De drempel was dit jaar hoger dan voorgaande jaren. Wie het afgelopen jaar meer dan dertien punten bij elkaar kookte volgens Gault&Millau verdiende vanmiddag een plek in de vernieuwde gids. We waren erbij en delen de winnaars.
Chef van het jaar
Onno Kokmeijer, Ciel Bleu, Amsterdam
Jonge topchef van het jaar
Jim de Jong, De Jong, Rotterdam
Gastvrouw van het jaar
Marleen Brouwer, De Loohoeve, Schoonloo
Ontdekking van het jaar
Rijnzicht, Doornenburg
Prijs-plezier van het jaar
Huisje James, Ugchelen
Aziatisch restaurant van het jaar
Mei Wah, Eindhoven
Terras van het jaar
Kasteel Engelenburg, Brummen
Bistronoom van het jaar
Dennis de Haan, De Haan, Groningen
Sommelier van het jaar
Koen van der Plas, Inter Scaldes, Kruiningen
Beste wijnkaart van het jaar
Bottles, Sas van Gent
Patissier van het jaar
Yurii Ivanov, Wiesen, Eindhoven
Groentechef van het jaar
Chris Naylor, Vermeer, Amsterdam
Ambachtsman van het jaar
Paul Hartering, Gebr. Hartering, Amsterdam
Cocktailbar van het jaar
Tales & Spirits, Amsterdam
Hoogste nieuwkomer van het jaar
212, Amsterdam
De top van Nederland
Drie restaurants scoorden dit jaar boven de 19 punten. De Leest in Vaassen (19) en de absolute culinaire top: Inter Scaldes (19,5) en De Librije (19,5). Toelichting en de resterende 700 toprestaurants - waarvan meer dan 200 nieuwkomers - vind je in de nieuwe Gault&Millau-gids.