Dit betekent een carbon footprint nu echt

En nee, het is niet hetzelfde als de ecologische voetafdruk.

carbon footprint vertaling - Dit betekent een carbon footprint nu echt
Getty Images

De termen carbon footprint, CO2-voetafdruk, ecologische voetafdruk, CO2-uitstoot en CO2 footprint vliegen je om de oren. Maar wat betekenen ze precies? We loodsen je door de vele duurzame termen heen.

We trappen af met carbon footprint, een Engelse term die vaak gebruikt wordt in Nederlandse kranten en bladen. Het omvat de impact op het milieu door jouw persoonlijke uitstoot van koolstofmonoxide (CO2) en andere broeikasgassen, samen ook wel broeikasgasemissies genoemd.

Bereken je CO2-voetafdruk

Even googelen op CO2-voetafdruk berekenen en je krijgt direct duizenden hits naar sites die dat voor jou zouden kunnen berekenen. Dat gebeurt op basis van wat algemene gegevens van jouw woonsituatie (bijvoorbeeld: hoeveel leden telt jouw huishouden, wat voor een stroomvoorziening heb je?) en in welke auto je rijdt. Naar boodschappen, shop gewoontes, of je vegetarisch of veganistisch bent, of hoeveel plastic je gebruikt, wordt niet gevraagd.

The Guardian plaatst hier – terecht – vraagtekens bij. Ook veel bedrijven (waaronder Heineken) noteren onder het mom van transparantie hun carbon footprint op hun website, maar houden alleen rekening met hoeveel broeikasgassen de verwarmingen in het kantoorpand en auto’s van de zaak uitstoten. Andere vervuilende zaken als de blikjes cola in de kantoorkoelkast en de hoeveelheid papier die door de printer gaat worden achterwege gelaten.

Directe en indirecte carbon footprint: het verschil

Wat er vaak verwarrend is bij de carbon footprint is dat er een onderscheid bestaat tussen een directe en indirecte variant. Stel we zouden de carbon footprint van een plastic speelgoedhondje willen berekenen, is de directe CO2-voetafdruk die van het productieproces. Maar de indirecte voetafdruk houdt ook rekening met hoe de olie is gemaakt waar de plastic van is gewonnen.

The Guardian haalt het voorbeeld van de carbon footprint van een auto aan. Wil je deze berekenen, moet je niet alleen kijken naar de gassen die de auto uitstoot als deze rijdt. Ook kijk je naar hoe de brandstof is gewonnen, vervoerd en óók hoe de auto zelf is geproduceerd. En dat is nogal een rekensom.

En wat is dan een ecologische voetafdruk?

Een ecologische voetafdruk is dan weer heel anders dan een carbon footprint. Max Huitema, bioloog, deelt op ensie.nl zijn definitie van de ecologische voetafdruk: ‘Een ecologische voetafdruk is de impact van een persoon op zijn omgeving aan de hand van zijn gedrag en leefstijl, weergegeven in aantal hectare land en water. Dit gedrag omvat de woonsituatie, voedselpatroon, mobiliteit, consumptie en afvalverwerking,’ schrijft hij. Ook een grote berekening dus, waar met onwijs veel factoren rekening gehouden moet worden.

Ieder jaar is er een dag waarop de ecologsiche voetafdruk van de wereldbevolking de capaciteit van de aarde overschrijdt. Wat betekent dat we met iedereen op de wereld de complete hoeveelheid aan voedingsstoffen en grondstoffen die de aarde in één jaar kan leveren, hebben verbruikt. Vorig jaar viel Overshoot Day – zoals deze dag ook wel wordt genoemd – al op 1 augustus. En verwacht wordt dat deze dag steeds vroeger in het jaar valt.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Duurzame dinsdag