5 redenen waarom Duitsland je volgende foodbestemming is

Wist je bijvoorbeeld dat het land op één na de meeste sterrenrestaurants van Europa telt?

duitsland foodbestemming
Wiesenkräutersalat © Deutsche Zentrale für Tourismus e.V./ Michael Wissing Fotodesigner

Sponsored

Dat Berlijn een goede bestemming is voor een foodtrip, dat is al langer bekend. Maar de rest van Duitsland heeft ook meer te bieden dan bratwurst en sauerkraut alleen. We geven je vijf redenen om af te reizen naar de oosterburen voor wat verrassend culinair vertier.

1. Hotspots

Toffe bars en restaurants, goed streetfood; Berlijn is ook bij ons prominent aanwezig tussen de hotspots. Waarmee we de rest van het land eigenlijk tekort doen. Reis vanuit de stad bijvoorbeeld ook eens door naar Leipzig, om je in Südvorstadt en Karl-Liebknecht-Straße, kortweg 'KarLi' te storten op de vele deli’s en biowinkels.

Of naar Hannover, waar je bij Kaffeepause de beste koffie van de stad drinkt, en je ontbijt eet op de Lidener markt. In het noorden van Duitsland vind je Hamburg, waar de currywurst en hamburger vandaan komen, maar ook hippe wijken Eppendorf en Schanzenviertel waar je in de cultwijk St.Pauli de beroemde Fischmarkt vindt. De stad Bremen heeft Das Viertel, een eigen ‘Le Quartier Latin’, met café Litfass of Le Gril by Loui & Jules.

Dichter bij huis vind je modestad Keulen, waar je in voormalige industriehaven Rheinaufhafen vele hippe restaurants tegenkomt. Het nabijgelegen Ruhrgebied heeft een eigen foodfestival, Gourmet Meile, dat plaatsvindt op Zeche Zollverein, een oud mijnencomplex. En bij een bezoek aan Frankfurt mag imbiss (snackbar, maar dan anders) Exenberger niet ontbreken.

In het zuiden ligt het door wijnheuvels omringde Stuttgart, waar je onder meer vier wijnroutes door de stad kunt afleggen. En het chique München, waar je bekendheden spot bij Schumann’s Bar of Brenner. Nurnberg is daarentegen weer alternatiever en een soort Berlijn van het zuiden. Je vindt er Vegan 2.0, waar je goed veganistisch eet, een heuse Lowcarberia waar je snoept én slank blijft en retro bars als Blok bar. En dat was alles nog maar in een notendop. Deze steden zijn prima binnen een uurtje te bereiken met het vliegtuig en zijn perfect voor een culinair weekendje weg.

2. Sterrenkeukens

Duitsland telt maar liefst driehonderd sterrenkeukens. Dat zijn er na Frankrijk dus de meeste van Europa – iets waar de Italianen wakker van liggen. De meest onverwachte hoofdstad van de gastronomie bevindt zich in het Zwarte Woud: het plaatsje Baiersbron heeft acht Michelinsterren op slechts 14.000 inwoners. In Duitsland zijn er vele chefs die al jaren meedraaien, maar ook jonkies met al drie sterren op zak. De jongste sterrenchef van het land is pas 28: Julia Klomp van Schloss Loersfeld bij Keulen. Veel koks uit de jongere generatie zien het als een uitdaging om traditionele streekgerechten in een nieuw jasje te steken. De keukens zijn dan ook een mooie internationale mix met lokale invloeden.

3. Eten op bijzondere plekken

Met zijn vele industriële steden, maar soms ook haast mediterrane streken, is Duitsland rijk aan bijzondere eetplekken. Het Ruhrgebied is zo’n industrieel voorbeeld, waar je bij Hauptschalthaus dineert tegen de coulissen van oude hoogovens, of bij Casino Zollverein in een oud mijnencomplex. Frankfurt is een nette stad met edgy kant, in het stadsdeel Ostend. Zo is Die Werkskantine een hippe zaak met uitzicht op een oldtimerplaats en is Osten ontworpen door de Nederlandse Piet Hein Eek, met de oude haven in het achterhoofd. In Sauerland dineer je bij Flair Hotel Nieder in een oude mijn mét helm op je hoofd. Letterlijk hoogtepunt? Het F60-Dinner in Lichterfeld, op een uurtje van Berlijn, waar je op zestig meter hoogte plaatsneemt in een enorme graafmachine, die vroeger werd gebruikt bij de mijnbouw – eveneens met helm, maar wel bij kaarslicht.

4. Duitse wijn

Die haast mediterrane streken bezoek je voornamelijk voor de wijnen. De tijd van de zoete Liebfraumilch is voorbij en Duitsland levert tegenwoordig wijnen die het tot de wijnkaart van Noma schoppen. Er zijn dertien Duitse wijngebieden, verspreid door het hele land, waar mooie wijnen als riesling en spätburgunder vandaan komen. Zes daarvan, waaronder het Ahrdal,liggen in Rheinland-Pfalz, een regio die zuidelijk aandoet. Maar ook in het oosten wordt wijn gemaakt, zoals in Saksen of Saale-unstrut in het noorden van Thüringen. Aan een bezem boven de deur zie je er of de wijnmaker geopend is. Een oude traditie, die er ook vaak op wijst dat er iets te eten valt bij de wijnboer. En zelfs in Keulen, waar geen wijn gemaakt wordt, vind je druivenranken. 720 stuks, op het dak van het Weinmuseum Köln.

5. Video

Archief Elle Eten

Nog niet overtuigd? Dan doen deze heerlijke Duitse video's dat wel. Meer over de culinaire diversiteit van Duitsland vind je hier.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws