Dit zit er dus écht in een hamburger van McDonald's

Plastic? E-nummers? Of toch gewoon vlees?

image
McDonald's

Je zou maar een rundvleesburger van de McDonald's zijn. Men houdt van je, maar je hebt het op social media en in de wandelgangen zwaar te verduren. Je bent door al je E-nummers net zo lang houdbaar als plastic en je inhoud is zo chemisch als wat. Maar kloppen deze roddels wel, over die toch nog razend populaire burger?

De burgerfabriek

We gaan op virtuele schoolreis naar de fabriek waar de McDonald's-burgers vandaan komen. Die is dus in Duitsland, waar de productie van de burgers voor heel ons land plaatsvindt. De grote gele M besteedt dit uit aan OSI Food Solutions. Dit is een bedrijf dat los van hen staat en zich buigt over het verwerken van het rundvlees tot de burger die uiteindelijk op jouw bord - of dienblad - belandt.

Lange houdbaarheid hamburger

En dat is waar fabel nummer één eigenlijk al ontstaat: hoe blijven die burgers goed als de weg van wei tot winkel zo lang is? Volgens velen staat het vlees bol van de conserveringsmiddelen. Toch gebeurt er in werkelijkheid bar weinig aan bewerking van het rundvlees. Het vlees komt binnen en wordt gecontroleerd. Dan wordt het vermalen tot gehakt en gaat het richting de vormmachine, waar het als de herkenbare, platte burgers weer uit komt. Honderd procent rundvlees komt binnen, honderd procent rundvlees gaat weer naar buiten, niets meer dan dat.

Conserveringsmiddelen

Het conserveren van de burgers begint onmiddellijk daarna. Niet met toevoegingen, maar door de burgers direct vanaf de lopende band in te vriezen tot -18 graden Celsius. Dit invriezen is op zichzelf al meteen een conserveringsmethode - ze blijven zo langer goed én hartstikke vers.

Ingevroren en verpakt in dozen gaan de rundvleesburgers vervolgens richting de restaurants. En daar wordt de burger enkel wat opgefleurd met peper, zout en de ingrediënten van je favoriete McDonald's-bestelling. Stukje minder eng dan gedacht, niet?

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws