8x klassieke restaurants in Nederland, België en Frankrijk

Culinair journalist Mara Grimm selecteerde tien klassieke restaurants in binnen- en buitenland.

klassieke-restaurants
Bofinger

Culinair journalist Mara Grimm sprint al jarenlang van het nieuwste horecaconcept naar het laatste pop-uprestaurant. Maar nu verlangt ze enorm naar klassieke zaken met gesteven tafellinnen en vriendelijke gastheren. Ze selecteerde er tien.

Tekst: Mara Grimm

Le Garage, Amsterdam

‘Ik sta liever op de markt bananen te verkopen dan in een restaurant zonder tafellinnen.’ Aldus Joop Braakhekke die zijn Le Garage bestierde zoals een restaurant bestierd hoort te worden. Le Garage is wars van trends en dat is maar goed ook. Heb je meteen een prima excuus om elke keer hetzelfde te bestellen: tonijnpizza of oeuf florentine vooraf, een aan tafel bereide (!) steak tartare als hoofdgerecht en crème brûlée na. Erbij altijd even gul geschonken glazen van gastheer en sommelier Erwin Walthaus, die lid is van de club Wirekuf, beter bekend als Wijn Is Rood En Komt Uit Frankrijk.
> Le Garage, Ruysdaelstraat 54-56, Amsterdam

Dit zijn onze favoriete Franse restaurants in Amsterdam >

Restaurant De Siphon, Brugge

Zonder twijfel mijn favoriet in dit rijtje. Je moet er weliswaar even de grens voor over (De Siphon zit in Damme, vlak bij Brugge), maar geloof me: het is elke kilometer meer dan waard. Denk rood-witgeblokte tafelkleden, ouderwets gastheerschap en een wijnkaart vol klassiekers. De menukaart is al jaren nauwelijks veranderd – en gelukkig maar. Want van de huisgemaakte garnalenkroketjes tot de coq-au-vin en de paling in ’t groen (niet weggaan zonder die te proeven!), het is allemaal even goed bereid.
> Siphon, Damse Vaart-Oost 1, Damme

’t Fornuis, Antwerpen

Er zijn critici die ’t Fornuis té old school vinden, maar voor deze aflevering geldt nu eenmaal: hoe klassieker hoe beter. Dus pak vooral de trein naar Antwerpen voor de zeer luxe productkeuken van sterrenkok Johan Segers, die bij onze zuiderburen geldt als de godfather van de klassieke keuken.
> 't Fornuis, Reyndersstraat 24, Antwerpen

Auberge des Moules, Philippine

Het interieur is behoorlijk oubollig, maar eigenlijk is dat best een verademing tussen de overdosis hippe zaken met samengeraapte meubels en obers met baarden. Hier in Zeeuws-Vlaanderen staat de tijd stil; sinds jaar en dag doe je je hier tegoed aan verse kreeftensoep, toast au champignon, rogvleugel met botersaus en kappertjes, en vooral: de beste mosselen van Nederland.
> Auberge des Moules, Visserslaan 3, Philippine

Restaurant Zeeland: 8x culinaire hotspots >

Bristol, Knokke

In de tijdloze brasserie at ik een van de beste dame blanches ooit. Maar ook los van de desserts is de maandelijks wisselende kaart een kleine droom voor liefhebbers van de klassieke keuken. Kervelsoep met balletjes! Kalfszwezerik! Gebakken langoustinestaartjes! Patrijs met eigen jus! En bijna altijd op de kaart: met de hand gepelde garnalen.
> Brasserie Bristol, Zeedijk 291, Knokke-Heist

Toine Hermsen, Maastricht

De koning van de kikkerbillen, dat is en blijft Toine Hermsen in Maastricht. De sterrenchef staat bekend om zijn voorliefde voor traditie en kwaliteit. Niet zo gek als je gewerkt hebt bij Franse culinaire instituten als Troisgros. Kies zijn signatuurgerecht van zeetongfilets met mousseline van langoustines en champagnesaus of natuurlijk de kikkerbilletjes. Die maakt Toine zoals ze horen: met een saus van kervel, peterselie en een piepklein beetje look.
> Toine Hermsen, Kruisdonk 49, Maastricht

Bofinger, Parijs

De eerste keer dat ik choucroute (zuurkool) at zal ik nooit meer vergeten. Ik was een jaar of twaalf en mijn moeder nam me mee naar Bofinger, al decennia een instituut in Paris. Mán, wat was ik onder de indruk van die zaak: het interieur, de obers, de andere gasten en dan vooral die enorme zuurkoolschotels. Eigenlijk heeft Bofinger maar één nadeel: de zeer uitgebreide choucroute royale (met onder andere bloedworst, rookworst, Frankfurters, gerookt spek en pommes à l’anglaise) is zo royaal, dat een plateau fruits de mer vooraf too much is. Zonde eigenlijk, want ook die is hier zeer goed.
> Bofinger, Rue de la Bastille 5-7, Parijs

Au Pied de Cochon, Parijs

De menukaart lijkt al jaren onveranderd en dat is precies de grootste verademing van dit begrip in Parijs dat 365 dagen per jaar open is. Oeufs mayonnaise, pâté en croûte, crêpes fl ambées au Grand Marnier en natuurlijk de varkenspoot… het is allemaal wat het is: niet spectaculair, maar gewoon Heel Erg Lekker.
> Au Pied de Cochon, Rue Coquillière 6, Parijs

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Buitenland