Is urban farming het boerenleven van de toekomst?

Als het aan Luc Kusters, chef van sterrenrestaurant Bolenius in Amsterdam ligt, wel.

Urban farming - Is urban farming het boerenleven van de toekomst?
Getty Images

Urban farming is eigenlijk een chique term voor stadslandbouw. Het boerenleven, maar dan middenin de stad. Vaak bovenop een flatgebouw, ergens op een dakterras. Boerderijen van de toekomst zo predikt men vaak, maar is dat wel zo? Dat vragen we aan Luc Kusters, chef-kok en eigenaar van sterrenrestaurant Bolenius in Amsterdam. Zijn restaurant, midden op de Zuidas, heeft zo’n urban farm.

Urban farming is de nieuwe norm voor toprestaurants

‘Iedere topchef heeft een plantenbak, kruidentuin of heeft een hechte samenwerking met lokale boeren,’ zegt Kusters. ‘Koken op dit hoge niveau is niet vol te houden als je niet zelf een moestuin hebt. Je ziet het aantal restaurants met zo’n urban farm ook sterk toenemen.’ In de regio is dat aantal een stuk minder, omdat daar de normale boerderijen dichterbij zijn.

Stadsboerderijen houden het niet lang vol

En dat is ook gelijk de voornaamste reden dat stadsboerderijen het niet lang lijken vol te houden. Het Haagse project The New Farm, van de start-up Urban Farmers in het voormalige Philips-kantoor, is al na twee jaar mislukt. Voor Rob Baan, directeur van tuinderij Koppert Cress, komt dat niet uit de lucht vallen. In een interview met Trouw zegt hij dat urban farming een modegril is die is overgewaaid uit Amerika: ‘Stadslandbouw in New York om duizenden vrachtkilometers te besparen is iets anders dan het kweken van groenten en vis in een stad als Den Haag. Op fietsafstand vind je 35 miljoen vierkante meter aan (...) tuinderskassen in het Westland, en vis kun je halen bij de haven van Scheveningen.’

Gaat de stadsboerderij de normale landbouw vervangen?

‘Vervangen niet, veranderen wel,’ zegt chef-kok Luc Kusters. ‘Doordat steeds meer mensen vegetarisch, veganistisch eten of alleen maar kiezen voor duurzaam geproduceerd vlees, kan de landbouw kleinschaliger. Met kleinere boerderijen, kunnen ze zich beter focuseen op de kwaliteit en kunnen ze zich specialiseren in een bepaald product.’ Dat de consument hogere eisen stelt aan de kwaliteit van een product, gaat hand in hand met het ontstaan van de urban farms van restaurants. Kusters: ‘Veel koks beginnen een moestuin om een betere kwaliteit kruiden, sla, groenten en soms zelfs vlees te serveren aan zijn of haar gasten. Dagverse producten zijn van een hele andere kwaliteit dan producten die je in de supermarkt koopt.’

Of urban farming ook buiten grote steden als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam een succes gaat zien, is nog maar de vraag. In de rest van het land is het boerenland vooralsnog om de hoek, en bespaar je misschien zelfs geld wanneer je naar de lokale boer gaat dan zelf een moestuin op poten zet.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Duurzame dinsdag