De giftige kogelvis wordt een delicatesse in China

Durf jij 'm aan?

kogelvis-eten
Stephen FrinkGetty Images

De kogelvis is een delicatesse die in vele landen verboden is. Het eten van fugu – de Japanse benaming voor de vis – is namelijk als Russische roulette; een verkeerd bereid exemplaar leidt tot de dood en een tegengif is er niet. Toch is het de kogelvis die een foodtrend lijkt te worden in China.

Extreem giftig

De wilde vis, die zich opblaast bij gevaar, wordt giftig door zijn voeding. Door het eten van bepaalde garnalen, die op hun beurt weer een specifieke soort alg eten, maakt de vis tetrodotoxine aan. Een stof die zo giftig is dat hij dodelijk is voor de mens. Om die reden is de handel en het serveren van de vis voor de wet verboden in veel landen, zo ook in Nederland.

Kogelvis eten

De tetrodotoxine bevindt zich in de lever van de kogelvis. Het verwijderen hiervan is zo’n specifiek werkje, dat enkel getrainde chefs de vis zonder gevaar kunnen bereiden – en zelfs dit gaat in Azië nog weleens mis. Japan is een van de weinige landen waar de vis al een tijd lang wél legaal is, maar waar chefs jaarlijks een streng examen af moeten leggen om met pufferfish te mogen werken. De legalisering van kogelvis in China volgde in 2016, met een belangrijke reden.

Delicatesse in China

Hoe de vis van verboden waar is veranderd in een legale en populaire delicatesse? In 1993 zette het Chinese ministerie van landbouw een Pufferfish Safety Research Team op om het giftige zeedier en de consumptie ervan te onderzoeken. Omdat het verbod op de vis in privéomstandigheden niet te hanteren was, werd het dier gelegaliseerd. Inmiddels is het door onderzoeken mogelijk geworden om de vis op een veilige manier te eten.

Kogelvis op de kweek

Twee soorten kogelvis zijn er simpelweg jarenlang op een ander dieet gezet. Bij het opzetten van een nieuwe kwekerij wordt het lage water opgeschoond en vrijgemaakt van algen. De vissen maken daardoor niet langer het stofje tetrodotoxine aan, waardoor ze veilig gegeten kunnen worden. Een stap die in China zelfs leidt tot kogelvisrestaurants.

Bron: South China Morning Post

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws