Hotspots Antwerpen: restaurants op 't Eilandje

Ooit een no-go zone, nu een culinaire plek die je in Antwerpen niet mag missen. De dames achter Stadskookboek Antwerpen delen hun favorieten op 't Eilandje.

hotspots antwerpen
Marlies Deckers en Marie Monsieur

Het havenschorriemorrie dat amper tien jaar geleden van deze buurt nog een no-go zone maakte, heeft plaats gemaakt voor het betere publiek. Je vergaapt je aan de aangemeerde (al dan niet luxueuze) schepen in de jachthaven en architecturale parels zoals het Museum aan de Stroom (MAS) en het nieuwe Havenhuis van de overleden architecte Zaha Hadid. Het Eilandje is een place to be in Antwerpen en dat merk je aan de geweldige smeltkroes van vaste waarden met nieuwe culinaire toppers.

Georges Espressobar

Mensen kijken in de zon. Het terras van Georges in de Londenstraat lonkt, zuigt en trekt aan elke voorbijganger. Hier nip je van flat whites en cappuccino’s zonder hipsterstreken. Met de krant of een stukje homemade taart.
> Georges Espressobar, Londenstraat 27, Antwerpen

Check ook de favorieten van Stadsboek Rotterdam in de Rotterdamse Markthal >

Bakkerij Toon de Klerck

Toen de voormalige patissier van driesterrenrestaurant Hof van Cleve voet aan wal zette op het Eilandje, keken alle Antwerpse foodies vrolijk op. Geen enkele pistolet zou ooit nog dezelfde zijn. Zijn brood wordt massaal besteld door restaurants en van zijn koffiekoeken krijgt elke diëtiste een zenuwinzinking. En dan zijn er nog zijn eclairs. Overgewaaid uit Frankrijk, maar liefdevol tegen de Vlaamse mond aangedrukt. Een eclairreke is het ‘überpateeke’ onder de pateekes - ofwel het gebakje. Voor de eclairs van Toon wil je, moet je gewoon in de rij staan. En als je er dan toch wacht, neem dan meteen ook een speltbrood mee. Ongesneden. Simpelweg het beste.
> Bakkerij Toon de Klerck, Kattendijkdok-Westkaai 28, Antwerpen

Frituur Falcon

De beste frituur van Antwerpen. Pal tussen de rosse buurt en het trendy Eilandje loopt het water je in de mond bij deze krokant gebakken frietjes met huisgemaakt stoofvlees. Het geheim van een goede friet zit ’m in het vet waarin hij gebakken is. En dat blijft ossenvet. Wij hebben een stiekem vermoeden dat het gemengd vet is, want deze smaak vind je echt nergens anders, maar dat blijft een goed bewaard geheim van de eigenaar.
> Frituur Falcon, Oude Leeuwenrui 6, Antwerpen

Meer parels in het zuiden: hier moet je zijn in Breda >

B23

Chef Kevin De Backer brengt de beste smaken van elke keuken op je bord. Zoals een krokant gebakken eend met primeurgroenten, crème van erwt, rode biet en miso. Bij B23 smul je van Belgische gerechten met wereldse invloeden in een losse sfeer.
> B23, Brouwersvliet 23, Antwerpen

Cremerie Germaine

Hier geen keuzestress, maar alleen enkele soorten roomijs die dagvers bereid zijn. Door een ex-student van de Gelato University in Bologna. Ja, die bestaat echt.
> Cremerie Germaine, Nassaustraat 13, Antwerpen

Wist je dat Antwerpen ook een eigen markthal heeft? >

Au Vieux Port

Topproducten en -bereidingen zoals paling in ’t groen en zwartpootkip die ze volgens de traditie nog versnijden aan tafel. Dát mag je hier verwachten. Dit restaurant ademt pure nostalgie uit. Op deze gezellige plek met een prachtig ouderwets bistro-interieur tafel je tussen de havenbazen die komen genieten van authentiek vakmanschap.
> Au Vieux Port, Napelsstraat 138, Antwerpen

Deze adressen en meer staan in Stadskookboek Antwerpen. In dit boek nemen food- en reisjournalisten Marlies Beckers en Marie Monsieur je mee in hun geboorte- én lievelingsstad. Ontdek in hun kielzog de buurtjes en adressen die ertoe doen. Maak kennis met spraakmakende chefs die Antwerpen tot de culinaire stad van Vlaanderen maken. Met onder meer The Jane en Graanmarkt 13, maar ook Veranda, Camino, DIM, Kaasaffineurs Van Tricht en veel meer.

Marlies Beckers & Marie Monsieur

Stadskookboek Antwerpen is nu verkrijgbaar in de boekhandel en online voor € 24,95

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Buitenland