Buitenkans: sterrenrestaurant 't Schulten Hues opent nog één keer de deuren

Coronaproof, voor de Kerst.

Peter Gast en Jacqueline van Lier begonnen als jonge twintigers in 2002 restaurant ’t Schulten Hues. Een culinair toevluchtsoord in het oostelijke Zutphen, waar ze na twee jaar een Michelinster verdienden. In 2018 viel vrijwillig het doek: het stel was klaar voor een nieuw hoofdstuk. Samen met Miele openen ze deze Kerst nog één keer de deuren van hun oude sterrenrestaurant. Digitaal, in jouw keuken.

’t Schulten Hues

Bij Peter Gast begon de liefde voor topgastronomie bij zijn eerste bijbaan. In de bediening van een tweesterrenzaak besefte hij dat er voor hem geen weg meer terug was. ‘Dat wilde ik ook,’ vertelt de chef. Na de Hotelschool leerde hij in Londen het koksvak en als jong stel van begin twintig begonnen Gast en zijn partner Van Lier een eigen restaurant.

‘We begonnen ‘t Schulten Hues in de kelder van een brasserie in het centrum van Zutphen. Daar zat eerst een pizzeria, wij wilden daar het eerste fine dining-concept van de stad beginnen. Maar we hadden geen budget. Dus het was ontzettend behelpen. Met linnen tafelkleden boven planken op schragen,’ zegt Gast.

‘Uiteindelijk werd het een succes en hebben we het zestien jaar volgehouden, we hebben elkaar op de been gehouden. Tot we merkten dat de lol er voor ons af was. Je verandert in die zestien jaar, je wordt volwassen. Het was tijd voor iets nieuws.’ Gast en van Lier begonnen in de hoofdstad met een schone lei: restaurant Graphite, waarmee ze in een mum van tijd opnieuw een Michelinster verdienden.

Eten als herinnering

In de Reüniebox van Miele is het tijd om oude glorie te herleven. De culinaire reis van Peter Gast en Jacqueline van Lier is terug te zien in het viergangenmenu dat je thuis rond de Kerst bereidt. Gast koos gerechten uit die bij ’t Schulten Hues jarenlang op de kaart stonden, en ook bij het nieuwe Graphite te herkennen zijn. ‘Ze vertellen het verhaal over hoe we begonnen zijn en waar we nu staan.’

Zo komt in het kerstmenu bijvoorbeeld een bekend voorgerecht van Gast terug. ‘Ik at ooit eens bij Michel Bras in het Franse Limoge. Daar kreeg ik een gerecht met alleen maar groenten en kruiden uit de bergen, zo fris en vrolijk en mooi en lekker dat het een onuitwisbare indruk op me gemaakt heeft.’ Het daarop geïnspireerde gerecht ‘Kruidentuin’ van Gast is niet alleen lekker, maar ook nog leuk om te maken.

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

Miele

Miele Reüniebox: 'nog één maal ’t Schulten Hues'

Nog één keer 't Schulten Hues dus. Omdat we deze kerst thuis, met een klein gezelschap vieren, heropent Miele eenmalig het sterrenrestaurant om daarbij te helpen. De deuren openen niet letterlijk, maar voor een doe-het-zelfmenu, dat je met behulp van digitale kookworkshop thuis in elkaar zet. Daarmee laat Miele wederom zien dat innovatie koken zo makkelijk maakt, dat je alleen nog maar creatief hoeft te zijn.

Tijdens de online masterclass geeft Peter Gast zelf alle tips en tricks voor het bereiden van het menu. Duidelijk en in simpele stappen. Eén tip van Peter Gast geven we je alvast prijs: zorg voor goede spullen. Nog iets waar Miele en de chef het over eens zijn. 'Een fijn scherp koksmes en een goede pan zijn het halve werk. En vergeet geen lol te maken! Want de lol en liefde van het koken proef je terug in het resultaat.'

Kom je er onverhoopt tóch niet uit, dan is er een Whatsapp-hulplijn beschikbaar. Alle ingrediënten vind je in een mooie box die thuis wordt bezorgd op 18 of 23 december en drie dagen houdbaar blijft. Daarbij vind je kaarsen en servetten, een Spotify-playlist en de digitale kookworkshop.

Je bestelt de Reüniebox bij Miele voor € 120 voor twee personen. En wil je het plaatje écht compleet, dan is er additioneel nog een wijnarrangement bij te bestellen. Deze box is er overigens een uit een grotere reeks heropeningen - mis jij een specifiek sterrenrestaurant dat niet meer bestaat heel erg? Laat het Miele dan weten, wie weet krijg jij je favoriete gerecht dan nog één keer op tafel.

peter gast voor miele
Miele
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Kerst