Hier eet je de lekkerste baklava van Amsterdam

Op de Javastraat in Amsterdam-Oost zit een kleine patisserie waar een echte – zeldzame! – baklavameester elke dag verse baklava maakt. Niet voor niets een hotspot voor Turken zelf.

gerelateerd
Nieuw in Breda: deze restaurants en bars zijn geopend in 2018
De zon schijnt weer! Rotterdam Terrassen Top 24
Op naar Den Haag! 17x leuke strandtent in Scheveningen
Nieuwe restaurants in Utrecht! Dé hotspots van 2018

Wanneer je Divan Pastanesi binnenloopt, kom je meteen voor een grote vitrine te staan met allerlei soorten Turkse lekkernijen. Het is vooral zijn baklava waar eigenaar Üzeyir Karakiş om bekendstaat. Hij maakt al twintig jaar het suikerzoete gebakje en leerde het vak van een baklavameester. Een mooie titel die je niet zomaar mag claimen. Nee, jaren van oefenen en de gunfactor van de Turkse gemeenschap zijn enkele van de voorwaarden. Üzeyir is in Nederland een van de weinigen die de titel baklavameester mag gebruiken.

Hier eet je trouwens de beste kebab van Amsterdam-Oost >

Baklava als afrodisiacum
Baklava is niet alleen lekker, maar het is volgens Turken ook een krachtig afrodisiacum. Al zul je er geen Turk hardop over horen praten. Honing en pistachenoten zouden zorgen voor meer passie tussen de lakens. Er bestaat ook een heuse ‘baklava voor bruidegoms’ - al heet dat niet zo op de menukaart. Gewoon even vragen naar dit rolletje dat tjokvol zit met zinnenprikkelende pistache en honing.

Dit product wat je ook in Turkse zaken vindt is hét nieuwe powerfood >

Divan Pastanesi
Dat goede smaak van alle culturen is, bewijst Divan Pastanesi. Dagelijks komen er verschillende nationaliteiten hun portie zoetigheid halen. De ene eet graag de traditionele lekkernij met pistache, de ander weer met walnoten of hazelnoot en chocolade. Wat je ook kiest, het smaakt allemaal even goddelijk.

> Divan Pastanesi, Javastraat 121, Amsterdam

Tekst: Sarah Puozzo

Deze plek werd ontdekt dankzij de Mooncake foodtour van Jonneke de Zeeuw > 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO