Sterrengids Michelin gaat groene klavertjes uitdelen aan duurzame restaurants

Een nieuwe onderscheiding die je wel wilt bemachtigen als chef.

groen klavertje als icoon voor duurzame restaurants michelin
ed chechineGetty Images

Goed, groen nieuws. Na de Michelinster en de Bib Gourmand heeft Michelin een nieuwe onderscheiding in het leven geroepen. De organisatie deelde in Frankrijk en in de Brits-Ierse gids groene klavertjes uit aan duurzame restaurants: de sustainable gastronomy selection.


Sustainable Gastronomy Selection

Deze selectie wordt erkend voor duurzame gastronomie. De restaurants dragen bij aan het beschermen van de biodiversiteit en het behoud van natuurlijke hulpbronnen, maar maken bijvoorbeeld ook stappen richting het gebruik van groene energie.

Steeds meer chefs werken samen met milieuvriendelijke producenten en gebruiken duurzame technieken. In alleen Frankrijk al werden zo'n vijftig restaurants bekroond met de groene klaver, waaronder driesterrenrestaurant Mirazur, vanwege de eigen ecologische tuin. Groot Brittanië en Ierland kregen één klavertje.

Groene klavertjes voor de topgastronomie

De klavertjes zijn enkel weggelegd voor de culinaire elite. Ze worden uitgedeeld als aanvulling op de Michelinster en de Bib Gourmand. Alleen restaurants met een dergelijke onderscheiding maken dus kans op een duurzaam icoontje naast hun naam. Het is overigens niet de eerste stap die Michelin zet richting duurzame erkenningen. In het verleden werden al sustainable awards uitgereikt aan chefs wereldwijd.

'De ambitie van onze aanpak is om de reikwijdte van de goede en ingenieuze praktijken van chef-koks te vergroten door ze in de schijnwerpers te zetten. De ideeën, methoden en know-how die door deze chef-koks worden ontwikkeld, zullen zo bijdragen aan de bewustmaking van een hele sector bij zijn klanten en de algemene bevolking,' aldus Gwendal Poullennec, internationale directeur van de Michelin Gids.

Michelin Gids in Nederland

Een goede stap, gezien topgastronomie niet per se hand in hand gaat met duurzaamheid. Zo bleek eerder dat een groot aantal sterrenrestaurants bedreigde vissoorten op het menu heeft staan. Maar er zijn in de loop der jaren ook juist mooie, duurzame initiatieven ontstaan in de culinaire top. Neem North Sea Chefs, waarbij chefs door heel Nederland zich aan hebben gesloten.

Of het groene klavertje ook zal verschijnen achter de restaurants waar zij werken, is nog de vraag. Maar hopen doen we het wel, dat de duurzame erkenning ook in onze Nederlandse Michelin Gids 2021 opgenomen wordt.

Volg ELLE Eten op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws