Hé oen! Soorten pompoen en waar je ze voor gebruikt

Gestoofd, geroosterd of in een cake: de pompoen is een alleskunner.

soorten pompoen
ClarkandCompanyGetty Images

Herfst is hier en dat betekent: pompoenseizoen. Hoera! In soepen, door baksels of geroosterd uit de oven. We krijgen er geen genoeg van. Misschien verbaast het je, maar de wereld van de kalebas is verrassend divers. Hoewel de pompoen een typisch beeld van een ronde en feloranje joekel kan oproepen, is-ie veel meer dan dat. Dit zijn zes verschillende soorten pompoenen én een les welke je waarvoor gebruikt.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Flespompoen
soorten pompoen
Anfisa Kameneva / EyeEmGetty Images

Deze pompoen is te herkennen aan zijn lange, flesvormige nek. Crèmekleurig aan de buitenkant en van binnen oranje. Geroosterd uit de oven komt zijn zoete, nootachtige smaak het meest tot zijn recht. En doordat de schil zacht is, hoef je 'm niet te schillen voor het bereiden. De beste man is multi-inzetbaar: doe hem door salade, curry of een wokgerecht. In soep is hij het meest geliefd: gemakkelijk te pureren, zorgt hij voor een romige massa. We geven je maar wat ideeën, hè? Geroosterd met kaneel is-ie ook erg lekker.

2 Reuzenpompoen
soorten pompoen
Ulrike LeoneGetty Images

De meest bekende in het rijtje, maar wel degene die lang niet zo zoet is als zijn soortgenoten: de grote, oranje pompoen. Door de milde smaak leent hij zich het best voor gerechten die veel andere sterke smaken bevatten, zoals een curry. Of je holt hem uit en gebruikt hem als decoratie tijdens Halloween. Mooi en groot is-ie namelijk wel. De inhoud kun je dan weer gebruiken om mee te koken. En de pompoenpitten, daar kun je ook mee aan de slag.

3 Sweet dumpling pompoen
soorten pompoen
LemaniehGetty Images

Alleen al om die naam willen we dit schatje nú op ons bord. De sweet dumpling pompoen lijkt op een miniatuurpompoen en is het bewijs dat goede dingen klein verpakt zijn. Het vruchtvlees is zacht en de zoete, milde smaak past goed bij noten, kaas en gedroogd fruit. Door de vorm en grootte zijn ze perfect om te vullen.

4 Hokkaido
soorten pompoen
Westend61Getty Images

De hokkaido is een klein pompoentje en komt oorspronkelijk uit Japan. Tegenwoordig ook gewoon in 't Nederlandse supermarktschap te vinden. Hij is dieporanje van kleur en niet al te groot van formaat. Net als de flespompoen kun je de hokkaido prima gebruiken als basis voor pompoensoep, maar zijn stevige structuur maakt hem geschikt voor veel meer dan dat: gestoofd of uit de oven. En wat dacht je als hoofdingrediënt in een cake? De hokkaido is een alleskunner. En met schil en al te eten: alleen even goed wassen en de pitten eruit halen.

5 Kabocha pompoen
soorten pompoen
TorsakarinGetty Images

Net als de hokkaido, is deze pompoen van oorsprong Japans. De Kabocha heeft een harde, groene schil met witte strepen en oranjekleurig vruchtvlees. Zijn zoete, volle pompoensmaak wordt kastanje-achtig na bereiding. Qua textuur doet hij een beetje denken aan een kruising tussen een pompoen en een zoete aardappel. En vanwege zijn zoete karakter is hij goed te verwerken in zoete baksels. Voor de kabocha geldt: hoe langer je 'm bewaart, hoe beter de smaak.

6 Spaghettipompoen
soorten pompoen
CopitGetty Images

Pas als je hem openmaakt begrijp je waar die naam vandaan komt. De structuur van het vruchtvlees is draderig en trek je 't los met een vork, dan lijkt het een beetje op spaghettislierten. De smaak van deze pompoen is mild, lichtzoet en nootachtig. Het handige is dat je de spaghettipompoen in zijn geheel kunt koken. Prik dan meerdere keren met een vork in het oppervlak zodat hij overal gaart. Ook leuk: de slierten kunnen daadwerkelijk een alternatief bieden voor je wekelijkse pasta. Calorie-arm én glutenvrij.

Enne, nog een handige tip voor je: zo snij je een pompoen makkelijk.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat