7x
patat zonder pieper

Knapperige frieten kun je ook maken zonder aardappel. Pieper, step aside: hier zijn zeven alternatieven die het proberen waard zijn.  

gerelateerd
Alle redenen op een rij waarom je pure chocolade moet eten
Seizoenskalender groenten & fruit: juni
Last van de Japanse duizendknoop in de tuin? Eet ‘m op
Wat is gezonder: de blauwe, witte of rode druif?

Getty Images
1 / 1

1. Bakbanaan

Deze koolhydraatrijke groente wordt veel gegeten in de subtropische regio’s van Amerika, Azië en Afrika. In tegenstelling tot de ‘gewone’ banaan, is de bakbanaan niet rauw te eten. Ze hebben drie stadia van rijpheid: groen, geel en zwart. Des de rijper, des de zachter de textuur en des de zoeter ‘ie smaakt. Voor de frieten kun je het beste stevige, groene exemplaren uitkiezen. Gele bakbananen zijn ook lekker, maar ze worden minder knapperig. En wij willen knapperig.

BEREIDING
Pellen, snijden, nog een keer snijden, frituren. Je vindt het recept op All Nigerian Recipes.

Fluffy cheesecake met banaan >

Kikkererwten

2. Kikkererwtenmeel

De kikkererwt wordt onder andere verbouwd  in India, Marokko en Turkije. Wij eten hem meestal in z’n geheel gekookt, in salades bijvoorbeeld. De peulvrucht heeft dan een smeuïge textuur en een zachte, nootachtige smaak. Je kunt ook friet maken van kikkererwtenmeel, dat bestaat in feite uit niets meer dan fijngemalen, ongekookte kikkererwten. Je kunt het dus makkelijk thuis maken, mits je een stevige keukenmachine hebt.

BEREIDING 
Meng 500 ml bouillon met 250 g kikkererwtenmeel en breng het geheel zachtjes aan de kook. Blijf roeren totdat het is ingedikt. Schep het mengsel in een met bakpapier beklede ovenschaal. Zorg ervoor dat de laag hooguit een cm dik is. Bedek de ovenschaal met folie en laat het minstens een uur uitharden in de koelkast. Snijd het uitgeharde deeg in frieten en frituur ze 3-5 min op 175°C.

7x cool met kikkererwten >

aardpeer

3. Aardpeer

Lijkt op gember, is het niet: de aardpeer is een knolgewas uit Noord-Amerika. Maar in je achtertuin doet hij het ook goed. Aardperen smaken licht zoet en een tikkeltje nootachtig. Omdat zijn velletje zo dun is, kun je hem gewoon ongeschonden laten.

BEREIDING 
Snijd de aardpeer in dikke frieten en kook ze ongeveer 8 min in water of bouillon. Dep de frieten goed droog en frituur ze 3-4 min op 180°C.

Aardpeer-wortelsalade met feta, venkel en dragonolie >

cassave

4. Cassave

Deze wortelknol duikt de laatste jaren, meestal in chips- of kroepoekvorm, steeds vaker in de Nederlandse supermarkt. Van oorsprong is de cassave een Zuid-Amerikaanse savanneplant, maar tegenwoordig wordt de plant ook in Afrika, Zuid- en Zuidoost Azië verbouwd. De wortelknol bevat veel zetmeel, wat eenmaal gefrituurd voor een prima bite zorgt.

BEREIDING 
Schillen, snijden, koken, frituren: daar komt ’t op neer. Je vindt het volledige recept op The Inner Gourmet.

25x wintergroente: groen, groen knollenland >

polenta

5. Polenta

Pap van polenta, waarschijnlijk de bekendste manier om het gele maismeel te bereiden. Het is warm, dik, vullend en traditioneel Noord-Italiaans. En geschikt om patat van te bakken. Qua smaak is polenta wat saai, dus trek vooral je kruidenkast open.

BEREIDING
Kook 250 g polenta in 500 ml bouillon. Voeg verse rozemarijn toe. Blijf stevig roeren tot het een stevige, dikke pap is geworden. Schep de pap in een in een met bakpapier beklede ovenschaal tot een dikke laag en laat het in de koelkast uitharden. Snijd de frieten en frituur ze op 180°C tot ze goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 6-7 min. 

Polenta-chilicake >

zoete aardappel

6. Zoete aardappel

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de zoete aardappel is geen familie van de pieper. Zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is namelijk een knol uit de windefamilie. Aan de buitenkant is hij roestbruin, aan de binnenkant mooi oranje. De smaak is zoetig. De textuur is nog het meest te vergelijken met die van een ‘echte’ aardappel.

BEREIDING 
Snijd de zoete aardappel in frieten van ongeveer een centimeter dik. Schillen hoeft niet, mag wel. Frituur ze 5 min op 160°C. Laat de frieten uitlekken en verhit de olie tot 180°C. Frituur de frieten opnieuw 6-7 min.

Mille-feuille met geitenkaas, zoete aardappel en rucola >

Taro

7. Taro

Deze knol heeft in de verte wel iets weg van een kokosnoot. Het plantje werd duizenden jaren geleden al in Azië verbouwd. Als je de knol hebt geschild, voelt ‘ie wat glibberiger dan een aardappel. Hij is ook een stuk bleker. Klinkt niet zo aantrekkelijk, maar wacht maar tot je deze rakker gefrituurd hebt.

BEREIDING
Is heel makkelijk: schillen, snijden, deppen, frituren. Je vindt het recept op Paleofamilie.

Gratin van knol, kool en pompoen >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO