Waarom we véél meer Noordzeevis zouden moeten eten

En (sterren)chefs ons daarbij gaan helpen.

North Sea Chefs
North Sea Chefs

Op Wereld Oceanen Dag richten wij ons eens specifiek op ons ‘eigen’ water: de Noordzee. Want waarom zou je een scheve schaats rijden met een tropische tonijn, als er genoeg vissen in onze eigen zee zwemmen? En dan hebben we het niet eens alleen over de zeetong of kabeljauw die voor de kust zwemt.

Noordzeevis

Die Noordzee van ons is namelijk allesbehalve saai. Dat we markeel, griet, noordzeekrab en ander moois lokaal kunnen krijgen, dat weten we. Maar jaarlijks wordt bij het vangen van deze bekende vissen ook heel veel meer meegenomen in de netten. De alliantie North Sea Chefs wil zich richten op dit hele plaatje – dus óók de bijvangst.

‘We moeten leren eten wat de visser vangt. Niet enkel laten vissen wat wij willen eten en de rest teruggooien.’ - North Sea Chefs

Zo veel vis in de Noordzee, en toch zijn het drie verschillend gekruide pangasiusfilets die de supermarktschappen bezetten. Zonde, en tijd om daar verandering in te brengen. Iets waar de consument wel degelijk bij kan helpen. En dat leggen we je graag uit.

North Sea Chefs

Nu hebben wij makkelijk praten, want wij werden overtuigd door een diner van (sterren)chefs als Benny Blisto, Soenil Bahadoer en Syrco Bakker en Sergio Herman themselves. Voor de lancering van NorthSeaChefs Nederland reden we een stukje richting Cadzand, om bij Pure C de smaak van bijvangst te pakken te krijgen. Een passende manier overigens; het zijn de Hollandse chefs, aangesloten bij het initiatief, die het perfecte voorbeeld kunnen geven.

Blue Box

De chefs aangesloten bij North Sea Chefs ontvangen een Blue Box, met daarin een – vaak ook voor hen – nog relatief onbekende vissoort. Door hun expertise en vakmanschap los te laten op deze vissen én de resultaten hiervan op te schrijven en terug te koppelen, wordt informatie rondom de bereiding van de bijvangst vergaard. Die informatie wordt op de website van North Sea Chefs gedeeld met het publiek, en bij restaurants in de praktijk gebracht.

NorthSeaChefs Nederland

En dat is het begin van een kettingreactie waarin wij komen kijken. Chefs brengen door het serveren van en delen van gerechten bijvangst op de kaart, de consument vraagt, de markt draait. Iets wat in België al groots resultaat had, heeft in Nederland waarschijnlijk nog grotere kans van slagen: omdat ons land een grotere verwerkingsindustrie heeft dan de zuiderburen, kan de impact hier des te groter zijn. Dus... vanavond eens hondshaai op het menu?

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws