Dit zijn de trends voor 2019 op het gebied van drank

Wijn-, bier- en cocktailexperts voorspellen jouw bestelling.

image
Getty Images

De laatste ronde van 2018 komt dichterbij en dus werpen we een blik in onze glazen bowl. Wat je volgend jaar bestelt aan de bar? Onze drankexperts geven je een cocktail aan voorspelling. Dit zijn de dranktrends volgens vinoloog Evelijn van Heuven, cocktailspecialist Ingmar Voerman en biersommelier Arvid Bergström.

En dit worden de foodtrends voor 2019 >

Milieubewust drinken

Natuurlijk op de eerste plaats: het milieu. Want ondanks dat we maar al te graag genieten van een borrel, willen we dat zo duurzaam mogelijk doen. Vinoloog Evelijn van Heuven: ’Biologische, natuurlijke, biodynamische en veganistische wijnen passen goed in het wijnbeeld voor 2019.’ Dat het milieubewust-borrelen steeds populairder wordt, ziet ook cocktailspecialist Ingmar Voerman: ‘Er is een movement gaande onder bartenders die bewust complete producten gebruiken en opmaken. Zo wordt niet alleen het sap van de citroen gebruikt, maar ook het vruchtvlees en de schil. Alles om zo min mogelijk te verspillen.’

Koppeling keuken en bar

Dat laatste punt resulteert in een bijzondere samenwerking. Tot nu toe waren keuken en bar grotendeels gescheiden, volgend jaar komt daar echt verandering in. ‘Bar en keuken gaan elkaars resten verwerken. In het afval van de ander is vaak nog veel bruikbaars te vinden om mee te infusen, mixen of decoreren,’ stelt Ingmar. Dezelfde trend zie je al bij opzichzelfstaande bars, maar dan op grotere schaal. ‘Vooral hotels met eigen restaurants zullen hier volgend jaar veel mee experimenteren.’ Smaakvol recyclen doe je volgend jaar dus in de hotelbar. Keer proberen? Bij Bluespoon in Amsterdam kun je elke maand een andere duurzame ‘Close the Loop-cocktail’ bestellen.

Bier naast de menukaart

Dat de koppeling tussen keuken en bar andere vormen aanneemt, merkt ook biersommelier Arvid Bergström. In dit geval op een andere manier: ‘In 2019 worden bieren gekoppeld aan de menukaart. Restaurants serveren speciale bieren dan ook vaker bij gerechten.’ En buiten het vragen naar de wijnkaart, zijn uitgebreide biermenu’s in trek. ‘De biersommelier is in opkomst en daar gaan restaurants gebruik van maken. Fijnproeven is niet alleen meer voor de wijnliefhebbers.’

Kwaliteit boven kwantiteit

Drink je wel wijn, dan ga je volgend jaar voor wijn met een klassieke variant, zoals Bordeaux. ‘Wijnen met een verhaal worden weer populair,’ licht wijnexpert Evelijn toe. ‘We drinken wellicht wat bewuster en dus minder, maar spenderen meer per fles.’ Dat de vraag naar kwaliteit groeit, merkt cocktailexpert Ingmar ook: ‘Dankzij gin-tonic zijn we in gaan zien dat dranken met een betere kwaliteit, een lekkerder eindproduct leveren. Dat geldt niet alleen voor sterke drank, maar ook voor mixers.’ In andere woorden: als je het doet, doe het dan goed.

No and low alcohol

We zagen ‘m al aankomen: nul procent is here to stay. En niet alleen in bier, ook de wijn- en cocktailbranche doen vrolijk mee aan de trend. Van spectaculaire virgin cocktails tot alcoholvrije wijnen, je kunt het volgend jaar allemaal aan de bar bestellen. Past volledig alcoholvrij niet in jouw straatje, dan heb je mazzel. Dranken met een lager alcoholpercentage worden ook steeds geliefder. ‘We kiezen vaker voor een witbier of een lichte IPA, mét alcohol, maar dan ’n tikkie minder,’ biersommelier Arvid ziet het helemaal gebeuren.

Wijncocktails

Sterke dranken maken plaats voor lichte vervangers en dat resulteert in wijncocktails. Een combinatie die we volgens vinoloog van Heuven steeds vaker gaan zien. Cocktailkenner Ingmar beaamt: ‘Wijncocktails bestaan al eeuwen en zijn weer terug van weggeweest. Wijn bevat minder alcohol en is veelzijdig van smaak. Heeft de klant behoefte aan een lichtere cocktail, dan is dit daar een goed antwoord op.’ En het blijft niet alleen bij 'gewone' wijnen. Ook het gebruik van de zoetere, complexe versterkte wijnen als port en sherry zal stijgen.

Tonic

‘Ik denk dat we meer mixen met tonic gaan zien,’ zegt Voerman met volle overtuiging. In combinatie met vermout, gin of rum, dat maakt niet uit. De bittere smaken vliegen volgend jaar over de toonbank. En dat is nog makkelijk ook: ‘Tonic is een fijne mixer en zeker met het assortiment dat nu in de supermarkt te vinden is.’ Tonic met vlierbloesem of komkommer, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Handen uit de mouwen

Met dat uitgebreide assortiment experimenteren we volgens Ingmar graag: ‘Door al het aanbod zijn mensen thuis in staat om een cocktailwaardige mix te maken.’ Simpele mixen zoals moscow mule, dark ’n stormy of natuurlijk gin-tonic, maken we volgend jaar in eigen keuken. Ook het gegroeide bieraanbod zorgt voor veel plezier in huis. Biersommelier Arvid licht toe: ‘Thuis met een goed gezelschap bierproeven wordt steeds populairder. De 0,75 liter bierflessen zijn daarvoor perfect geschikt, wat glaasjes op tafel en inschenken maar. Gezelligheid gegarandeerd.’

Gose bier

Wil je vast vooruitproeven, ga dan voor Gose bier: hét zomerbier van 2019. De Duitse biersoort gaat het volgens Arvid helemaal maken: ‘Hij heeft een lichtzoute smaak, is heerlijk fris en heeft een laag alcoholpercentage van ongeveer drie procent.’ En alsof dat nog niet genoeg was, maken experimentele brouwers hem nóg frisser door komkommer of watermeloen toe te voegen. ‘Dit is een biertje wat je drinkt als de zon schijnt. Op een warme dag is dit puur genieten.’ Laat die zonnestralen maar komen.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws