Dít leerden wij op het Oktoberfest

Het is precies wat je ervan verwacht, maar dan beter.

oktoberfest-munchen-stuttgart
Marielle Vermeer

Het Oktoberfest is precies wat je ervan verwacht, maar dan beter. Een wat benauwde walm van in hout getrokken bier slaat je om de oren zodra je een van de vele feesttenten binnenstapt. Je ziet dames in een dirndl met omhoog gestuwde borsten en mannen in lederhosen, precies zoals het cliché luidt. De muziek die door de speakers schalt is ronduit bijzonder doch dansbaar. Hoe overleef je dit als nuchtere Hollander? Wij deden het je voor, met deze tips kom jij het Oktoberfest dit jaar ongedeerd door. Dit leerden wij vorig jaar.

Welk Oktoberfest moet je hebben?

Het Oktoberfest is een begrip. Op verschillende plekken op de wereld wordt dit volksfeest gevierd. Het bestaat zelfs in Nederland. Zo heb je ook onder meer een Oktoberfest in Den Helder, Sittard, Breda en Den Bosch. Bij welke moet je zijn? Als je de mogelijkheid hebt: ga naar Duitsland. Daar heb je twee grote. De grootste is het Oktoberfest in München (Wiesn). In 2018 vierde het z’n 185e verjaardag, in 2019 zal de datum van 21 september tot en met 6 oktober zijn. Door mensen uit die regionen de enige échte genoemd. De grootste is het wel met zo’n vier tot zes miljoen bezoekers per jaar.

Het oudste Oktoberfest vind je in Stuttgart (Cannstatter), die dit jaar z’n tweehonderdste verjaardag vierde. Ook al noemen ze die ‘het kleine broertje’ van het feest in München, zo klein is-ie niet met z’n drie tot vier miljoen bezoekers op jaarbasis.

Wat is het verschil tussen Oktoberfest München en Oktoberfest Stuttgart?

We bezochten allebei de Oktoberfesten voor een vergelijkend warenonderzoek - someone’s got to do it. Onze ervaring was dat München wat netter was. Ga je met je schoonmoeder, kies dan voor München (wij zaten in de Marstall, ook wel de ‘posh’-tent genoemd). Hier werd de sfeer begeleid door Duitse volksmuziek, precies zoals je het kent van de Duitse televisie. Het Oktoberfest in Stuttgart had een hoger après-ski-gehalte. Voor de beeldvorming: waar in München bij één tafel de mensen op de banken stonden te dansen, was er in Stuttgart hooguit één tafel waarbij de mensen níet op de tafel stonden te dansen. Levensgevaarlijk wel.

Waar beide Oktoberfesten vergelijkbaar zijn met een gigantische kermis, is het in Stuttgart wat meer te doen om de attracties, wat dan weer het gezinnetjes-gehalte verhoogt. Je hoeft je keuze overigens niet te baseren op het prijsverschil voor bier, want bij beiden is het bier om en nabij een tientje per pul (lees: liter). In München betaalden we in onze tent € 11,50 en in Stuttgart leg je tussen de € 10,30 en € 10,80 neer.

Oktoberfest kleding

Nog een belangrijk verschil tussen de twee belangrijkste spelers: de Oktoberfest-kleding. Waar je in Stuttgart prima in je dagelijkse kloffie het feestterrein kunt betreden, ben je in München serieus underdressed wanneer je geen dirndl (zo’n typische Heidi-jurk) of lederhose draagt. Heb je geen typische Oktoberfest kleding? Je scoort het overal in de stad. De originele kleding begint bij een prijs van grofweg € 200,-, maar op het station beginnen de prijsknallers je al toe te schreeuwen. Neppers die je met grote, fluorescerende borden al worden aangeprezen voor € 25,-. De entree van het Oktoberfest is bij beiden gratis, maar:

Speltip 1: reserveer een plek in een tent

Wie geen tent is binnen geweest, heeft het Oktoberfest eigenlijk niet echt meegemaakt. En wie geen plekje in de tent heeft gereserveerd, heeft in elk geval geen zitplek en slechts een kleine kans om zo’n tent binnen te komen. Want: vol is vol.

De plekjes in die tenten zijn, naar het schijnt, moeilijk te bemachtigen. Reserveer op tijd, want hoe later je bent, hoe duurder je plek. Daarom staan er ook vrijwel nergens prijzen aangegeven, de prijs fluctueert. Per mail laat je je interesse in een reservering blijken. Begin je hier in maart al mee, dan komt het wel goed.

Wat eet je op het Oktoberfest?

Belangrijk. Wellicht het belangrijkst: wat eet je op het Oktoberfest? Het eten is er heerlijk en heftig. Wat geserveerd wordt stamt nog uit de tijd dat de gemiddelde Duitser nog op het land werkte en een hoop reserves nodig had. Natuurlijk staat de oude vertrouwde schnitzel op het menu - die van oorsprong niet eens Duits is, maar Weens, weten ze zelf ook wel - maar eigenlijk eet je op het Oktoberfest traditiegetrouw een half kippetje op authentieke wijze gebraden met een hompje brood on the side. Geheel volgens Duitse maatstaven kun je ook worsten in alle soorten en maten bestellen. Kun je er dan als vegetariër niet terecht? Heus wel, hoewel de keuze niet reuze is: vergeet klassiekers als zuurkool, aardappelsalade en dumplings niet.

Drink je er alleen maar bier?

Bier vloeit, waar het niet vloeien kan. Maar ben je er niet zo dol op, dan is er ook wijn. En jawel, die kun je ook in pullen bestellen, die wijn ja. Litertje wijn, iemand? Let wel: als je een biertje bestelt, bestel je standaard een pul bier. Wanneer je een wijntje bestelt, bestel je standaard een glas (die tot de nok gevuld is, dat wel). Je kunt ook kleine biertjes bestellen, dan krijg je ‘slechts’ een halve liter. Gek genoeg lijkt dat daar werkelijk een klein biertje. Die gek genoeg net zo snel op is als een fluitje. Gelukkig schenken ze er ook cola. Voor de afwisseling.

Proost

Gemiddeld om de drie seconden wordt de kaskraker ‘ein prosit’ ingezet. Na een keer gehoord te hebben, kun je ‘m zelf ook meezingen en doe dat vooral. Proost met iedereen die binnen proostbereik zit en nieuwe vrienden zijn gemaakt. Wissel een woord in je beste Duits (plat Nederlands mag ook, they don’t care, als je maar je best doet) en de vriendschap is zo hecht dat je de hele dag gegarandeerd onderdeel uitmaakt van de rondjes bier die worden gegeven. Maar bovenal is het erg gezellig, zo’n verse vriendschap. RondjeS bier inderdaad. Ook met die enorme pullen. De gemiddelde man drinkt toch wel zo’n vijf pullen bier (lees: vijf liter bier) op een dag, hebben we ons laten vertellen door een gids. Wat rondvragen leerde ons al snel dat er ook niet moeilijk gedaan wordt over negen pullen bier per dag.

Conclusie

Doen. En begin maar gauw met het verzamelen van je vrienden, want Oktoberfest staat alweer voor de deur.

Prosit!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Events