Fairtrade opent een eetbare pop-up store van chocolade

En dit is waarom jij er bij moet zijn!

Pop-up store Fairtrade chocolade
Fairtrade / Max Havelaar

Veel van ons zullen het erover eens zijn dat chocolade een reep geluk is, dus driemaal hoera voor de feestdagen. Toch verschuilt zich nog altijd een hoop ellende achter de cacaoteelt. Terwijl wij van een stukje - of oké, reep - chocolade genieten, werkt er iemand aan de andere kant van de wereld onder armoedige omstandigheden. Dat moet anders, vindt Fairtrade. En wij ook.

Max Havelaar

Max Havelaar is eigenaar van het fairtrade keurmerk Fairtrade. De organisatie helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade hielp onder andere boerin N’zi uit Ivoorkust om haar land te managen.

Big business

Fairtrade opent Pop-up store
N’zi Flavie
Fairtrade / Max Havelaar

Dit is N’zi N’guessan Moya Adeline Flavie. Zij bezit een eigen stuk grond in Ivoorkust, waarop zij onder andere cacao verbouwt. Dat is best bijzonder, want in Ivoorkust bezitten vrouwen vaak geen land. Cacao is het enige product wat ze kan verkopen voor geld, de rest van wat ze verbouwt is voor eigen consumptie. Samen met haar neefjes runt ze het stuk grond. Via Fairtrade heeft ze geleerd hoe ze haar land het beste kan managen, denk aan het maken van een planning voor tijdige bemesting en snoeien. Ook leerde ze over kinderarbeid, een training die ze naar eigen zeggen erg waardevol vond.

Haar dag start om zes uur ’s ochtends. Om op haar land te komen, moet ze een flink eind lopen. Dat vind N'zi gewoonlijk niet heel erg, maar als het hard regent, zijn de wegen onbegaanbaar en haar land dus ook. De oogst voor het avondeten en het bewerken van haar cacaobomen zal dan moeten wachten. Vlak na aankomst begint ze met het oogsten van voedsel voor het avondeten, zoals cassave of yam. Tussen twaalf en drie uur neemt ze pauze vanwege de hitte. Daarna werkt ze tot zes uur in het cacaoveld. Omdat het redelijk vroeg weer donker wordt en ze nog een eind naar huis moet lopen, vertrekt ze bijtijds weer richting huis.

N’zi maakt lange dagen, maar vindt het werk leuk. Ook al wilde ze als klein meisje graag dokter worden, haar passie voor cacao is gegroeid. Ze zou graag een stuk cacaoland erbij kopen en er 'big business' van maken.

Fairtrade pop-up store

En dat is maar één voorbeeld van wat Fairtrade doet voor boeren in ontwikkelingslanden. Maar we kunnen met z'n allen nog zo veel meer doen. Daarom voert Fairtrade van november tot eind december campagne voor eerlijke chocolade. Dat is waardevol, want wij kunnen boeren zoals N’zi helpen door bewust te kiezen voor chocolade met een Fairtrade keurmerk. Nogmaals, driemaal hoera voor de feestdagen!

Om aandacht te vragen voor misstanden in de cacaoteelt, zoals onderbetaling en kinderarbeid, komt Fairtrade met een pop-up op Utrecht Centraal. Van 19 t/m 22 november ben je welkom in de eerste eetbare pop-up van Nederland. Hier zie je hoe boeren leven in Ivoorkust en wat voor verschil jij kunt maken door te kiezen voor eerlijke chocolade. Centraal staat een muur van chocolade, die symbool staat voor de huidige situatie. Kom jij langs om een stukje van deze muur af te breken en zo, samen met Fairtrade, het oneerlijke systeem te doorbreken?

Waar? Utrecht Centraal Station (centrale hal, bij spoor 18/19)
Wanneer? Dinsdag 19 t/m vrijdag 22 november
Hoe laat? 08.00 – 20.00 uur

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Meer van Events