Hoe gaat het terras eruitzien vanaf 1 juni? Alle coronaregels op een rij

Op uw zitplaatsen, klaar!

een leeg terras door corona regels
Drazen ZigicGetty Images

Maandag 1 juni is het zover: we mogen weer het terras op. Om klokslag 12 uur worden we beloond voor het fanatieke social distancing en kunnen de benen omhoog aan een zonnige tafel in de stad. Figuurlijk dan, want al mogen we weer op onze wenken bediend worden door horecapersoneel, hangen daar aardig wat regeltjes aan om het in goede banen te leiden. Op een rij: de regels rondom corona op een terras - aangepast op de versoepelingen van 1 juli.

Dit artikel volgt de meest recente maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid en het RIVM. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Corona-terrasregels

Alvorens dat eerste koude (tap!)biertje dus op tafel verschijnt, dus een aantal regels om in acht te nemen. Voor de horeca én voor jezelf, want zoals voor elke versoepeling geldt: gaat het mis, dan wordt de boel weer teruggedraaid.

In grote lijnen zijn de belangrijkste punten het beperkte aantal mensen op een terras, een praktische indeling om te passen in de anderhalvemetersamenleving en het voorkomen van groepsvorming. Hoe dat gerealiseerd wordt, verschilt per zaak. Maar ook dat levert nog de nodige vragen op.

Moet je een tafel reserveren op een terras?

In tegenstelling tot binnen in een restaurant, hoef je op een terras niet te reserveren. Vrij plaatsnemen is er echter niet bij; het personeel leidt je in veel gevallen naar een tafel toe. Bij het arriveren op een terras waar meer dan 250 man plaats kan nemen, vindt een controlegesprek plaats. Hierbij wordt gevraagd naar de gezondheid van de gast en kan er gecheckt worden of een gezelschap uit één huishouden komt.

Hoe veel mensen mogen er op een terras?

Het aantal plekken op een terras is afhankelijk van de oppervlakte. Elke gast neemt plaats aan een tafel, aanschuiven of het glas staand heffen is er even niet bij. Er is dus geen maximum aantal personen toegestaan, maar het maximum wordt bepaald door de anderhalve meter afstand tussen de tafels.

Per 1 juli kwam er een belangrijke versoepeling hierin: kan de anderhalve meter niet gewaarborgd worden, dan mag er een zogenaamd kuchscherm geplaatst worden tussen de tafels. Dit mag enkel buiten, omdat de verspreiding van het virus in de buitenlucht vele malen kleiner blijkt.

Hoe veel mensen mogen er aan één tafel?

Dan misschien wel de belangrijkste: is de coronabuddy verleden tijd en kun je weer met een groter gezelschap vrienden bier drinken op het terras? Het antwoord is ja. Zolang de anderhalve meter afstand maar bewaard wordt. Met twee man aan een knusse tafel heb je weinig te vrezen, handhaven gebeurt pas vanaf drie personen.

Zit je dan te dicht op elkaar, dan zal aangetoond moeten worden of je een huishouden vormt. Want dat vormt ook hier weer de uitzondering op de afstandsregel. Zo niet, staat je een boete te wachten. Advies is wel om een maximum van vier personen aan te houden per tafel.

De coronaregels in de praktijk

Hoe de regels rondom corona op het terras gerealiseerd worden, is dus aan het restaurant zelf. Wat we al wel zien is dat veel zaken voornamelijk tweezitsplaatsen en soms toch met timeslots en reserveringssystemen werken.

Ook is de website Terrasindebuurt in het leven geroepen, een tool waar zowel terrasganger als ondernemer gratis gebruik van kan maken. Op de website krijg je een handige kaart te zien waarbij je in één blik - groen of rood - ziet of een terras vol is of niet.

Nieuwe coronaterrassen

In verschillende steden is toestemming gegeven om de openbare ruimte deels door horeca in te laten nemen. Zo is er op een aantal plekken in Amsterdam toestemming gegeven om parkeerplekken en pleinen te bezetten met tafels. Tijdelijke oplossingen die goedgekeurd moeten worden door de gemeente, zodat zowel buurtbewoner en voetganger er geen last van ondervindt.

Reken jezelf dus niet rijk en bereid je voorlopig nog even voor op een iets andere terrasdag dan voorheen. Maar hé, we mogen in ieder geval weer!

Aangepaste adviezen

Let wel op: het corona-advies voor horeca wordt voortdurend aangepast waar nodig. Voor de meest up to date-versie van de maatregelen kun je de website van de KHN in de gaten houden.

Volg ELLE Eten op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder