Insecten eten? Op deze manier lust óók jij krekels en sprinkhanen

Duurzaam en ook nog eens lekker. Geloof ons nou maar.

Insecten eten is hartstikke duurzaam, en óók nog ’s lekker
Sophie de Vos / De Krekerij

Insectenvlees bevat verrassend genoeg heel veel voordelen: het bevat dezelfde voedingswaarden als normaal vlees, zijn goed en vooral duurzaam te kweken in Nederland en zorgen voor een veel lagere ecologische voetafdruk. Insectenvlees is misschien wel hét ideale alternatief voor normaal vlees, en kan voor vegetariërs - die geen vlees eten omdat zij willen opkomen voor een beter milieu - de oplossing zijn. 'Maar waarom heb ik het dan nooit geproefd?' vroeg Sander Peltenburg zich af nadat hij tijdens een TED Talk lk alle voordelen van insecten voorgeschoteld kreeg. Hij besloot daar verandering in te brengen.

‘De vleugels bleven tussen mijn tanden zitten’

‘Het antwoord lag onder mijn stoel, waar ik een sprinkhaan op een stokje trof. Ik nam een hap en dat had net zo goed een hap vol stof kunnen zijn. Het smaakte nergens naar en de vleugels bleven tussen mijn tanden zitten.’ Dat moest anders kunnen, dacht Peltenburg. Een product met zóveel voordelen, moet smakelijk op de markt gebracht worden. Hij startte samen met goede vriend George, die de voordelen van insectenvlees ook wel zag zitten, De Krekerij. Een bedrijf dat insectenvlees omzet in iets smakelijks en insecten eten aan de man wil brengen.

Het eten van insecten is niet normaal

Bij het onderzoeken van de insectenbranche stuitte Sander op drie problemen: in Noordwest-Europa is het in geen enkele cultuur normaal om insecten te eten. De textuur wordt daarnaast door mensen als eng ervaren. Er bestaat de perceptie dat we insecten niet horen te eten. ‘Een cultuur is heel moeilijk te veranderen, waardoor we besloten om de perceptie van dat insecten eten zo goed mogelijk om te zetten in iets dat wél uitnodigt om insecten uit te proberen.’

‘Krekels en sprinkhanen zijn blijere dieren’

De Krekerij werkt veel met krekels en sprinkhanen omdat deze makkelijk te verbouwen zijn in Nederland. ‘We proberen ook Nederlands melkveehouders te motiveren om hun melkveebedrijf om te zetten naar een sprinkhanenboerderij. Daarbij melden we dat de meststof die van deze beesten af komt, gemakkelijk te gebruiken is voor de grasland. De dieren kunnen worden gevoed op een combinatie van reststromen van deze primaire productie, denk aan maisblad en op grasland. Als je dan de mest weer terugbrengt op het gras is dat circulaire landbouw.' Daarnaast zijn deze insecten toegankelijker dan spinnen of schorpioenen. ‘Deze dieren zijn al helemaal uit ten boze. Sprinkhanen en krekels zijn blijere dieren.’

Insecten verpakken in een smakelijk geheel

De Krekelburger van de Krekerij ziet er helemaal normaal uit en smaakt daarnaast hartstikke lekker. ‘Het belangrijkste is de smaak. Het insectenvlees is verwerkt en gecombineerd met plantaardige producten, waardoor deze heel lekker is. We willen ook niet de hele insectensmaak verhullen, maar juist laten zien dat het oprecht goed smaakt,’ zegt Peltenburg.

View this post on Instagram

Grab a bite!

A post shared by Krekelburgers en meer! (@dekrekerij) on

Vegetariërs VS insectenvlees

En hoe zit dat dan met vegetariërs die dus eigenlijk geen vlees eten? ‘We zijn er tot onze verbazing achter gekomen dat zo’n zeventig procent van de vegetariërs, geen vlees eet omdat ze dat niet milieubewust vinden. En omdat insecten dat duurzaamheidsvraagstuk wegnemen, zijn insecten een goed, smakelijk én ook nog eens duurzaam alternatief van normaal vlees.’ En de vleeseters, staan zij te popelen om insecten te eten? ‘We waren heel bang dat de vleeseter, insectenvlees eng zou vinden. Maar die vinden het vaak juist lekker omdat het toch wel vlees van een dier is.’

Insecten eten op de markt brengen

Nu is insectenvlees nog een onbekend product in de supermarkt, en is de eerste kennismaking met krekels vaak op vakantie in landen als Thailand, waar insecten eten onderdeel is van de cultuur. ‘Als consumenten dan terugkomen in Nederland en hier dat ook willen proeven, worden ze teleurgesteld. Het beschikbaar maken van insectenvlees in de reguliere supermarkten staat nu nog echt in de kinderschoenen. We werken nu vooral samen met chef-koks. Zij zijn echte smaakprofessionals en kunnen er voor zorgen dat het eten van insecten steeds lekkerder wordt. Het zal veel tijd kosten voordat het eten van insecten als normaal wordt gezien. Een cultuur past zich niet zomaar aan.’

Insecten eten is hartstikke duurzaam, en óók nog ’s lekker
Zo ziet de insectenburger eruit.
Sophie de Vos

Het duurzame alternatief van vlees

‘We merken dat er een steeds groter bewustzijn komt dat vlees eten niet goed voor het milieu is. Voor deze mensen willen we met het krekelvlees een smakelijk en duurzaam alternatief brengen. Met de verwachting dat vlees duurder gaat worden, doordat ook de regering mogelijk maatregelen gaat nemen om de vleesproductie te minderen, kan het zijn dat meer mensen op zoek zijn naar een andere bron van proteïne. En daar springen wij in. Als het op een gegeven moment goedkoper wordt dan kip en ook nog veel duurzamer wordt geproduceerd, zal het insectenvlees steeds populairder worden als alternatief.’

De toekomst van insectenvlees

‘Dat gezinnen in 2030 minimaal één keer in de week sprinkhanenvlees eten, en dat dat net zo normaal is als het eten van kip of rundvlees.’

Meer lezen over de producten van De Krekerij kan via de website www.krekerij.nl

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Duurzame dinsdag