Is dit de nieuwe duurzamere variant van Thuisbezorgd?

Gaan we voortaan op deze manier eten bestellen?

Is dit de nieuwe duurzamere variant van Thuisbezorgd?
Getty Images

Kun je het je nog voorstellen dat je ingrediënten gewoon moest kopen in de supermarkt? Dat je er tijd bestond dat je in een regenbui naar buiten moest om je bestelling op te halen in een restaurant? Thuisbezorgd, Deliveroo, Ubereats zijn onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Supermarkten rijden je boodschappenkarretje zo je huis binnen en zetten je producten nog net niet in je keukenkastjes. We betalen mensen liever voor het doen van dagelijkse klusjes dan dat we er zelf op uit gaan. Maar of dat ook duurzaam is?

Is het bestellen van eten wel zo duurzaam?

De schalen sushi die je bestelt, de broodjes kroket voor de lunch; ze worden negen van de tien keer verpakt in plastic of kartonnen bakjes. Overhandigd in een plastic of papieren tasje. En dan moeten we nog beginnen over de uitstoot van de vervoersmiddelen die worden ingezet om de bestelling bij jou thuis te krijgen. Al bezorgt het gros tegenwoordig wel met de fiets. Dat bestellen kan beter, zo dacht ook een aantal grote firma.

Thuisbezorgd van de toekomst

Loop is een samenwerking van verschillende grote merken die de verspilling van verpakkingsmaterialen bij bezorgingsdiensten willen verminderen. Dit door een nieuw bestellingsformat in Parijs en New York te introduceren waarbij er wordt gewerkt met navullingen. Loop slaat de handen ineen met TerraCycle, een bedrijf dat bekend staat om het recyclen van materialen. Merken als Nestle, PepsiCo, Unilever en UPS zijn al aan het nieuwe concept verbonden.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Tom Szaky, CEO en mede-oprichter van TerraCycle, zegt in een interview met Fast Company het volgende: ‘Iedere dag komt er meer en meer plastic in de oceaan, het gaat in principe niet om het schoonmaken van de oceaan; het plastic-probleem gaan we niet oplossen op deze manier. Vandaar wat we Loop hebben bedacht, het probleem ligt bij de manier waarop we een product na het één keer te gebruiken weggooien. Loop gaat dat proberen te veranderen.’

Zo bestel je op een duurzamere manier

Het concept? Je bestelt bijvoorbeeld een bak ijs van Häagen-Dasz en betaalt vervolgens borg over de verpakking die daar omheen zit. Je krijgt je bestelling in een herbruikbare tas – anders dan de papieren of plastic versies die je nu vaak ziet. Zodra je van je bestelling hebt genoten, stop je de lege verpakking terug in deze tas, afwassen is hierbij niet nodig. Zodra deze hele tas gevuld is ga je naar de website van de besteldienst en vraag je of iemand ‘m op kunt halen, of je levert de tas zelf af bij een UPS ophaalpunt. Klinkt goed, maar of het ook aan gaat slaan bij de consument, is nog maar de vraag.

Hoe de toekomst eruitziet voor Loop? Of het concept naar Nederland zal verhuizen hangt af van het succes. Szaky geeft in het interview wel aan dat hij verwacht dat de consument de veranderingen lastig gaan vinden, aangezien het tijd kost om de huidige manier van bestellen aan te passen. Maar je moet het maar zo zien, ook Thuisbezorgd moest ooit ergens beginnen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Duurzame dinsdag