Hotspots Krakau! Ontbijt, lunch, diner en borrel!

Niet alleen heeft het Poolse Krakau een schitterende historische binnenstad die je gemakkelijk te voet verkent, je kunt er ook geweldig eten. Zowel traditioneel als modern. Dit zijn de tofste plekken voor lunch, koffie, diner of een borrel met een Poolse snack.

Hotspots in Krakau
Getty Images

Tekst: Marianne Meijerink

In Krakau woonden al mensen in de zevende eeuw. De stad staat te boek als een van de belangrijkste cultuursteden van Midden-Europa, als ‘het Florence van Polen’. Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Klassiekers

Wierzynek

De Krakause krakelingen die op straat worden verkocht, hebben een even lange geschiedenis als sommige beroemde etablissementen, zoals Wierzynek (sinds 1364) aan het grote plein. Het is een van de oudste restaurants van Europa. Royalty en staatshoofden kregen er door de eeuwen heen gans of wildzwijn voorgeschoteld volgens dezelfde recepten, tussen schilderijen die er ook in de veertiende eeuw al hingen.
> WIERZYNEK, Rynek Główny 16, Krakau

U Stasi

Voor mensen met een wat kleinere beurs ligt op steenworp afstand van Wierzynek de zeker zo legendarische, ruim tachtig jaar oude ‘milk bar’ U Stasi, waar je je voor luttele zlotys te buiten kunt gaan aan pierogi (Poolse ravioli), zurek (roggesoep), barszcz (bietensoep), golonka (varkenshiel), of andere Poolse klassiekers.
> U STASI, Mikołajska 16, Krakau (let op: alleen ma-vrij)

5x streetfood dat je geprobeerd moet hebben >

Eigentijds

Veel chefs in Krakau geven een eigen draai aan aloude gerechten of ontwikkelen nieuwe creaties rond veelgebruikte Poolse ingrediënten: karper, snoekbaars, wild, paddestoelen, kool, bieten, schapenkaas of boekweit. Aan de ene kant van het spectrum vind je hier de eigentijdse chic van Ancora of Szara Kazimierz, aan de andere kant de minder pretentieuze, maar zeker zo aantrekkelijke keuken van bijvoorbeeld het veelgeprezen Starka. De gerechten in deze modernere restaurants zijn vaak lichter dan het origineel. En dat kan geen kwaad, want de Poolse keuken is behoorlijk stevig.
> ANCORA, Dominikańska 3, Krakau
> STARKA, Józefa 14, Krakau
> SZARA KAZIMIERZ, Szeroka 39, Krakau

Italiaans

In Krakau zijn ook volop invloeden van buitenaf. Uit Italië vooral. Het barst in Krakow van de Italiaanse restaurants. Van eenvoudige pasta en/of pizza-adressen tot trattoria’s met een veelzijdige en rijke kaart, zoals La Campana. Daar kun je in de sfeervolle ommuurde tuin ook terecht voor een aperitief, van aperol spritz tot wodka. En dan zijn er nog restaurants uit alle andere denkbare windstreken, zoals in elke Europese stad, maar met dit verschil: in Krakau eet je er voor een fractie van de prijs.
> LA CAMPANA, Kanonicza 7, Krakau

Joods-Pools

Polen was ooit de thuishaven van de grootste Joodse gemeenschap van Europa en het centrum van de Joodse cultuur. Er is ook eigentijdse Pools-Joodse horeca, zoals het eerder genoemde Szara Kazimierz en ook de Israëlische brasserie Hamsa (‘humus and happiness’), met in de zomer een fijne binnentuin. Hier klinkt geen klezmer, maar Israelische pop.
> HAMSA, Szeroka 2, Krakau

Borrel

Op Szeroka ben je bepaald niet de enige toerist. Loop, om wat meer onder locals te zijn, vanuit Kazimierz via de voetgangersbrug naar Podgórdze, de andere oude Joodse wijk, waar het verhaal van het door Spielberg verfilmde Schindlers List zich afspeelde. Je zou op een van de boten in de rivier de Wisla kunnen neerstrijken voor een biertje, maar ook aan de overkant zitten wat prettige cafés, zoals jazzclub Drukarnia en de wijnbar CAWA, waar je naast wijn ook heerlijke zelfgemaakte frambozenlimonade kunt drinken. Even verderop vind je eethuizen in allerlei genres, van het sfeervolle laagdrempelige pastarestaurant Makaroniarnia tot het upmarket op de Franse keuken geënte, strak gestylede Zakladka. Het eerste met, het tweede zonder gehaakte kleedjes.
> DRUKARNIA, Nadwiślańska 1, Krakau
> CAWA CAFE & WINE, Nadwiślańska 1/6, Krakau
> MAKARONIARNIA, Brodzinskiego 3, Krakau
> ZAKLADKA, Józefińska 2, Krakau

Bunkier café

Een oranjerie, ingericht met Frans-achtig brasseriemeubilair in het Planty Park. Je drinkt er heerlijk tapbier en kunt er van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat terecht voor uitstekende café- maaltijden en snacks.
> BUNKIER CAFE, Plac Szczepański 3A, Krakau

Pools recept! Rode kool met kabanos >

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Buitenland