Dit zijn de foodtrends voor kerst 2018

Volgens vis-, vlees-, vega- en toetjesexperts.

image
Getty Images

De kerstboom staat nog niet in de kamer of het feest is al begonnen: de planning van het kerstdiner. Kan dat tafellaken nog wel? Plaatsen we tante Gerda naast opa Frits? Maar vooral: wat zetten we dit jaar op tafel? Om je een handje te helpen, trommelden we onze favoriete foodexperts op om de feestdagen te voorspellen. Dit zijn dé foodtrends van 2018 volgens trendwatcher en fooddesigner Marielle Bordewijk, Isabel Boerdam van De Hippe Vegetariër, Bart van Olphen van Fish Tales, Erik Waagmeester van Slagerij de Wit en patissier Hidde de Brabander.

Alvast sfeerproeven? Dit zijn de 5 leukste kerstmarkten van Europa in 2018 >

Creatief met bijzondere ingrediënten

Niet alleen het gerecht, maar vooral de producten die we gebruiken staan dit jaar in de hoofdrol. Patissier Hidde de Brabander licht toe: ‘Voor chocolademousse pakken we niet de goedkoopste reep uit de supermarkt, we willen kwaliteit.’ Deze kerst koken we met kwalitatief hoogstaande producten, zonder te verspillen. ‘We gebruiken vis van kop tot staart’, vertelt visexpert Bart van Olphen. ‘Een simpele filet is verleden tijd. We serveren de wangen, huid en lever van de vis.’ Dat we meer experimenteren met bijzondere producten is ook slager Erik Waagmeester opgevallen: ‘Lamsvlees wordt dit jaar minder populair. Wel krijg ik al oefen-bestellingen voor kleine porties wild. Mensen willen iets origineels en bovenal lekkers op tafel zetten. Door goed te oefenen, is succes gegarandeerd.’

Groot, groter, grootst

De tijd van eindeloze gangen is voorbij. Dit is het jaar van de grote blikvangers. Tijd voor robuuste stukken vlees, complete vissen en zelfs hele groenten op tafel. Mes erin, snijden en uitdelen maar. Isabel Boerdam van De Hippe Vegetariër beaamt: ‘Mensen experimenteren met een hele bloemkool of knolselderij. Hele groenten uit de oven heeft een bepaald gemak en leent zich daarbij goed als alternatief voor de kerstkalkoen.’ Die gemaksfactor is volgens slager Erik erg belangrijk: ‘Alleen de ijverige hobbykoks bereiden nog een achtgangendiner. Dit jaar zet ik wat bijgerechten en één goed stuk vlees op tafel. Zo pakt iedereen wat-ie wilt en kan de chef stressloos meetafelen.’ Je beperken tot één eyecatcher hoeft niet. Snoepen van verschillende schalen, potten en pannen kan ook volgens Bart van Fish tales: ‘Naast de volledige vis, zet de liefhebber dit jaar een flinke schaal fruit de mer op tafel. Zo klaar en voor ieder wat wils.’

Grote rol voor groenten

‘Groente als garnituur staan deze kerst in de spotlight' voorspelt blogger Isabel. En omdat een pan stamppot niet erg feestelijk is, worden we creatief: ‘Mensen beginnen te experimenteren met groenten. Zo staan er deze kerst gevulde pompoenen of feestelijke filodeegpakketjes met seizoensgroenten op het menu’, licht Isabel toe. Ook dessertexpert Hidde voorziet een groene kerst: ‘We lijken desserts met groenten steeds meer te waarderen. Denk aan chocolade met avocado en zoetzure komkommer, of zoetigheden met tomaat, venkel of bloemkool. Het maakt toetjes fris, lekker, maar vooral behapbaar. We eten lichter deze kerst en daar horen groenten gewoon bij.’ Kunnen we de vega-biefstuk ook op ons bord verwachten? Volgens Isabel niet: ‘Vleesvervangers lenen zich dit jaar helaas nog niet voor een feestelijke maaltijd.’

Paddestoelen

Paddestoelen. Een trend die we volgens Marielle Bordewijk veel gaan zien. Met dank aan zijn vleesachtige textuur is de schimmel breed inzetbaar. ‘Paddestoelen worden steeds vaker als vlees behandeld. En dus eten we gemarineerde, geroosterde of zelf pulled mushrooms tijdens de feestdagen.’ Houd je het graag subtiel? Verwerk ze dan in een hartige taart of als ‘gehakt’ door de stuffing. Met een bak witte champignons kom je niet zomaar weg: ‘Het gaat dit jaar om de onbekende paddestoel zoals de kleine enoki en de Aziatische maitake.’ Volgens Bordewijk duurt het niet lang voordat deze vreemde varianten in de supermarkt te vinden zijn. Tot die tijd moet je het doen met de groothandel of de speciaalzaak.

‘Te veel’ wild

Het kerstmenu wordt gevarieerder, maar niet vleesvrij. Dit jaar populair bij de slager: wild, in overschot het liefst. Want als we vlees eten, dan het liefst bewust. Volgens Eriks maak je met wild de juiste keuze: ‘Om de wildstand in toom te houden, moeten er dieren geschoten worden. En wat is er nou duurzamer dan juist dit vlees te serveren tijdens je kerstdiner’. Door de goede zomer, staat hert uit de Oostvaardersplassen en het Duitse zwijn op de kaart. In klassieke grote stukken, als stoof, maar ook in de gourmetschotel. De slager licht toe: ‘Ondanks dat we het liefst gourmetten met hamburgers en varkenshaas, verschijnen er deze kerst voor het eerst stukken wild in de pannetjes.’ Hoog tijd dus om dat gouwe ouwe gourmetstel weer van zolder te halen.

Less plass

Wat we dit jaar niet op tafel willen zien is plastic. ‘In 2018 kun je echt niet meer aankomen met plastic amuseglaasjes’ stelt Bordewijk. Viskenner Bart is het daar mee eens ‘plastic wordt een steeds groter issue, ook op de lange termijn. Daarom is het belangrijk om bewust inkopen te doen en na te denken over de achtergrond van een product.’ Sorry gemakszoekers, maar plastic schrappen we dit jaar van de boodschappenlijst.

Foodgifting

Overgevlogen uit Japan: foodgifting. De naam verklapt het al: etenswaren als kerstcadeau. Volgens Marielle zit er een flink milieuvoordeel aan de eetbare cadeaus: ‘In plaats van elkaar plastic prullaria te geven, doe je mensen een plezier met een mooie fles wijn of goede olijfolie. Een mens moet toch eten, zo geef je dus een duurzamer cadeau.’ En wees nou eerlijk, als foodie kun je die pot fleur de sel absoluut niet weerstaan.

Ook voor onder de boom: de leukste kookboeken om cadeau te doen >

Kerstpakket

Geen tijd om een diner te plannen? Geen probleem. ‘Dit jaar kun je dankzij kerstdinerpakketten een drie- tot zevengangenmenu gewoon thuis laten bezorgen.’ Bordewijk licht de succesfactor van de service toe: ‘Het is geen gemaksvoer uit de magnetron, maar een diner wat je zelf van a tot z bereidt en dús met trots kunt serveren aan je gasten. En dat, zonder te puzzelen met boodschappenlijsten of worstelingen in een overvolle supermarkt.’ Nu er ook heuse gourmetboxen de kop opsteken, lijkt de trend compleet: ‘Van budget tot ecologisch, van vlees tot veganistisch, de keuze is reuze en wordt alleen maar groter.’

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws