Frikandellennieuws! We moeten méér frikandellen eten

Waarom? Wij mogen blijkbaar apetrots zijn op onze Hollandse frikandel. En dat zit zo.

frikandellen
Getty Images

Goed nieuws voor de frikandellenliefhebbers: jullie zijn lekker bezig. De frikandel blijkt een duurzaam product waar wij als Hollanders trots op mogen zijn, aldus Peter Koolmees, hoogleraar veterinaire volksgezondheid aan de Universiteit van Utrecht.

Separatorvlees

Heel smakelijk klinkt het niet, vleesresten persen van karkassen en deze in een snack stoppen. Maar dit separatorvlees is juist wat de frikandel, maar ook de hotdog, diepvrieshamburger en slavink duurzaam maakt. Botrestanten die anders bij het afval beland zouden zijn, worden op deze manier alsnog gebruikt, waardoor slachtdieren vrijwel volledig verwerkt worden. Ons land blijkt voorloper te zijn op het gebied van de separatormachines en produceert om die reden een aanzienlijk deel separatorvlees voor de rest van de wereld.

Hollandse zuinigheid

Deze voorsprong hebben we volgens Koolmees te danken aan de calvinistische zuinigheid en het gebrek aan een Bourgondische eetcultuur. Wij trekken onze vlees nou eenmaal graag uit de muur en genieten van een gehaktbal. En zo ongezond is dat niet: de producten met separatorvlees zijn rijk aan calcium, ijzer en eiwitten. Maar hoe zit het dan met die geruchten over koeienogen en varkensdarmen in je frikandel? Dat lees je hier.

Bron: Volkskrant

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws