Stop de persen: er bestaat dus vegan camembert

Met een wel heel bijzondere bereidingswijze.

image
Getty Images

Kaasliefhebbers, de tijd is rijp. Franse ‘Kaas’-makers hebben zojuist een - jawel - veganistische camembert uitgebracht. Het brein achter de kaas is de Franse startup Tomm’ Pouse. Ze ontwikkelden een witte camembert, inclusief schimmel, maar zonder melk.

Helaas, niet alle kaas is dus vegetarisch >

Cashew kaas

De CamemVert, - want zo heet-ie - dankt zijn naam aan z’n plantaardige eigenschappen. Letterlijk vertaald betekent vert groen. En aangezien er in het productieproces geen enkel dierlijk product wordt gebruikt, mag hij die naam met trots dragen. De Franse kaas is gemaakt van cashewnoten en is te verkrijgen in drie smaken: naturel, salie en zwarte knoflook.

Schimmel

Ondanks dat er vaker cashewkaas op de markt wordt gebracht, is deze variant wel erg bijzonder. De bereidingswijze van deze lekkernij is, met fermentatie en al, exact hetzelfde als de niet-vegan camembert. Hierdoor bevat de kaas dezelfde schimmellaag als het origineel en schijnt-ie minstens zo goed te smaken. Als we de makers moeten geloven, geeft het rijpen van cashewnoten de kaas een stevige textuur en zelfs een melkachtige smaak. Dat willen wij wel eens proberen.

Vegan camembert voor iedereen

En dat kan, want deze kaas is niet alleen voor veganisten. De experimentele kaasmakers willen hun product niet direct in een vegan hokje stoppen. Hierdoor hopen ze ook mensen met lactose-intolerantie en andere nieuwsgierigen aan te trekken. Of de kritische Fransman de kaas zal waarderen, dat weten we niet. Wij staan in ieder geval te trappelen om een stukje te proeven. Helaas moeten we wel even geduld hebben. De kaas is voorlopig alleen nog maar in Frankrijk te koop.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws