Dit worden de foodtrends voor 2019

We trokken ons laatje experts weer open en vroegen hen naar de foodtrends van 2019.

Food, Bonbon, Praline, Chocolate, Confectionery, Cuisine, Chocolate truffle, Dessert, Sweetness, Petit four,
Getty Images

De kaarten zijn gelegd, de foodtrends staan in de sterren. Omdat onze glazen bol stuk was, vroegen we onze favoriete foodexperts om raad. Dit kun je volgend jaar in je koelkast verwachten volgens trendwatcher en fooddesigner Marielle Bordewijk, Isabel Boerdam van De Hippe Vegetariër, Bart van Olphen van Fish Tales, Erik Waagmeester van Slagerij de Wit en patissier Hidde de Brabander.

Bewuste producten

De eerste trend die onze experts aankaarten, las je ook in de foodtrends voor Kerst 2018: bewust omgaan met producten. Slager Erik Waagmeester licht toe: ‘We laten de supermarkten links liggen en gaan bewust naar de specialist’. De honger naar ecologisch verantwoord eten is in 2019 groter dan ooit. Hidde de Brabander beaamt: ‘We eten minder vlees, maar als we dat doen, zijn we bereid om meer te betalen voor een goed stuk. ’Volgens de patissier verspreidt deze trend zich als een olievlek: ‘Waar voorgaande jaren alleen de echte voedselkenners zich bezighielden met bewustzijn, zakt dit - gelukkig - steeds meer door naar de middenklasse.’

Haal het lokaal

De trend om bewust te eten resulteert in de vraag naar lokale producten. ‘We willen graag de achtergrond van het producten weten en daarom halen we ze van dichtbij,’ vertelt Bart van Olphen van Fish Tales. Ook Erik Waagmeester ziet dit gebeuren: ‘Een bezoek aan de boer wordt steeds normaler. We vinden het fijn om te zien hoe het product dat je koopt, is behandeld. Zo voel je je meer betrokken’. Voor die plaatselijke producten hoef je tegenwoordig minder goed te zoeken. Volgens van Olphen is de komst van lokale keurmerken in opmars.

IJslandse vis

Halen we onze vis niet lokaal, dan komt-ie komend jaar uit IJsland. Bart legt uit: ‘IJsland is het enige land waar nagenoeg alle vissoorten MSC gecertificeerd zijn.’En dat is mooi aangezien we hierdoor meer vissoorten duurzaam kunnen kopen komend jaar. Kom maar op met die groene schelvis en bewuste kabeljauw. Waarom we deze geniale vishandelsrelatie nu pas aangaan? ‘Door verbeterde logistiek vaar je tegenwoordig met de boot binnen één nacht van kust naar kust. Zo heeft de overtocht minder invloed op de carbon footprint en blijft je vis dus duurzaam.’

Hennep

Een trend die volgens trendwatcher Marielle Bordewijk ook over komt vliegen is hennep. Door legalisering in Amerika is de welbekende plant komend jaar je-van-het. Niet dankzij de ontspannende factoren, maar vooral omdat hij supergezond is. Met zijn hoge concentratie eiwitten en mineralen durft Bordewijk dit hét nieuwe superfood te noemen: ‘Als proteïnepoeder, door de chocola of zelf in je bier.’ De Amerikaanse trend zal komend jaar niet onopgemerkt blijven.

Flexitarisch aanbod

Als zelfs de slager het zegt, dan is het zo: ‘Volgend jaar eten we één dag minder vlees’. En wisselt de vraag, dan verandert het aanbod. Erik geeft toe: ‘Een vegetarische biefstuk komt er bij mij niet in, al zou ik een goede groenteburger wel aan mijn assortiment toevoegen.’ Die verandering trekt zich volgens Isabel Boerdam van De Hippe Vegetariër door in de supermarkt: ‘Er komen steeds meer vegetarische opties op de markt en dus moet het vegaschap worden uitgebreid. En dat geldt niet alleen voor vlees, ook noten en peulvruchten worden het komende jaar nog geliefder.

Van dierlijke-, naar plantaardige proteïne

En die liefde voor vega vraagt om nieuwe, plantaardige producten. ‘In 2019 focussen we ons op de eiwittransitie voor heel de dag,’ vertelt Isabel. En dat betekent onder andere: meer zuivelloze zuivelproducten en nieuwe bereidingswijzen. ‘We gaan verder dan alternatieven van soja, haver of bonen. Er komen volgend jaar nieuwe ingrediënten op de markt.’ Dat we aan het experimenteren zijn is ook Marielle opgevallen: ‘De plantaardige kaasplank is in opmars en vegansteaks rollen uit de 3d-printer’.

Het nieuwe snoepen

Ondanks dat we in het dagelijks leven bewuster bezig zijn, maken we volgens patissier De Brabander meer ruimte voor - zoals hij het noemt - traktatievoer. ‘Onze dagelijkse voeding wordt gezonder, waardoor we het onszelf gunnen om te zondigen met een luxe bonbon of een goed stuk nougat.’ Trendwatcher Marielle bevestigt: ‘Goedkoop artificieel suikergoed maakt in 2019 ruimte voor snoep met kwaliteit en craftsmanship.’ Een meer volwassen en luxe vorm van snoepen dus. ‘Als je snoept, moet het echt de moeite waard zijn.' De uit Scandinavië overgewaaide trend van handgemaakte drop en culinaire karamel biedt ons die optie.

Sunday roast

Goed zondigen heeft niet alleen betrekking op snoep, maar ook op vlees. Slager Erik Waagmeester voorspelt een sfeervolle trend: de sunday roast. Op zondag met het hele gezin aan tafel om te genieten van een goed stuk vlees. ‘Tegenwoordig hebben we het druk en rennen we de benen uit ons lijf, zelfs op zondag. Daarom willen we een sunday roast. Een uurtje met elkaar tafelen om ultiem te ontspannen.’ Wij prikken graag een vorkje mee.

Ook gezellig: dé Kookclub van het Jaar 2019 >

Midden-Oosten

De beste desserts komen dit jaar uit het Midden-Oosten. Israël om precies te zijn. Volgens dessertexpert Hidde is dat grotendeels te danken aan het succes van de Israëlische chef Yotam Ottolenghi. ‘De groenten, het fruit en de krachtige kruidensmaken die ze daar gebruiken zijn interessant voor de patisserie,’ vertelt De Brabander. ‘In het Midden-Oosten ligt de basis van veel recepten die we verwesterd hebben. Denk bijvoorbeeld aan macarons. Dat maakt Israël nou net zo interessant.' Trendwatcher Marielle Bordewijk beaamt met een toepasselijke tip: ‘Tel Aviv is de foodhotspot van dit moment’.

Fusion foodhotspots

Maar Tel Aviv, daar blijft het volgens Bordewijk niet bij. ‘Eten is tegenwoordig een reden om te reizen. Dit met als gevolg dat steden een steeds actievere foodscene ontwikkelen.’ Betekent dit dat je in Berlijn op elke hoek van de straat alleen maar braadworsten kunt kopen? Zeker niet. ‘Steden zijn zo geglobaliseerd dat alle keukens overal te vinden zijn,’ vertelt de trendwatcher. ‘Volgend jaar staan fusion food hotspots in de schijnwerpers en eet je de lekkerste braadworst misschien wel in Bangkok.'

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws