Verovert deze internationale keuken binnenkort ook Nederland?

Wij zijn razend benieuwd: het eten is nét zo divers als het werelddeel zelf.

afrikaanse keuken foodtrend
Rimma_BondarenkoGetty Images

Ondanks de toename van de internationale keukens, is er één continent relatief onontdekt gebleven: Afrika. Maar langzamerhand banen de smaken uit het Afrikaanse continent zich een weg naar ons kikkerland. Gelukkig maar, want heb je het eenmaal geproefd, dan vraag je je af waarom het überhaupt zo lang heeft geduurd. Bij dezen geven we de Afrikaanse keuken de aandacht die ze verdient.

Afrikaans?

Afrika is gigantisch. En wat overkoepelende termen betreft, is 'Afrikaans' een grote. Dus over welk deel hebben we het dan precies? Het continent bestaat uit ontzettend veel landen, culturen en regio's. Gevolg: het eten is net zo divers als het werelddeel zelf. Je kunt de Afrikaanse keuken daarom ook niet over één kam scheren.

West-Afrikaanse keuken

Te beginnen met de West-Afrikaanse keuken. En dat is er niet zomaar een. Onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge ondervonden dat diëten in West-Afrika tot de gezondste ter wereld behoren. Je vindt er fijne stoofpotten, soepen en vezelrijke gerechten die voornamelijk uit groenten bestaan. Zonder onnodige toevoegingen en een stuk minder bewerkt dan wat wij kennen. Smaken variëren van zuur en bitter tot zoet.

Iets wat je wilt proberen is jollof: een klassiek rijstgerecht. Ook wel de paella van West-Afrika. Het is het ultieme feest-eten: geen verjaardag of bruiloft gaat voorbij zonder. De basis bestaat uit rijst, die wordt aangebakken met ui, tomaten, pepers en specerijen. Vervolgens gaat er van alles door: van zeevruchten en krokante kip tot geitenstaart en groenten. Langzaam maar zeker maken West-Afrikaanse restaurants en eetcafé's hun intrede in Nederland. Kom maar op met die jollof.

Noord-Afrikaanse keuken

De Noord-Afrikaanse keuken is het product van een hele hoop factoren. Oude handelsroutes, verbindingen met Europa en een waterloos klimaat hebben flinke invloed gehad op de smaken. De keuken van Noord-Afrika zit vol met kleurrijke kruidenmengsels en omvat de perfecte balans tussen zoet, zuur en kruidige specerijen.

Dol op kleine gerechtjes delen? Hup, je biezen pakken en op naar het Noorden van Afrika. Mezze zijn een variant op tapas, maar dan op z'n Noord-Afrikaans. Je hebt er falafel, platbrood, couscous en tajine stoofschotels. Smakelijk zal je eten, maar vooral gezellig. In Nederland zijn we al lang niet meer onbekend met deze keuken. Benieuwd naar waar je écht goed kunt genieten van de Noord-Afrikaanse keuken? Check lekkere plekken in Marrakech.

Oost-Afrikaanse keuken

Net als in de rest van het land, zijn grote delen van Oost-Afrika beïnvloed door verschillende culturen. Wat wederom resulteert in een smeltkroes van ingrediënten en smaken. Cultuur speelt een grote rol bij de soort gerechten die hier worden gegeten. Runderen, schapen en geiten worden gezien als een vorm van rijkdom, dus verwacht deze niet op je bord. In plaats daarvan vind je er juist langzaam gegaarde stoofschotels, curry's en gerechten met cassave en granen.

De meest bekende Oost-Afrikaanse keuken in Nederland, is ongetwijfeld de Ethiopische. Hét gerecht van het land is injera, een gefermenteerd platbrood gemaakt met teffmeel. Een soort pannenkoek. Het spul is sponsachtig, lichtzuur en wordt gebruikt om voedsel mee op te pakken, in plaats van bestek. Je scheurt de pannenkoek en dipt 'm in dikke stoofpotten gemaakt van aubergine, kikkererwten, linzen, champignons of andere groenten.

Zuid-Afrikaanse keuken

Ook wel de 'rainbow cuisine' genoemd. Door de geschiedenis van kolonisatie en de ligging aan de kust heeft de Zuid-Afrikaanse keuken namelijk veel invloeden, waaronder Nederlandse, Franse, Aziatische en natuurlijk inheemse culturen. Braai is een typisch Zuid-Afrikaanse gelegenheid waarbij grote stukken vlees worden klaargemaakt op de barbecue. Beeld je even in: lange tafels waar iedereen bij elkaar aanschuift met een gezellige en een laagdrempelige sfeer. In Amsterdam kun je voor deze keuken bij Braai terecht.

Een bekende onder de Zuid-Afrikaanse gerechten is bobotie: een kruidige gehaktschotel met gele rijst met rozijnen. Verder heb je 'vetkoek'. Een soort oliebol, maar dan minder vettig. Hij wordt ook wel als een hartig broodje gebruikt. Na het frituren wordt-ie opengesneden en gevuld met gehakt, kaas of overgroten met stroop. Klinkt goed, niet?

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws