per dag een koffiemoment inlast, mét iets zoets: oftewel de fika. En tradities moet je in ere houden natuurlijk. Zoete broodjes verfraaien dan ook de etalages van menig bakker, waaronder de kardemummabulle, een zoet broodje met kardemom. Je moet dus van goeden huize komen, wil je die fika kunnen weerstaan.

En het is niet alleen zoet wat de klok slaat. In Skåne zijn ze ook gek op zuurdesembrood. Broden die álleen geschikt zijn voor bakkers met een flinke portie geduld. Elk zuurdesembrood smaakt weer anders, omdat overal weer andere specerijen aan worden toegevoegd, zoals karwijzaad.

3. Farm to Fork

Skåne wordt niet voor niks de voorraadschuur van Zweden genoemd: de regio heeft namelijk de vruchtbaarste grond van het land. En dat levert prachtige groenten- en fruitsoorten op. Je vindt er dan ook menig boerderijwinkel, met de lekkerste creaties van melk: zoals zelfgemaakte yoghurt, boter en kazen, maar ook met de beste tomaten, aardbeien, bieten, wortels en asperges.

Zo gingen we langs bij het Tomatens Hus in Vallåkra en proefden (bijna) alle zestig soorten tomaten: van friszure tot zoete exemplaren. Aan de overkant van het Tomatens Hus, in de sfeervolle binnentuin van Miss Alice aten we een punt van haar befaamde tomatentaart. Met recht beroemd in Skåne en omstreken. En om zo lang mogelijk van al die mooie groenten te kunnen genieten wordt er van oudsher veel gefermenteerd in de regio. De chefs in deze regio zijn dan ook sterren in het maken van groentegerechten.

En de streek ligt ook nog eens aan de kust, waar regelmatig wordt gehengeld naar onder andere zalm en haring. Aan die kust spotten we ook de duindoorn. Die net als de vele andere bessen, zoals de beroemde donkerroze vossenbessen, vaak figureren in een gang en zorgen voor dat typische Zweedse zoetje en zuurtje.

Deze specialiteiten uit Skåne moet je proeven >

James Stokes

4. New Nordic Cuisine

Leuk natuurlijk al die mooie producten in de streek, maar je moet natuurlijk wel de juiste chefs hebben om die heerlijke producten samen te brengen tot een fantastisch bord. En die zijn er zeker, in grote getale zelfs. Chefs die snappen hoe belangrijk het is de lokale ingrediënten te gebruiken die om hun heen groeien. En deze ingrediënten maar wat graag naar een hoger niveau tillen.

Één van die chefs die wij spraken is Mats Vollmer, de eigenaar en chef de cuisine van tweesterrenzaak Vollmers. Op de kaart van Vollmers in Malmö wordt aangegeven hoeveel kilometers de ingrediënten hebben afgelegd, en dat blijken er verrassend weinig. Daarnaast is de Zweedse chef altijd op zoek naar balans. Nordic food kent namelijk veel scherpe, pure en zure smaken. Mats probeert met zijn team van Vollmers die smaken meer in balans te krijgen en de scherpe randjes er een beetje vanaf te halen. En dat levert fenomenale gerechten op.

Nog zo'n chef die alleen lokale producten op de kaart zet is Jörgen Lloyd, van het restaurant Lyran Matbar in Malmö. Hij laat zich inspireren door alle culturen die de stad Malmö rijk is. En creëert wereldse gerechten met de lokale ingrediënten, die er op dat moment beschikbaar zijn. Zijn groenten en fruit teelt hij namelijk zelf. Recepten hebben chef Jörgen en zijn keukenteam dan ook niet, ze koken instinctief. Elke dag worden er nieuwe gerechten uit de mouw geschud: het houdt ze creatief. En toch weten ze het niveau hoog te houden. Alleen het beste van de New Nordic Cuisine verlaat de keuken. Zo proefden we prinsessenbonen geserveerd met Zweedse mozzarella en een salsa van gele pruimen. Gepresenteerd met funky natuurwijnen. Goddelijk!

James Stokes

5. Frisse wereldse wijnen

Ja een goed glas wijn mag tijdens je vakantie natuurlijk niet ontbreken. Goed nieuws: Skåne maakt namelijk een flinke opmars als wijnregio. Wijn uit Zweden? Jazeker. Skåne heeft een mild klimaat: perfect voor wijnboeren die graag een frisse wijn op de markt brengen. De wijnboeren trekken dus vooral naar de kust. Wat zorgt voor een fris briesje in de lente, waardoor de druiven niet te snel rijpen. En door de lange herfst in Skåne krijgen de druiven rustig de tijd om te rijpen.

Arilds Vingård is zo'n wijngaard, waar de solarisdruif en de cabernet cortis zich op hun best voelen. Annette, de eigenaar, sommelier en chef, runt de wijngaard met haar gezin, op een oude boerderij uit de zestiende eeuw. Waar je zelfs kunt overnachten, in een van de vijftien kamers. Naast de heerlijke frisse witte wijnen en de soepele rode wijnen die Arilds produceert, maken ze ook een voortreffelijke rosébubbel, huisgemaakte grappa en gin.

Dit is de ultieme plek om een weekendje te ontsnappen aan de drukte >

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Tourism in Skåne.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Buitenland