Dat onze eetgewoontes effect hebben op de planeet wisten we al, maar niet eerder is er op zo'n grote schaal onderzocht welke voedingsmiddelen dan wél goed zijn voor het milieu. Knorr en WWF doken samen in een onderzoek naar de voedingsmiddelen die de mens (te) vaak gebruikt, en welke duurzame alternatieven kunnen bijdragen aan een gezondere planeet en een diversere voedselvoorziening voor de mens.
Duurzaam eten met Future 50 Foods
Uit het onderzoek, dat je hier in zijn geheel kunt teruglezen, blijkt dat 75 procent van de voedingsmiddelen voortkomt uit maar twaalf planten- en vijf diersoorten! En dat is bizar weinig als je je beseft hoeveel we van die achttien voedingsbronnen dagelijks gebruiken. Drie daarvan: rijst, maïs en tarwe omvatten maar liefst zestig procent van de planten in ons dieet.
De eentonigheid van ons dieet hangt samen met de afname aan diversiteit die wordt gebruikt in de agrarische sector. En door de eentonigheid verdwijnen veel planten- en diersoorten. Vooral de afhankelijkheid van de vleesindustrie is schadelijk voor het milieu. Deze dieren dragen door de uitstoot van methaan namelijk bij aan de opwarming van de aarde. Om dit eentonige dieet te veranderen, publiceren WWF en Knorr een lijst met vijftig voedingsmiddelen die je óók kunt eten. En dat zijn er vijftig waarmee je een positieve bijdrage levert aan het milieu. Deze voedingsmiddelen zijn geselecteerd op basis van hun hoge voedingswaarde, relatief kleine milieu-impact, smaak, toegankelijkheid, aanvaardbaarheid en betaalbaarheid.
50 voedingsmiddelen die je kunt eten voor een beter milieu en diverser dieet
- Zeewier (het velletje dat om de sushi heen is gerold)
- Wakame (zeewier dat je bij de sushi krijgt geserveerd)
- Adzukibonen (worden voornamelijk in Azië genuttigd in een puree, of in zoete desserts)
- Zwarte bonen (veel proteïne en ideaal voor in een curry of stoofpot)
- Tuinbonen
- Aardbonen
- Ogenbonen (cowpeas in het Engels)
- Linzen
- Marama bonen (gebruik van deze boon de olie, of maak er een plantaardige melk van)
- Mungbonen (lekker in noedels, of een curry)
- Sojabonen
- Nopal (een cactussoort, hier eet je de bloem en de bladeren van)
- Amarant (een graansoort)
- Boekweit
- Vingergierst (een graansoort, ideaal om meel van te maken)
- Fonio (door gezondheidsnet.nl zelfs bestempeld als de nieuwe quinoa)
- Khorasantarwe
- Quinoa
- Spelt
- Teff (een graanssoort)
- Wilde rijst (is een graan- en dus geen rijstsoort)
- Bloemen van de pompoen
- Okra (een groentesoort)
- Oranje tomaten
- De bladeren van de biet
- Raapstelen (deze oer-Hollandse groente is klaar voor zijn comeback)
- Boerenkool
- Moringa (poeder van de moringabladeren bevat veel voedingsstoffen)
- Paksoi
- De bladeren van de pompoen
- Rode kool
- Spinazie
- Waterkers
- Fluweelpootje (paddestoelensoort)
- Eikhaas (paddestoelensoort)
- Oranjegroene melkzwam (paddestoelensoort)
- Lijnzaad
- Hennepzaden
- Sesamzaad
- Walnoten
- Schorseneren (nog een vergeten groente die hartstikke gezond is)
- Wortelpeterselie
- Witte rammenas (een knol uit Azië)
- Alfalfa
- Gekiemde bruine bonen
- Gekiemde kikkererwten
- De knol van de lotusplant
- Wateryam (die gezond én prachtig paars is)
- Yamboon
- Zoete aardappelen
En nu rest de vraag: welke voedingsmiddelen ga jij vanavond klaarmaken?