Help! Alle coronamaatregelen voor de horeca op een rij

Want wat mag nou wel en wat mag nou niet?

man voor restaurant   coronamaatregelen
wundervisualsGetty Images

't Is wat, die heropening van de horeca en de daarbij behorende coronamaatregelen. Maar we laten ons er niet door uit het veld slaan. Een overzicht met de regels in restaurants omtrent corona, zodat jij met een gerust hart buiten de deur kunt eten.

Coronamaatregelen horeca 1 juli

Per 1 juni mocht - hoera! - de horeca z'n deuren weer openen. En daar kwam een behoorlijk boekwerk coronamaatregelen bij kijken. Zo waren reserveringen verplicht, is de anderhalve meter ook hier een ding en is het handen wassen alsof het een lieve lust is. Sinds 1 juli zijn die regels echter weer iets versoepeld, waar we je met plezier over bijpraten in dit artikel.

Een tikkie minder spontaan, maar uit ervaring spreken we: zo'n avondje uit eten is heus niet ineens stom. Zeker niet voor wie beslagen ten ijs komt en ons coronahandboek hieronder vooraf induikt. Het is heus niet zo moeilijk als je denkt.

Corona-horecaregels voor binnen

Voor binnen in een restaurant gelden de strengste regels. Sinds 1 juli is er geen vast maximum gasten meer om tegelijk binnen te hebben. Het is afhankelijk van de oppervlakte van de zaak - er moet nog altijd anderhalve meter tussen de tafels zitten. Is het restaurant dus klein, dan heeft de uitbater pech. Om die reden werken veel zaken met tijdslots, om meer gasten te kunnen plaatsen op één avond.

Elke gast moet een zitplek hebben aan een tafel of aan de bar. Een tweetje mag - bij wijze van - op elkaars schoot, maar vanaf drie man is het wederom: afstand van elkaar. En dat vergt puzzelen voor het personeel.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Met hoeveel mensen mag je uit eten?

Uitzondering op de regel vormt het huishouden. Bij binnenkomst of bij reservering wordt gecheckt of je gezelschap een huishouden vormt. Dit is van belang om de afstand te kunnen bewaren in het restaurant. Ben je een huishouden, dan hoeft er geen rekening gehouden te worden en kun je dus gewoon naast elkaar. Puzzeltje minder.

Let wel: dit geldt alléén voor het huishouden. Ben je met een huishouden + extra mensen? Dan gelden de regels vanaf drie personen, ook voor iedereen binnen het huishouden. Het aantal mensen aan een tafel is dus onbeperkt, mits er afstand gehouden kan worden.

Reserveren niet meer verplicht in een restaurant

Om een avond buiten de deur te kunnen eten is reserveren niet langer verplicht. Plaats je wel een reservering, dan vragen sommige zaken wel om een aanbetaling om no shows te voorkomen. Wil je in een groot restaurant eten waar meer dan honderd man past op anderhalve meter afstand, dan is reservering nog wél verplicht. Ook vindt in deze grote restaurants de check op gezondheidsklachten plaats.

De reserveringen zijn van belang omdat ze achteraf aantoonbaar moeten zijn door een restaurant. Persoonlijke gegevens worden vanwege privacy slechts bewaard tot vertrek van de gast, maar toestemming geven voor langer bewaren heeft zo zijn voordelen: het vergemakkelijkt bron- en contactonderzoek bij eventuele besmettingen. Dit gebeurt enkel en alleen met jouw akkoord.

Serveren op 1,5 meter

En het uitserveren van eten dan, hoe gebeurt dat op 1,5 meter? Ook daar is het gesprek vooraf - ook wel triage genoemd - voor bedoeld. Door het vooraf vragen naar eventuele gezondheidsklachten, handelt personeel volgens het opgestelde protocol.

Is het antwoord op klachten negatief, dan mag de bediening binnen de anderhalve meter van de gast komen. Heeft een gast of personeel daar echter bezwaar tegen, dan kan er gekeken worden naar een afhaalpunt voor bestellingen of serveren middels een trolley. Sinds de versoepelingen van 1 juli is deze triage niet meer verplicht, alleen zoals eerder genoemd, bij restaurant met meer dan honderd couverts.

Schermen en tussenschotten

Waar schermen en tussenschotten een oplossing lijken te vormen in veel winkels, is het binnen nog geen geldige manier om de anderhalve meter te omzeilen. Momenteel loopt er onderzoek naar het effect van dergelijke schermen ter afscheiding, wat potentie zal bieden aan kleine zaken. Tot hier meer duidelijk over is, mogen tussenschotten geplaatst worden, maar moet er óók anderhalve meter tussen de gasten blijven.

Een nieuwe uitzondering hierop is het terras: sinds 1 juli mag er op een terras waar géén anderhalve meter afstand tussen de tafels bewaard kan worden, gebruik gemaakt worden van zogenaamde kuchschermen. Het risico op verspreiding is buiten namelijk beduidend minder groot dan binnen.

Glazen spoelen

Desinfectiegel vind je inmiddels op praktisch elke anderhalve meter, maar hoe hygiënisch is buiten de deur eten verder deze tijd? De algemene Hygiënecode die veilig uit eten gaan normaliter waarborgt, geldt ook nu natuurlijk.

Wel zijn daar bovenop extra maatregelen gekomen, zoals glazen spoelen in een spoelmachine vanwege de hoge temperatuur en meer aanbevolen handelingen indien er geen machine aanwezig is. Je kunt het personeel er dus op vertrouwen dat je veilig van je bord kunt eten en uit je glas kunt drinken.

Toiletten tijdens corona

Ook bij het toiletbezoek is het een kwestie van vertrouwen op het personeel. In elke zaak worden maatregelen genomen om de afstand te kunnen bewaren en extra regels rondom hygiëne opgesteld.

In de praktijk zien we onder meer zogenaamde 'toiletmanagers' die de wc in de gaten houden, speciale looproutes, extra schoonmaakbeurten en automatisering van bijvoorbeeld zeepdispensers om contactpunten - en daarmee besmettingsrisico - te beperken.

Coronaregels terras

Op het terras gelden dus iets andere coronamaatregelen dan binnen in een restaurant. In de open lucht is kans verspreiding van het virus vele malen kleiner. Dat betekent echter niet dat er géén regels zijn rondom een bezoek aan een terras.

Op terrassen geldt geen maximum aantal personen, zolang er maar anderhalve meter afstand bewaard kan worden tussen tafels. Ook het aantal mensen aan één tafel heeft geen limiet, zolang deze personen op afstand zitten van elkaar. Ook hier geldt het huishouden als uitzondering.

Reserveren op een terras is niet verplicht, al doen sommige restaurants dit wel. En ook in de buitenlucht kun je de eerdergenoemde triage verwachten. Dit is echter pas verplicht op een terras vanaf 250 man. De uitgebreide coronaregels voor op het terras lees je hier.

Protocol horeca corona KHN

Het protocol voor de horeca rondom corona kan voortdurend aangepast worden. Houd daarom de website van KHN in de gaten voor de meest actuele informatie rondom de horecamaatregelen. Want houden wij ons netjes aan de regels, dan dineren we hopelijk óóit weer als vanouds.

Volg ELLE Eten op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Hotspots