6 Finse foodtrends die we ontdekten in Helsinki

Waarvan er één Scandinavische vega-innovatie binnenkort ons land komt veroveren.

finse-foodtrends
Pulled Oats

De Finnen zijn dol op hun eigen producten. Gelijk hebben ze, want de overweldigende Finse natuur is rijk aan vele mooie ingrediënten. We reisden af naar Helsinki, waar we de grootste Finse foodtrends ontdekten.

Voedsel uit de natuur

De Nordic Cuisine kenmerkt zich door ingrediënten die je zo uit de natuur plukt. Bestel je in Finland iets van een menukaart, dan vliegen de lokale producten je om de oren. Finnen omarmen hun natuur, waarin bessen - die overal groeien in de zomer - en paddestoelen - die overal groeien in de herfst - een grote rol spelen. We ontdekten het grondgebied tijdens een wandeling door het Finse natuurpark Nuuksio en aten er meer bosbessen, kruipbramen, duindoornbessen en cranberries dan ooit. In één dag.

Veganistisch eten

Plantaardig eten heeft in Finland in korte tijd een grote groei doorgemaakt. Een dik jaar geleden opende er pas het eerste compleet vegetarische restaurant, intussen kom je er als veganist zelfs uitstekend aan je trekken. Van gerechten op de menukaart tot aan vegan pastries. Veganistisch eten is absoluut een foodtrend.

Zoete drop

Lakritsi mag dan geen puur natuurproduct zijn, het zit wel in de natuur van de Finnen. Scandinaviërs zijn samen met de Hollanders haast het enige volk dat van drop houdt. Combineren doen ze er echter anders. Waar wij onze drop liever zout zien, eet je in Helsinki drop met chocolade, drop met karamel, drop met framboos en ga zo maar door. In de supermarkt ontdekten we zelfs dropyoghurt, die absoluut het proberen waard is.

Haver

Net zoals bessen, kun je in Helsinki ook niet om haver heen. Voor elk product is haast wel een alternatief op basis van haver te vinden. De reden voor ons bezoek was de introductie van vegan vleesvervanger 'Pulled Oats'. Het eiwitrijke product, ontwikkeld door Gold & Green, is gemaakt op basis van haver - gold - en (tuin)bonen - green - en verder weinig extra's. De structuur is vezelig, vandaar de term pulled. Toen de eerste testbatch werd gepresenteerd, stond er in Helsinki een rij aan proefkonijnen voor de deur. Pulled Oats ligt op één lijn met tal van zowel Finse als Nederlandse trends. Niet gek dus, dat het product vanaf volgende maand ons land komt veroveren. De volgende foodtrend in ons land?

Fika

We mogen het eigenlijk geen foodtrend meer noemen, maar we doen het toch. Net als in Zweden is fika ook in Finland een gebruik. Finnen drinken bakken koffie per dag, en nemen daarbij traditioneel hun moment met zoets erbij. Ben je in Finland, dan bestel je koffie met korvapuusti - de lekkerste korvapuusti eet je hier.

Veel vis

Ook vis eet je volop in Finland - en heel Scandinavië -, en komt in alle vormen en maten. Zalm wordt geserveerd van ontbijt tot diner, bij delicatessenwinkels vind je vele bijzonder bereidingen - ingemaakt, gerookt en meer. Een Finse specialiteit is Lohikeitto: zalm-aardappelsoep met prei, room en dille, op basis van een krachtige visbouillon.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws